Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Vojtěch rezignoval. Chce vytvořit prostor pro řešení koronakrize

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. září 2020
11:30
Autor: red, simao - 
21. září 2020
07:45

Ministr Adam Vojtěch (33, za ANO) oznámil svoji rezignaci na pondělní ranní tiskové konferenci. Chce tím dát prostor pro řešení druhé vlny epidemie. Ve Sněmovně pak podle svých slov zůstane jako poslanec. Odstoupení z funkce oznámil v den, kdy se vláda chystá jednat mimo jiné o stavu nouze. Na postu ho nahradí jeho bývalý náměstek Roman Prymula. Na pondělní večer je vedle toho v plánu i projev premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér na twitteru poděkoval Vojtěchovi a dodal, že se mu nediví a že chápe, že je znechucený politikou a médii. Ministr přitom novinářům poděkoval.

Ministr Vojtěch se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Novinářům řekl, že premiérovi Andreji Babišovi (ANO) už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Uvedl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabírá na závažnosti.

Vojtěch řekl, že za jeho éry se podařila řada změn ve zdravotnictví dokončit nebo nastartovat. Je přesvědčen, že udělal maximum pro zvládnutí epidemie nemoci covid-19. „Nemám se zač stydět,“ řekl. Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně.

Babiš Vojtěchovi poděkoval za práci, kterou na zdravotnictví vykonal. „Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ zmínil Babiš. 

VIDEO: Rezignace Adama Vojtěcha

Video  Adam Vojtěch rezignoval  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vojtěch: Nemám se za co stydět

Vojtěch se podle svých slov nemá za co stydět. „Ve chvíli, kdy přišel covid, tak jsem se stal ministrem covidu. Řešíme jej prakticky od ledna. Myslím si, že jsme s kolegy udělali maximum a odvážím se tvrdit, že první vlnu nákazy jsme zvládli dobře,“ dodal s tím, že děkuje premiérovi za důvěru, kterou v něj vložil.

Brzy již bývalý ministr zdravotnictví během krátkého proslovu poděkoval za usilovnou práci svému týmu a poděkoval i médiím za jejich práci během řešení koronavirové epidemie. 

Podle Babiše jsou ale média jedním z důvodů, proč se Vojtěch rozhodl pro svůj odchod. „Udělal na ministerstvu víc práce než většina jeho předchůdců. A boj s první vlnou viru zvládl neuvěřitelně. Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší,“ dodal premiér.

Coby ministr čelil Adam Vojtěch (za ANO) od březnového vypuknutí pandemie koronaviru v ČR mnohokrát kritice. A také tlaku na odvolání mj. ze strany ODS či ČSSD. Minulý týden vznesl na Vojtěchův konec kvůli údajnému nezvládání situace opětovný požadavek šéf ODS Petr Fiala.

Vojtěch, shodou okolností bývalý člen ODS (v letech 2012 až 2018), na ministerstvo zdravotnictví nastoupil v prosinci 2017. Nahradil tehdy v křesle ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD). Vystudovaný právník, tedy nikoli doktor, se svého času zviditelnil jako účastník pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Letošní rok mu však často nebylo do zpěvu. Čelil totiž nelehké situaci, do které se nedostal žádný z jeho předchůdců.

Dle častých výhrad opozice si však často počínal chaoticky a nekompetentně. Stal se však jednou z hlavních tváří boje s virem. Pandemie koronaviru přitom zasáhla citelně nejen Česko, ale celý svět. Vojtěch se od počátku podílel na řadě důležitých rozhodnutí – a jarním výrazném omezení života v Česku s dalekosáhlými ekonomickými důsledky.   

Kritika za roušky

Kritizován byl Vojtěch však mj. proto, že odmítl již v únoru ve Sněmovně debatovat ohledně připravenosti Česka, co se ochranného materiálu týče. Tehdy tvrdil, že roušek a respirátorů je na skladech dost, aby se následně ukázalo, že půjde o značně nedostatkový materiál, a vláda jako na spásu čekala na dodávky z Číny.

Kvůli situaci kolem nákupu a distribuce ochranných pomůcek volal po Vojtěchově konci i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který navrhoval na ministra tehdejšího Vojtěchova náměstka, epidemiologa Romana Prymulu, dnešního vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který u Vojtěcha v resortu skončil po sporech s ministrem.

V dubnu následně čelil Vojtěch kritice za to, že ministerstvo zdravotnictví koupilo respirátory za 5,4 milionu od podnikatele Jakuba Koudely, největšího sponzora hnutí ANO v roce 2017. „Konstrukce, že jsme od této firmy odebrali materiál jen proto, že je to nějaký sponzor, je absolutně nesmyslná. Do této chvíle jsem o téhle firmě nikdy neslyšel,“ bránil se tehdy Vojtěch.

Spory s Hamáčkem

I během jednání Sněmovny však opozice vytahovala na Vojtěcha kritiku za to, že ochranný materiál jeho resort údajně nakupoval nevýhodně, málo a dráž než Jan Hamáček (ČSSD) na ministerstvu vnitra.

Právě se šéfem sociální demokracie měl Vojtěch také spory. Nešlo jen o rivalitu dvou koaličních partnerů či spor o kompetence ministerstev a dodávky respirátorů a roušek. Hamáček Vojtěchovo počínání kritizoval opakovaně, vadilo mu i fungování Chytré karantény. V sobotním Právu však Hamáček při dotazu na to, zda by měl Vojtěch skutečně skončit ve funkci, reagoval slovy: „Otevřeně řečeno, teď už je to jedno.“  

„Rozhodnutí ministra zdravotnictví odstoupit z funkce respektuji. Chtěl bych mu poděkovat za spolupráci,“ uvedl nyní vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií,“ dodal.

Je to slušný člověk, říkal Babiš v Blesku

Nad Vojtěchem přitom dlouho držel ochrannou ruku sám premiér Babiš. V květnu v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz připouštěl, že během koronakrize udělala vláda řadu chyb. Jedním dechem však dodal, že chybou bylo věřit Vojtěchovu resortu. „Chyby jsme samozřejmě udělali. Já jsem udělal chybu, že jsem uvěřil ministerstvu zdravotnictví, když mi řeklo ve čtvrtek, že v pondělí přijde dodávka 5 milionů roušek,“ reagoval již tehdy Babiš.  

„Vojtěch má podporu, samozřejmě že má. Já jsem dokonce byl dneska na vyšetření u kardiologa, kde mi primář říkal, že je to nejlepší ministr od revoluce. Je mladý, slušný a zvládl to skvěle,“ tvrdil zároveň Babiš 13. května.

„Řekněte jméno“

Legendární se však stala situace z tiskové konference ze 7. března, kdy mělo Česko teprve 21 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vojtěch tehdy ohledně doktorky Soni Pekové vyslovil podezření, že má koronavirus – a nakazila se od pacienta.

„Já jsem se omluvil paní doktorce. Já jsem jí dneska telefonoval, ona tu omluvu akceptovala, poděkovala mi za to. Samozřejmě byla to informace, která nebyla správná (…) Já se nechci nějak vymlouvat, zkrátka byla to chyba, udělal jsem chybu a omlouvám se za to,“ říkal tehdy Vojtěch. „Tak řekněte přesně, kdo vám to řekl. Nebuďte slušnej, řekněte pravdu. Kdo vám to řekl? Který úředník, Vy jste moc hodnej,“ vstoupil mu tehdy do odpovědi Babiš, aby o chvilku později po Vojtěchovi žádal „jméno“. „Paní redaktorka vás tady trénuje, politická odpovědnost… Dostal tu informaci od státního úředníka,“ dodal Babiš.

Video  „Jméno!“ poručil Babiš ministrovi Vojtěchovi  - abl
Video se připravuje ...

Soudní tahanice

Vojtěch během koronakrize čelil kritice také za nedostatečnou pomoc domovům pro seniory, pomalé testování lidí či nepřipravenost hygieny na první i druhou vlnu pandemie a problémy s trasováním.  

Vojtěchovo působení v čele resortu během koronakrize však provázely i soudní tahanice. Soud v dubnu zrušil platnost čtyř důležitých, ale dle zákona chybně vyhlášených opatření z dílny jeho úřadu, která omezovala volný pohyb, maloobchod a služby. Vláda je následně opětovně přijala narychlo podle krizového zákona, ale chvíle nejistoty a chaosu podlomily Vojtěchovu autoritu. Ministerstvo zdravotnictví proti rozhodnutí Městského soudu v Praze podalo kasační stížnost, o té zatím Nejvyšší soud nerozhodl. Vojtěch už v dubnu čelil výzvám k rezignaci, které odmítal.

O rezignaci přemýšlel víckrát

Během uplynulé neděle se přitom v Otázkách Václava Moravce rozpovídal o tom, zda v průběhu koronakrize zvažoval rezignaci. Přiznal, že vícekrát.

„Možná těch okamžiků bylo vícero. My vlastně řešíme covid prakticky od ledna. 9. měsíc ministerstvo zdravotnictví neřeší nic než covid a ta situace byla velmi složitá. Sám za sebe říkám, že těch okamžiků, kdy už toho skutečně člověk měl hodně, a až takhle (ukazuje si nad hlavu - pozn. red.) bylo hodně. Já jsem nikdy nechtěl úplně opouštět loď na rozbouřeném oceánu, protože mi přišlo, že by to nebylo vhodné, ale faktem je, že si člověk sáhl na dno jak fyzických, tak psychických sil,“ podotkl Vojtěch. Kdy byl rezignaci nejblíže, to ale moderátorovi Moravcovi neprozradil.

První rok v chomoutu

Vojtěch je ženatý, manželku Olgu si bral v říjnu 2019. Na svatbě ministra s půvabnou učitelkou a českobudějovickou dlouholetou známostí nechyběl ani premiér Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 21. září 2020 22:15 )

thomasino18: Ani Piráti se svým "IT volebním programem" s tím nehnuli.....
Tedy vlastně s ničím....
E-recept dal Vojtěchovi opravdu práci.... protože 25 let před ním
napadlo OPOZICI jediné....
vybírat v čekárnách 30,- Kč....
Aby se zregulovala návštěvnost lékařů !

tomlk007 ( 21. září 2020 20:43 )

Něch žije navždy esesesr

marmat ( 21. září 2020 20:08 )

jajanene: ODPORNĚ LŽETE ...NIC MU PREMIÉR NEVYČETL !!! ABSOLUTNĚ NIC !!!
Jen zmínil jeho mimořádnou slušnost
Poslechněte si taky poslední zprávy....máte pocit, že Vojtěch měl donekonečna snášet odpornou šikanu chudáků z OPOZICE ???
Jedou do něj už 5 měsíců.... Měl se zhroutit, mít infarkt, aby bylo po Vašem ???
Taky za to, že jste ruzcuchaná může AB??????

jajanene ( 21. září 2020 17:48 )

Nejlepší ministr zdravotnictví vůbec a jeden z nejlepších ministrů této vlády. To zase Andrej naletěl křiklounům z opozice, blbečkům, kteří nikdy nic nedělali (Benda a spol.) a případně hlupákům, kterým Vojtěch trochu šlápnul na kuří oko.
Eliminoval Babišovy úlety a nálady, které jsou známé a doplatil na to, že každý den neměnil názor, jako jeho šéf. A teď mu přesně to AB vyčte. No, jde to tady od deseti k pěti a chytráci jako šéfové ODS a TOP09 si mnou ruce, aniž by tušili, že zase všechno podělali.

marmat ( 21. září 2020 17:01 )

Za ním je mnoho práce ...
K ABSOLUTNÍ DOKONALOSZI dotažený "E-RECEPT" !!!
Kolik tisíc hodin návštěv ušetřil pacientům v čekárnách....???
Dnes léky na e-recept v lékárně po předložení OP !
A kolik miliard se takto ušetřilo ???
Hypochondři a kšeftsmani už nevyfasují všude/všechno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa