Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda láká rodiče na peníze za „koronavirové“ děti. Baby boom chtějí podpořit v Singapuru

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2020
13:15

Singapur se už několik let potýká s extrémně nízkou porodností, patří dokonce mezi jednu ze zemí, kde se ročně narodí nejméně dětí. Tamní vláda se rozhodla využít dobu pandemie koronaviru a podpořit „koronavirový baby boom“. Párům, kterým se narodí dítě, nabízejí jednorázový finanční bonus, uvedla stanice BBC.

Vláda doufá, že příslib peněz lidi inspiruje k tomu, aby měli děti. Nízká míra porodnosti je v zemi připisována finančním problémům a propouštění. Úřady zatím neuvedly, jakou částku přesně obdrží novopečení rodiče. Nejedná se o jedinou finanční odměnu, kterou vláda přislibuje za dítě, tento nový bonus je výhradně určen pro děti počaté a narozené v době pandemie. Rodiče každého novorozeněte jinak dostávají 168 tisíc korun.

Singapur doufá, že se dočká baby boomu, které koronavirus a s ním spojená karanténa způsobily například v sousedních Filipínách nebo Indonésii. „Zatím máme zprávy o tom, že kvůli koronaviru některé aspirující páry odložily své rodičovské plány,“ připustil vicepremiér země Heng Swee Keat.

Příspěvky na děti v Česku

V Česku se o žádném podobném kroku neuvažuje, pandemie nezasáhla ani do výše dávek. Porodné na první dítě pro rok 2020 činí 13 tisíc korun, pro druhé dítě pak 10 tisíc korun. Tuto jednorázovou pomoc dostanou matky či rodiny s nižším čistým příjmem.

Další pomoc stát nabízí v podobě přídavku na děti, každoročně úřady vydají „vzorec“, podle kterého se určuje jeho výše. V Česku funguje také „mateřská a otcovská“ dovolená, případně rodičovský příspěvek. Ten se od ledna 2020 zvýšil z 220 na 300 tisíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa