Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rekordní nárůst covidu: Vojtěch chce „zakleknout“ na Pražáky!…na Moravě je přitom hůř

Autor: Jakub Kopřiva, Tomáš Belica - 
4. září 2020
05:01

Pražákům, těm je tu hej…jenže ouvej! Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) se nechal slyšet, že hygienici budou muset nejspíš přistoupit k zpřísňování proticovidových opatření. A to zejména v hlavním městě. Jenže podle čísel jeho rezortu jsou na tom některé okresy ještě hůř a další se rychle přibližují!

Vojtěch mluvil o zpřísňování pravidel ve středu v České televizi, tedy v den, kdy zrovna v Praze přibyla jen třetina případů (50) v porovnání s rekordním úterkem (150). Jinak ale středa s 650 potvrzenými novými případy koronaviru »urvala« rekord denního nárůstu od březnového začátku pandemie. „Může dojít případně na nějaké rozšíření povinnosti nošení roušek nebo nějaká další opatření preventivního charakteru,” uvedl ministr v ČT. Hlavní město patří podle dat zveřejňovaných rezortem zdravotnictví mezi tři regiony s největším počtem pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel, jenže dva moravské okresy jsou na tom ještě hůře. Jsou jimi Třebíč a Hodonín, který je vůbec nejhorší. O těch se ale ministr v případě přísnějších rouškových i jiných pravidel nezmínil.

Podle semaforu

Blesk se proto ptal ministerstva zdravotnictví, jestli Vojtěch nevycházel z nějakých jiných čísel a jestli by možná drsnější proticovidová pravidla zavedl i v nejpostiženějších moravských okresech. „Probíhá vyhodnocení aktuální epidemiologické situace a případná opatření budou hygieniky přijata v návaznosti na semafor,“ odpověděla mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová. Jenže když na konci srpna »zasvítla« právě Praze oranžová, roušky se třeba na školách nebo obchodních centrech povinně neobjevily. I když je to v systémových opatřeních semaforu uvedené.

A chaos vnesl do situce ve čtvrtek večer pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který na twitteru oznámil zavedení roušek v nákupních centrech. Po pár minutách tweet smazal. 

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na Twitteru však smazal. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na Twitteru však smazal. | Twitter/Zdeněk Hřib

„Každý týden v pátek se hodnotí epidemiologická situace za uplynulý týden a v tuto chvíli nelze říct, jaká budou přijatá opatření. To, co říká pan primátor hlavního města, je jeho soukromá věc a není to vyjádření krajské hygienické stanice,“ reagoval na Hřibovo vyjádření mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík.

Srdan Matic, šéf české pobočky WHO: Lidé se už viru nebojí

Na jaře jste chválil opatření, která česká vláda zavedla, teď jsme v úplně jiné situaci. Jak si to vysvětlujete?

„Situace, v které jsme dnes, je rozhodně výsledkem uvolňování opatření z jara. Do toho se uvolnila pravidla pro cestování, lidé vyjeli na dovolenou a více se setkávali. Čísla jsou dnes vyšší, než před dvěma nebo třemi měsíci. Aby se zajistila dostupnost zdravotní péče, bude důležité vyhodnocovat rizika.“

Okolní země už ale opatření přitvrdila...

„Ne všechny okolní země opatření zpřísnila. Po celé Evropě jsou skutečně různorodá opatření, a myslím, že způsob, jakým se české úřady dnes k tomu staví, je dobrý. Sleduje lokální vývoj a cíl je přitom se vyhnout uzavření celé ekonomiky. Tím si myslím, že je možné udržet pandemii v České republice pod kontrolou.“

Ztratili lidé strach z covidu?

„Rozhodně. Ještě na jaře zřejmě měli nějaké na naděje, že covid se bude chovat jako sezónní chřipka, a že už se přenos nebude opakovat. S uvolňováním opatření lidé cítili optimismus, možná v některých případech až příliš velký. Jenže pandemie zdaleka ještě neskončila. Všichni jsme do nějaké míry vystaveni riziku, a každý by si to riziko měl sám vyhodnotit.

6530563:gallery:true:true

Hlavní »covidobijci« skončili v karanténě

Dali hlavy dohromady, jenže pak část týmu zodpovědná za proticovidová opatření v Česku sama skončila v karanténě. V ní je po úterní schůzce s nakaženou šéfhygieničkou Jarmilou Rážovou (58) také ministr Adam Vojtěch (33, za ANO), naopak jeho stranický šéf a premiér Andrej Babiš (66) je „v suchu“. Podle Jana Kynčla ze Státního zdravotnického ústavu ale tím prý Rážové tým paralyzován není. Nakažení totiž nejsou v rizikové skupině a opatření mohou řídit z domova. Pražští hygienici ale včera uvedli, že odhalili další čtyři pozitivně testované na ministerstvu zdravotnictví. Zda šlo o účastníky schůzky, odmítl mluvčí hygieny Zbyněk Boublík říct s tím, že by porušil ochranu osobních údajů. Zároveň hygienici vyhodnotili 157 kontaktů, kteří půjdou na testy nebo do karantény.  

Video  Vojtěch: O uvolnění kulturních akcí žádali pořadatelé  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hoopoe ( 4. září 2020 14:29 )

jeje ty jsi opravdu debil

aeraluna ( 4. září 2020 13:59 )

aeraluna ( 4. září 2020 13:59 )

Nikdo Vám nebrání nasoukat atombordel a zanořit se v zemljanku - jen z čeho tam budete živa je tedy otázka...bo i tu zemljanku Vám zdaní.

aeraluna ( 4. září 2020 13:55 )

Co to plácáte? Tohle není teroristický útok Vy "obezřendo"

aeraluna ( 4. září 2020 13:54 )

vojtěch ať si zaklekne tak maximálně nad chotici a přestane vymýšlet chujoviny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa