Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novinky z vlády: 500 Kč podnikatelům, vznik polní nemocnice, odklad EET i vězni bez návštěv

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. října 2020
19:00
Autor: ČTK, simao, vei - 
16. října 2020
17:22

Vláda v pátek schválila záměr vybudovat polní nemocnici v Praze - Letňanech, která má pomoci v případě nedostatku lůžek na covidové pacienty. Vedle toho schválila i kompenzační bonus 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli zavřít provozovny kvůli nařízení vlády. Jaké jsou další vládní novinky?

500 Kč pro podnikatele

Vláda dnes schválila příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„O bonus mohou požádat podnikatelé, kterým jsme přímo usnesením vlády vypnuli podnikání a zamezili podnikat,“ uvedla ministryně. Další podmínkou o žádost je, že příjmy z podnikání musí být u žadatele větší než polovina příjmů. Žádosti bude možné podávat v době nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října na 30 dnů.

Žádost bude možné podat jako u předchozích příspěvků na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Ministerstvo odhaduje, že opatření přijde veřejné finance na 3,9 miliardy korun, z toho dopad do státního rozpočtu bude 2,6 miliardy korun, na rozpočty obcí jedna miliardu korun a na rozpočty krajů 300 milionů korun.

400 Kč ošetřovné pro živnostníky

Živnostníci budou mít i při druhé vlně epidemie koronaviru nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den po celou dobu uzavření škol. Podporu lidé získají na dítě do deseti let, posvětila dnes návrh ministr průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda.

Žádosti bude stejně jako při první vlně podpory přijímat ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle Havlíčka bylo v tomto programu schváleno 190.000 žádostí za 2,2 miliardy korun. Při první vlně osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ) dostávaly nejdříve 424 korun za den, od dubna vláda schválila zvýšení částky na 500 korun.

Další odklad EET

Vláda také schálila návrh ministryně financí Aleny Schillerové na oklad EET až do konce roku 2022. 

Odklad evidence se bude týkat nejen stávajících oborů, ale i spuštění poslední fáze EET pro obory, které dosud tržby neevidovaly. Jde například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna letos 1. května. 

„Hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání. Elektronická evidence tržeb je úspěšným projektem a dnešní konzultace s podnikateli nám potvrdila, že má stále jejich silnou podporu, byť s odkladem vzhledem k současné zdravotní situaci plně souhlasí,“ přidala komentář Schillerová. 

Vznikne polní nemocnice v Letňanech

V areálu výstaviště v pražských Letňanech vznikne polní nemocnice až s 500 lůžky. Plán dnes schválila vláda. Kabinet v nařízení povolal nejvýše 260 vojáků, aby nemocnici vybudovali, částečně obsluhovali a poskytovali zde zdravotní služby.

„V sobotu začne plánovací prosec, v neděli začnou najíždět kontejnery,“ přiblížil Prymula harmonogram výstavby záložní nemocnice, která vnikne v letňanských výstavních halách. 

Vybrat vojáky a použitou techniku dostal od kabinetu za úkol ministr obrany, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se počítá se 100 zdravotníky a 130 členy technického personálu. Vzhledem k velikosti nemocnice mají vojenské lékaře posílit i civilní.

Zákaz návštěv vězňů

Vláda také zakáže kvůli šíření koronaviru od příštího pátku návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Nařízení má být účinné do konce nouzového stavu, který platí do 3. listopadu. Zákaz platil i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno více telefonovat s příbuznými a změnil se také systém doručování balíků.

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Návštěv od svých blízkých se od příštího pátku nedočkají odsouzení ani obvinění, kteří jsou ve vazbě. „Cílem návrhu je omezit návštěvy vězněných osob ve vazebních věznicích, věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence tak, aby bylo eliminováno riziko vniknutí nákazy, respektive její další šíření uvnitř organizačních jednotek a ochráněno tak zdraví vězněných osob a zaměstnanců Vězeňské služby ČR,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti v odůvodnění návrhu.

Odklad povinných prohlídek kvůli práci

Vláda schválila kvůli epidemii nového typu koronaviru další odložení povinných periodických pracovnělékařských prohlídek na dobu nouzového stavu.Oznámil po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Prymula. Na jaře nebyly nutné po několik měsíců. Čestné prohlášení o zdravotním stavu stačilo ještě 90 dní po ukončení nouzového stavu, u rizikovějších prací 30 dní.

Vláda 23. března stanovila, že lidé, kteří nastoupí do práce v době nouzového stavu, nemusí absolvovat pracovně-lékařskou prohlídku a nahradí jim ji čestné prohlášení. Sankce nehrozily ani v případě, že zaměstnanci skončila platnost periodické lékařské prohlídky.

Jednotlivé profese do kategorií podle rizikovosti rozděluje zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle serveru Bezpečnost práce jsou práce první kategorie takové, kde se neočekává negativní vliv na zdraví, u druhé kategorie pouze výjimečně. Ve třetí kategorii práce jsou překračované hygienické limity, ve čtvrté hrozí vysoké riziko ohrožení. U prvních dvou platilo na jaře odložení prohlídek o 90 dní, u ostatních o 30 dní ještě po skončení nouzového stavu.

Pomoc pro zemědělce, ale menší, než chtěl Toman

Zemědělci a potravináři budou moci dostat jako pomoc kvůli opatřením proti koronaviru až tři miliardy korun, schválila vláda. Dnes to oznámilo ministerstvo zemědělství. V materiálu, který předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vládě, chtěl úřad až dvojnásobek této sumy. Vláda schválila zásady dotačního programu, ministerstvo nyní dopracuje jeho pravidla, které pak bude kabinet Andreje Babiše (ANO) schvalovat na některém z dalších jednání.

Na peníze budou mít nárok producenti potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, které jsou nyní zavřené. Jde například o školní jídelny nebo o restaurace. „Podmínky toho konkrétního dotačního programu budou laděny mezi ministerstvem zemědělství a financí, například koho se to týká, že bude muset mít převážné příjmy z gastronomie,“ dodala na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„V praxi bude žádost velmi jednoduchá, postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin podle definice zákona o potravinách. Takto nám pravidla schválila Evropská komise. Každý, kdo podmínky splní, by měl mít nárok na 200.000 korun, dalších 20.000 Kč potom za každého zaměstnance,“ dodal Toman.

 

maxipes_fik ( 16. října 2020 20:31 )

Divní lidé sdílí tyhle diskuse, viz. příspěvky níže.

villon ( 16. října 2020 17:53 )

Burešovci to těžce prokoučovali, celí léto rozvolňovali, stejně se nevyplatilo (volbi projeli nebo se proti nim spyknuli neschopní poražení, plačícího bureše se zastal jen Lihoš, který teď uspořádá papalášskou merendu kde bude zlatým hřebem komoušský plukovník co lidem zakazuje chodit ven).
No, koblihári, mátě co stě chcěli ( a mi bohužel s vami, to už tak vtipný neni).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa