Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Praha je na tom s nakaženými hůř než Itálie v první vlně,“ řekl Hřib. Chce do Ústředního krizového štábu

Aktualizováno -
20. září 2020
19:32
Autor: jim - 
20. září 2020
17:28

Situace ohledně pandemie koronaviru covid-19 se v Praze rychle zhoršuje. Hlavní město je na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 na nejhorším červeném stupni. V neděli večer se sešla Bezpečnostní rada hlavního města a podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je situace v Praze horší než v Itálii během nejhorších momentů během první vlny. Hřib osloví ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) s žádostí, aby ho přijal do Ústředního krizového štábu.

Po schůzce Bezpečnostní rady hlavního města pražský primátor zejména vyzýval k opatrnosti a dodržování všech povinných i doporučených opatřeních. Podle něj je situace velmi vážná: „Vychází nám to aktuálně na 30 pozitivních lidí na 100 tisíc obyvatel. Během první vlny v Itálii, na niž jsme si ukazovali, jak to tam nezvládli, měli maximum, které se pohybovalo kolem deseti pozitivních na sto tisíc obyvatel,“ porovnal evropské země Hřib.

Podle něj je na tom v současnosti s množstvím nakažených na počet obyvatel hůř pouze Španělsko, ale to prý tímto tempem přeženeme. „Jediný způsob, jak to zvládnout, je respektovat opatření. V pondělí začne v Praze platit povinnost nosit roušky i na venkovních organizovaných akcích. Je to nutné proto, abychom zpomalili další nárůst pozitivních případů."

Hřib v Ústředním krizovém štábu

Primátor se také chystá oslovit ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), zdali by ho přijal do Ústředního krizového štábu: “Bezpečnostní rada se shodla na tom, že Praha jako hlavní město, které je nejvíce postižené, by měla mít svého zástupce v krizovém štábu. Oslovím proto pana vicepremiéra Hamáčka, abych byl přizván k jednání, případně můj zástupce, náměstek Petr Hlubuček," prozradil na tiskové konferenci primátor.

Youtubeři a herci

Pomoci by měla také informační kampaň, kterou město chystá. Měla by se zaměřovat na seniory, na lidi s příznaky nákazy a mladé lidi: “Poslední skupina, na niž se budeme zaměřovat, budou mladí lidé - aby se chovali zodpovědně a nainstalovali si aplikaci eRouška. Pomohou nám youtubeři a další influenceři ze sociálních sítí. Využijeme také aplikaci Lítačka, v níž je možné lidem, kteří ji mají nainstalovanou, poslat zprávu, budeme také zasílat letáky do domácností, aby se informace dostaly všem, kteří je mají mít," jmenoval chystané kroky pražský primátor.

Starost o seniory

V současné době se podle radní pro sociální oblast Mileny Johnové přenáší koronavirus mezi mladými lidmi, přesto pražské seniory a pečovatele dlouhodobě připravují na nejhorší scénáře: „Informovali jsme je během léta, aby se nechali naočkovat proti sezónní chřipce. Dále jsme je vyzývali k užívání vitamínu D, který posiluje imunitu. Snažíme se tak minimalizovat přenos infekce. Sociální služby jsou nyní efektivnější a máme pomůcky, které na začátku pandemie chyběly,“ hodnotila současný stav radní.

Pečovatelé o seniory nově dostanou respirátory FFP2, doposud užívali pouze roušky. Zároveň Praha připravila ubytovací kapacity pro seniory, kteří zde mohou zůstat, pokud budou nakažení nebo bude potřeba, aby zůstali v karanténě kvůli nákaze dalších lidí.

Dezinfekce ve školách

Primátor Hřib pak pokáral pražské školy, že dostatečně nevyzývají žáky k užívání při vstupu do školní budovy dezinfekce: „Bezpečnostní rada se shodla na tom, že odbor školství odešle informace všem zřizovatelům, aby zajistili dezinfekci u vstupů do budov. Vím, že spousta škol to tak dělá, ale některé školy k tomu nevyzývají,“ řekl primátor.

Rostoucí čísla v Praze

Od začátku epidemie se k sobotě v hlavním městě nakazilo dohromady 8842 lidí. Hlavní důvody k zařazení Prahy do nejvyššího stupně je extrémně rostoucí průměrný denní záchyt nemoci a vysoký počet nově diagnostikovaných spojený s komunitním přenosem. V sobotu bylo sice potvrzeno jen 168 případů nakažení v metropoli, ale během tohoto týdne denní přírůstky třikrát překročily 300. Roste i počet lidí v nemocnicích a případů z rizikových skupin obyvatel.

V Praze od pátečních 18:00 platí zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Výjimku mají stejně jako na jaře návštěvy u nezletilých a umírajících. Od pondělí pak budou v metropoli povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí a na vysokých školách zavedena distanční výuka. Povinnost se nevztahuje na zkoušení za přítomnosti až deseti lidí, laboratorní, experimentální a uměleckou práci za přítomnosti až 15 lidí a klinickou a praktickou výuku. Možné jsou také individuální konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

Na stole je také možnost uzavření škol. O této variantě hovořil v neděli v Partii na Primě vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Nové opatření by se týkalo především Prahy a podle Prymuly by se nemuselo vztahovat na nejmladší děti. „Svědčí pro to různá virologická data. Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně jako na druhém a výše. Ty děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik toho viru,“ řekl Prymula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

provokaterka ( 21. září 2020 05:16 )

Není se čemu divit,když tam vládnou piráti.

Pohybovenadany ( 20. září 2020 23:57 )

6-8 tisic nakažených ? Hlavně že koupaliště byla otevřená , zahrádky, VC Brna, jo, stálo to za to! SUPER!

Pohybovenadany ( 20. září 2020 23:54 )

ČAU LIDI .... hůř než Itálie ..... no to potěš !

Spravedlnost1 ( 20. září 2020 23:48 )

Vláda chce, abychom byli nejhorší v počtu s Covidem v Evropě. Copak jsou vážně v Čechách takový blbci, co jim ty jejich počty žerou. Potřebují dotace z EU a udělají pro to maximum. Copak nevidíte, že se nic neděje... Umírají nemocní, kteří by zemřeli i bez Covidu. Prosím zapněte mozky.

Antoncet ( 20. září 2020 22:42 )

První krok je izolovat idiota Hřiba v karan-***ě a zabránit tomu pitomci v přístupu na twitter a další stránky, aby nemohl šířit poplašné zprávy. To je to nejlepší pro zlepšení situace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa