Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pošta dobalila roušky a respirátory. Do pátku budou ve schránkách, slibuje důchodcům

14. září 2020
14:35

Česká pošta zkompletovala většinu ze tří milionů zásilek s pěti rouškami a respirátorem pro obyvatele starší 60 let. Nyní tiskne adresní štítky, které se budou na zásilky lepit. Následně budou z pracovišť, kde se obálky kompletovaly, převezeny na všechny dodejny po celé zemi, odkud si je budou přebírat doručovatelé a doručovatelky. S doručováním začnou v úterý. Uvedl to Ivo Vysoudil z tiskového oddělení pošty.

„S roznáškou se začne od úterý a bude průběžně probíhat do pátku, kdy by měli všichni zmínění mít zásilku ve schránce, a to na adrese svého trvalého bydliště. Pokud tomu tak nebude, mohou navštívit pobočku pošty, kde na základě prohlášení obdrží náhradní obálku s ochrannými prostředky dýchacích cest,“ řekl Vysoudil ČTK.

Lidé podle něj nemusejí mít obavy z toho, že by se roznáška jakkoliv dotkla provozu poboček pošt. Pobočky totiž fungují nezávisle na doručovací síti. Kvůli roznášce roušek tedy nebude omezen ani prodlužován provoz pošt.

Rozvoz pomůcek bude stát zhruba 15 milionů korun. Jeden respirátor podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupila ČR za zhruba 2,35 dolaru (asi 53 Kč) a roušku za 0,37 centu (8,30 Kč). Balíček pro jednoho seniora tak stojí asi 94 korun. Roušky a respirátory jsou ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku.

Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let.

Vláda o poskytnutí pomůcek starším lidem rozhodla minulý týden. Část opozice krok kritizuje jako opožděný a dává ho do souvislosti s blížícími se krajskými a senátními volbami.

dulin ( 14. září 2020 19:15 )

To jsou ty vadné z Číny.

Covid_19 ( 14. září 2020 16:58 )

roušky ze skladu nechrání toho, co ji nosí, na trhu jsou roušky, které lépe chrání a mohu se používat déle bez změny kvality ochrany. Ty stojí do 25 Kč s DPH 21%, pro stát bude cena tak 10-12 Kč, takže se zbavili nevyhovujícího materiálu, nemusí ho likvidovat a senioři mají radost, že se o ně stát stará, hlavně aby jim vydrželi do voleb

hchkr ( 14. září 2020 16:36 )

To jsou důchodci takoví chudáci, že si nemůžou roušky koupit sami? A balné a poštovné taky není zadarmo. Nebo je potřeba vyprázdnit sklady, aby se zase mohlo nakupovat?

Covid_19 ( 14. září 2020 15:15 )

měli jim poslat nanoroušky, které chrání všechny, ale zase na druhou stranu, nějak se ta důchodová reforma udělat musí

brano34 ( 14. září 2020 15:01 )

Kdyby jim tak zabalili vitamíny na celou zimu, to je nenapadne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa