Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Hrajeme si s ohněm,“ bijí na poplach vědci. Další pandemie může přijít z Amazonie

Autor: ČTK - 
30. května 2020
11:08

Lidské zásahy do zón s původní faunou a flórou mohou vyvolat ekologickou nerovnováhu a vést k šíření nemocí ze srdce džungle. Vzhledem k odlesňování Amazonie by příští velká pandemie mohla vzejít z Brazílie, varuje brazilský vědec David Lapola. „Amazonie je velkým rezervoárem virů. Hrajeme si s ohněm,“ tvrdí osmatřicetiletý vědec, jehož cituje agentura AFP.

Největší tropická džungle na světě má ještě rozsáhlé zachovalé oblasti, ale stále více je odlesňována a ničena. „Když vyvoláme takovou ekologickou nerovnováhu, může dojít k přenosu viru ze zvířat na člověka,“ vysvětluje.

Lapola, který je expertem na ekologii, připomíná, že ve světě řádily nebo ještě řádí viry HIV, eboly a dengue. „Všechny se rozšířily v důsledku ekologické nerovnováhy,“ zdůrazňuje.

Podle studií docházelo nejčastěji k přenosu v jižní Asii a v Africe, kde žijí některé druhy netopýrů. Avšak diverzita amazonské fauny a flóry může z tohoto regionu učinit největší zdroj koronaviru na světě, říká vědec. Má však na mysli koronavirus obecně, nikoli nový koronavirus vzešlý z Číny.

„Není to ovšem chyba netopýrů, není třeba je vybíjet,“ upřesňuje Lapola. Zároveň varuje, že situace s covidem-19 v Brazílii ztěžuje dohled nad tropickou džunglí, která je ohrožena.

„Musíme reagovat na tuto sanitární krizi a všechno naše úsilí musí směřovat k tomuto cíli. Znepokojivé je to, že odlesňování nabylo velkého rozsahu,“ říká.

Za první čtyři měsíce letošního roku podle satelitních údajů Národního ústavu pro výzkum vesmíru zmizelo v Brazílii 1202 kilometrů čtverečních džungle. To znamená nárůst o 55 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který hlásá otevření chráněných území pro těžbu a zemědělství, vyslal nedávno vojáky, aby bojovali proti odlesňování.

„Nejzávažnějším faktorem je využívání armády pro všechny problémy v Brazílii. Ukazuje to na institucionální krizi,“ tvrdí Lapola.

„Postup odlesňování závisí na těch, kdo jsou u moci. Dobrou zprávou je to, že se vlády střídají. Doufám, že za příští vlády budeme věnovat více pozornosti tomuto obrovskému biologickému bohatství, které je nepochybně největší na světě,“ říká o Amazonii, která se z více než 60 procent rozkládá na brazilském území.

Vědec soudí, že je nezbytné přehodnotit vztah společnosti k džungli. Šíření nových nemocí z hloubi džungle je podle Lapoly příliš složité, než aby bylo možno je předvídat. Je podle něj třeba lépe aplikovat princip předběžných opatření a nehrát si s ohněm a nevyvolat ekologickou katastrofu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa