Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Málem zemřel, teď se „pacient jedna“ (38) vrací k normálnímu životu. Jeho otec nákaze podlehl

Autor: ČTK, trm - 
27. září 2020
08:25

 První evidovaný italský pacient s covidem-19 Mattia Maestri je mezi účastníky 180kilometrového štafetového závodu pořádaného na památku těch, kdo na rozdíl od Maestriho nemoc nepřežili. Akce je dvoudenní a začala v sobotu ve městě Codogno u Milána a v neděli skončí v místě zvaném Vo’Euganeo. 

V prvním místě osmatřicetiletému Maestrimu 21. února oznámili pozitivní test na koronavirus a v tentýž den v druhém zemřel první pacient s covidem-19. Maestri měl těžký průběh nemoci a tři týdny byl na jednotce intenzivní péče. Teď je v takovém stavu, že byl schopen do závodu nastoupit.

Maestri na něj přišel s černou rouškou a řekl, že to považuje za krásnou příležitost spojit dvě místa, která stejně jako území mezi nimi zaznamenala velký počet nakažených. „Mám pocit velkého štěstí,“ řekl Maestri na startu. Závodu se účastní 43 běžců, kteří se střídají po deseti kilometrech. Běží se po cyklistické stezce.

Do nemocnice přišel Maestri 18. února s chřipkovými symptomy a tehdy ho poslali domů. Další den se ale jeho stav zhoršil, takže se vrátil a lékařka se rozhodla provést test na koronavirus, i když to tehdy nepatřilo k pokynům ministerstva zdravotnictví. Maestri se totiž nevrátil z Číny, odkud se virus šířil, a nebyl ani v kontaktu s žádným nakaženým.

Jeho pozitivní test byl ohlášen 21. února jako první místní přenos v Itálii, což bylo považováno za důkaz, že se virus v tichosti šíří populací. Za velmi krátkou dobu se stala Itálie evropským epicentrem epidemie a po Británii dodnes zůstává v Evropě co do počtu mrtvých druhou nejpostiženější zemí.

Ačkoli první italský pacient je jinak zdravý mladý muž, který hraje fotbal a běhá maratony, měla u něj nemoc covid-19 velice vážný průběh. Musel být převezen na jednotku intenzivní péče v Pavii a podle lékařů byl jeho stav kritický. Nakazila se od něj navíc jeho manželka, rodiče, spoluhráč z fotbalového týmu, známí i lékaři a sestry, kteří o něj v Codognu pečovali. Mattiův 62letý otec kvůli nákaze zemřel. Maestriho žena neměla těžký průběh a po manželově propuštění z nemocnice porodila dceru. 

Talský pacient nula Mattia Maestri Talský pacient nula Mattia Maestri | ČTK / AP / Antonio Calanni

Měl jsem štěstí, že bylo dost lékařů

Nemocnici opustil na konci března.  „Už několik dnů jsem v kontaktu s vnějším světem a můžu konečně dělat tu nejjednodušší a nejkrásnější věc, co existuje: dýchat,“ řekl tehdy Mattia novinářům. Lidi pak důrazně vyzval, aby dodržovali všechna karanténní opatření, protože navzdory nepohodlí, která přinášejí, jsou podle něj naprosto nezbytná. „Já jsem měl štěstí, protože o mě bylo postaráno. Může se ale stát, že už brzo nebude dost lékařů, sester a přístrojů,“ varoval.

Podle primáře infekčního oddělení z nemocnice San Matteo Raffaela Bruna se může Mattia bez následků vrátit do běžného života. „Mattia k nám byl převezen ve velice vážném stavu. Naštěstí je to ale mladý, sportovní muž, který nemá žádná další onemocnění. Z lidského hlediska jsem se díky tomuto případu naučil něco důležitého: vést normální život je privilegium,“ řekl lékař.

V Itálii podle posledních údajů přibylo za minulých 24 hodin 1869 nových nakažených, což je méně než za předchozí denní období. Zemřelo dalších 17 lidí, a to je rovněž méně než v pátek. Přesto v zemi s covidem-19 zemřelo od začátku epidemie 35.818 lidí a nakazilo se více než 306.000 lidí.

brano34 ( 27. září 2020 09:01 )

Tomu dnes nevěří ani EBOLA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa