Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Průběh covid-19 zřejmě zhoršují geny po neandrtálcích. Mají je i tisíce Evropanů

Autor: ČTK - 
1. října 2020
07:17

Geny, které někteří lidé zdědili po dávných neandrtálských předcích, možná zvyšují riziko těžkého průběhu onemocnění covid-19. Vyplývá to ze studie evropských vědců, kterou zveřejnil prestižní časopis Nature. Informovaly o ní agentury AP a DPA.

Výzkumníci Hugo Zeberg a Svante Pääbo se zabývali skupinou genů neboli haplotypem, který moderní člověk zřejmě zdědil po člověku neandrtálském. Tento haplotyp se vyskytuje asi u 16 procent obyvatel Evropy a zhruba poloviny obyvatel jižní Asie. V Africe a východní Asii se naproti tomu prakticky nevyskytuje. Moderní lidé a neandrtálci se v různých okamžicích dějin Země křížili, a vyměňovali si tak i genetickou informaci, upozornila agentura AP.

Nejen obezita a cukrovka

Geny, které lidé získali po neandrtálcích, mohou být podle nové studie rizikovým faktorem při onemocnění covidem-19. Dalšími jsou věk, pohlaví a zdravotní stav. Nejčastěji se jako rizikový faktor uvádějí obezita, cukrovka či srdeční problémy.

Zeberg a Pääbo, kteří pracují na Karolinském institutu ve Stockholmu a Institutu Maxe Plancka v Lipsku, ve své studii tvrdí, že vůbec nejvyšší výskyt neandrtálského haplotypu je v populaci Bangladéše, kde se vyskytuje až u 63 procent lidí. Podle nedávných britských studií je přitom riziko úmrtí na covid-19 u lidí s původem v Bangladéši až dvakrát vyšší než v průměrné populaci.

Video  Ministr zdravotnictví Roman Prymula o situaci v Praze  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Častěji vede k plicní ventilaci

Podle studie zveřejněné v časopise Nature je riziko, že budou muset pacienta s covidem-19 připojit na plicní ventilaci, až třikrát vyšší, má-li ve své genetické výbavě neandrtálský haplotyp.

„Je do očí bijící, že genetické dědictví po neandrtálcích má tak tragické následky v současné pandemii,“ uvedl Pääbo. „Proč tomu tak je, musíme co nejrychleji zjistit,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 2. října 2020 23:37 )

Takoví Dominik Feri nebo Alexandra Udřenina je mají určitě.

Omasta ( 1. října 2020 19:18 )

Já se ti pokouším už počtvrté vysvětlit, abys nepodceňoval záněty, které jsou typické pro nedostatek vitamínu A. Je to smutné a tím se vysvětluje ta vysoká úmrtnost chybou lékaře.

Covid_19 ( 1. října 2020 18:28 )

spíš jde o to, že se podcení případné záněty v těle a léčí se to jako chřipka vyležením, záněty se rozběhnou a lidi vezou na ventilátor. U mne se spletli a považovali Covid za zápal plic, protože jsem na testu PCR byl negativní, takže nasadili antibiotika a až další test byl pozitivní, možná mně to ušetřilo pobyt v nemocnici, v srpnu byli zmatení ze mne v nemocnici na plicním oddělení, praktický doktor tvrdil, když viděl výsledek rentgenu, že mám covid, nikdo mu nevěřil, když slyšel, co prohlásili v nemocnici, chytil se za hlavu

Omasta ( 1. října 2020 17:17 )

Jak říkám, taky jsem se zadýchával a po vitamínu A se plicní sliznic zregenerovala a je to lepší než dřív. A tak je mi líto lidí, kteří na multivitamín nemají. V nemocnici ti ho nedají. Kdyby ho dávali všem koviďákům, tak by měli ventilátory nevytížené a nevydělali by.

Covid_19 ( 1. října 2020 16:53 )

mne již 2 měsíce nebolela hlava, ale to asi bude tím, že mám suché měsíce bez alkoholu. Změna jídelníčku dost mění celkový pocit, ale jde o to, jak po nemoci člověk může zapnout na plný plyn, mně volnoběh funguje, ale stačí trochu víc přidat a plíce nestíhají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa