Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Párty jen pro šest lidí. Po rekordním nárůstu nových případů Anglie zpřísní opatření

Autor: ČTK - 
9. září 2020
09:19

Vzhledem k prudkému nárůstu případů nákazy koronavirem budou v Anglii od pondělí 14. září zakázány společenské sešlosti s účastí více než šesti lidí. Za porušení opatření, které se netýká pracovišť a škol, bude hrozit pokuta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž premiér Boris Johnson dnes oznámí další podrobnosti.

V uplynulých dnech začaly počty nakažených koronavirem ve Spojeném království prudce narůstat. Počty hospitalizovaných jsou v zemi sice výrazně nižší než v březnu a zároveň se více testuje, avšak ministři se obávají, že se tam epidemie dostává mimo kontrolu.

„Musíme konat teď, abychom zabránili šíření viru,“ oznámí podle Reuters Johnson. Premiér také podle agentury uvede, že budou v Anglii zjednodušena a posílena pravidla společenského distancování, aby je lidé lépe chápali a policie je mohla snadněji vymáhat.

Nyní jsou Anglii povoleny společenské akce s účastí maximálně 30 lidí.

V úterý Spojené království ohlásilo 2460 nových případů nákazy koronavirem, v pondělí to bylo 2948 a v neděli 2988. V srpnu se přitom denní přírůstky infikovaných pohybovaly kolem 1000. Narůst je podle Reuters přičítán zvýšenému šíření nákazy mezi mladými lidmi.

Nová pravidla se nebudou vztahovat na pracoviště a školy. V případě pohřbů, svateb a některých organizovaných týmových sportů budou platit výjimky. Skotsko, Wales a Severní Irsko zavedou vlastní pravidla.

Zpřísnění opatření podle Reuters představuje krok zpátky, pokud jde o zotavování se z pandemie, která si v Británii vyžádala více mrtvých a napáchala výraznější ekonomické škody než ve většině jiných evropských zemí, a vyvolala rozsáhlou kritiku Johnsonova vedení. Pro premiéra zároveň teď bude nejšpíš težší ujistit Brity, že se mohou bezpečně vrátit do práce, o čemž se je ve snaze oživit ekonomiku spolu se svými ministry snažil přesvědčit po většinu minulého týdne.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa