Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

I Hamáček zrušil program: Nakažený Toman poslal na home office všechny ministry ČSSD

Aktualizováno -
19. října 2020
13:13
Autor: ČTK, for - 
19. října 2020
12:00

Epidemie koronaviru již zasáhla i kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Prvním vládním činitelem s pozitivním testem byl ministr Miroslav Toman (ČSSD), u něhož se prokázala infekce minulý týden. S Tomanem se v době, kdy mohl být infekční, viděla nejen hlava státu Miloš Zeman a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), ale také všichni další ministři a členové grémia strany, kteří zamířili do dobrovolné izolace a čekají na test. Ministři tak pracují z domova, jak všem radil i premiér Andrej Babiš (ANO). Program zrušil i vicepremiér Jan Hamáček.

Karanténu ministrů ČSSD potvrdila Blesk Zprávám mluvčí strany Eva Gregorová. Pondělního jednání vlády, které je prostřednictvím videokonference, se zúčastní. Další program museli nicméně zrušit, což se týká i vicepremiéra Jana Hamáčka, jak dodala.

Jedním z uzavřených ministrů je i Lubomír Zaorálek. Je to přitom jen tři měsíce, kdy mohl Zaorálek konečně opustit svůj byt a pochlubit se negativním testem na koronavirus. Nyní ale do karantény musí zamířit znovu. Zaorálek se totiž setkal s pozitivním kolegou, ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem , ve čtvrtek v Lidovém domě. Jednali tam o situaci na řece Bečvě po ekologické katastrofě. Na test by měl jít Zaorálek podle mluvčí ministerstva kultury Michaely Lagronové v úterý.

Zaorálek se před třemi měsíci během opouštění karantény pořádně radoval. „Sláva! Mohu konečně ven,“ zašvitořil na svém účtě na twitteru s poznatkem, že mu přišel druhý negativní test.

V ohrožení byl i prezident

Zaorálek se viděl se svým stranickým kolegou ve čtvrtek. Ještě den předtím se ministr Toman viděl i s prezidentem Milošem Zemanem. „Opatření byla dodržena, pan prezident není ohrožen,“ sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Toman prezidenta informoval o koronavirových opatřeních, ale bavili se také o rozpočtu ministerstva na příští rok, o vodě a vodním hospodářství, stejně jako o kůrovci a obnově lesů. Po Tomanově návštěvě pohostil prezident i premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Toman se údajně cítí dobře. Několik členů kabinetu bylo již dříve v preventivní karanténě kvůli kontaktu s nakaženým člověkem. V domácí izolaci byli dříve například ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně práce Jana Maláčová (oba ČSSD) nebo ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nyní vyrazilo grémium do dobrovolné izolace, přičemž většina z nich jde v úterý na test. Členy grémia jsou Hamáček, Maláčová, Petříček, poslanci Roman Onderka a Ondřej Veselý nebo také bývalý kandidát na post ministra kultury Michal Šmarda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa