Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsme na okraji propasti.“ Izrael přitvrdí v plošné karanténě, zavře firmy i synagogy

Autor: ČTK, for - 
24. září 2020
07:55

Izraelská vláda ve čtvrtek po mnohahodinovém jednání schválila zostření podmínek celostátní karantény, která v zemi platí od 18. září. Zpřísněná opatření začnou platit od pátku. Premiér Benjamin Netanjahu varoval, že kvůli strmému nárůstu počtu nakažených koronavirem je země „na okraji propasti“.

Izrael, který má asi devět milionů obyvatel, ve středu zaznamenal rekordních 6861 nových případů koronavirové infekce. Nemocnice se blíží k naplnění svých kapacit a rychle přibývá mrtvých s covidem-19, podle americké Univerzity Johnse Hopkinse jich je celkem 1325.

List The Jerusalem Post na svých internetových stránkách napsal, že nová karanténní opatření budou zřejmě ještě přísnější než na jaře, kdy se život v zemi kvůli koronaviru nuceně zastavil poprvé. Zavřít se mají synagogy, věřící se budou moci modlit v nejvýše dvacetičlenné skupině venku ve vzdálenosti jednoho kilometru od domova. To samé platí i pro ty, kdo chtějí demonstrovat.

Koronavirus v Izraeli Koronavirus v Izraeli | Reuters

Lidé se mají stýkat jen se svými úplně nejbližšími příbuznými. Nařízeno zavřít dostanou také všechny trhy a firmy, které nejsou nezbytné pro chod země, omezen bude provoz veřejné dopravy.

Jerusalem Post uvádí, že se zpřísněním stávajících opatření nesouhlasil zejména ministr financí. Přichází v době významných židovských svátků a každotýdenních demonstrací proti Netanjahuově postupu v pandemii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa