Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jsme v průchozí pasáži, hájí svoje stolky kavárník v Brně: Hrozí mu až 3 miliony pokuta

Autor: mat - 
19. října 2020
14:45

Už 20 let chodí Brňané do obchodně-administrativního IBC centra na kávu a drobné občerstvení do JurCaffé k Jurkovým. Stánek s posezením v pasáži patří k oblíbeným místům, jenže teď čelí citelné pokutě. Po zpřísnění protipandemických opatření obsluha roznášela kávu a občerstvení hostům u okolních stolků místo toho, aby si lidé nákup odnesli s sebou. V pátek přišli poměry zkontrolovat policisté.

„Řekl jsem jim, že jsme nic nezákonného neprovedli. Nastudoval jsem si usnesení vlády a tvrdím, že máme výjimku. Nejsme uzavřená provozovna, jsme uprostřed pasáže, deset metrů nad námi je strop, jde o průchozí větraný prostor,“ tvrdí Jaroslav Jurka, který se v kavárničce střídá se svou mámou Jitkou.

Nejsme rebelové

Jurka tvrdí, že přesně dodrželi to, co se dočetli ve vládním usnesení ke zostření protipandemických opatření. „Čtyři lidé u stolečku v předepsaném odstupu jeden a půl metru od dalšího,“ řekl Blesk.cz kavárník.

Podle svědků se policisté na „místo činu“ vrátili ještě dvakrát, dialog se začal hrotit. „Hrozili mámě, že ji nechají předvést. Teď máme zavřeno, chystám se na krajskou hygienu. Chci tam s nimi celou situaci probrat. Nejsme žádní rebelové, ale nechceme tuhle profesi nechat padnout. Stačí, co se dělo od jara,“ míní Jurka.

„V rámci kontrol restauračních zařízení jsme zkontrolovali i nejmenovanou kavárnu v centru Brna, kde byly zjištěny nedostatky při zabezpečení provozu, tak jak ukládá zákon. Celou záležitost jsme postoupili do správního řízení,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Podle nejčernějšího scénáře by provozovatelům kavárny mohla hrozit pokuta až 3 miliony korun.

VIDEO: Pomoc restauracím či fitkům: 500 Kč na den. Vláda schválila příspěvek podnikatelům s uzavřenými provozy.

Video  Pomoc restauracím či fitkům: 500 Kč na den. Vláda schválila příspěvek podnikatelům s uzavřenými provozy.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa