Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko „zčervenalo“ i pro Slováky, budou sledovat mobily. Kdo unikne karanténě či testu?

Aktualizováno -
14. září 2020
18:35
Autor: ČTK, ula - 
14. září 2020
08:09

Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus a později před novináři to potvrdil slovenský premiér Igor Matovič. Rozhodnutí Bratislavy, který tak reagovala na nárůst počtu koronavirem nově infikovaných lidí v Česku, se v praxi projeví v omezeních při cestování. Češi v uplynulých letech tvořili nejpočetnější zahraniční klientelu v ubytovacích zařízeních na Slovensku. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež Blesk Zprávám řekl, že omezení poznamená cestovní ruch, protože Slovensko byla alternativou k Maďarsku.

Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo na Slovensku nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test.

Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Státní tajemník z jednání ústředního krizového štábu také na internetu napsal, že dodržování nařízení bude prověřováno namátkovými kontrolami a sledováním pohybu mobilních telefonů.

„Česko se nachází ve špatné situaci. Držme jim palce, aby se čím dříve dostali na náš zelený seznam,“ řekl novinářům Matovič. Dodal, že vazby mezi Českem a Slovenskem jsou velké, proto navrhl řadu výjimek ze zmíněných omezení při cestování mezi oběma republikami někdejší československé federace. Slovenský premiér současně kritizoval Kluse za to, že výsledek jednání slovenského štábu zveřejnil ještě předtím, než mohl Matovič závěry oznámit svému českému kolegovi Andreji Babišovi.

Babiš: Ekonomickým vztahům to nepomůže

Český premiér Andrej Babiš již předem řekl, že očekávané zařazení České republiky na slovenský seznam rizikových zemí kvůli pandemii covid-19 nepomůže vzájemným ekonomickým vztahům. Dnešní krok ale není překvapivý, již minulý týden ho navrhla pandemická komise slovenské vlády, jejímiž členy jsou kromě politiků také například hlavní hygienik či odborníci v oblasti epidemiologie a infektologie.

Také při cestách z jiných rizikových zemí EU na Slovensko budou moci cestující nově předložit výsledek negativního testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě. Bratislava dosud měla na svém seznamu takzvaných bezpečných zemí ohledně koronaviru 26 států. Nově do něj zařadila Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

Mezi „červené“ země na koronavirovém semaforu Slovenska tamní úřady zatím nezařadily Rakousko ani Maďarsko, byť k jejich přesunu může podle Kluse dojít kdykoliv. Klus také napsal, že pravidla cestování na Ukrajinu budou zpřísněna v příštích dnech; pandemická komise navrhla úplné uzavření hranic Slovenska s touto východoevropskou zemí.

Asociace: Omezení poznamená cestovní ruch

„Omezení velmi poznamená cestovní ruch, protože Slovensko bylo alternativou k Maďarsku, Slovensko patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším destinacím, soupeří s Chorvatskem o číslo jedna. Já doufám, že to omezení nebude trvat příliš dlouho, aby ten zásah nebyl až tak kritický,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Lidé spíše cestují na Slovensko spíše po vlastní ose, stejně jako do Chorvatska, další  využívají cestovky k rezervacím ubytování nebo dalších služeb. „Ti, co nyní cestují na Slovensko po vlastní ose, jsou na tom v tuto chvíli o něco hůře, protože je čeká vyjednávání o storno poplatcích s ubytovateli na Slovensku, kdežto ti, co kteří cestují s cestovkou, tak mají šanci na změnu destinace,“ dodal Papež.

„Naši klienti jezdí obvykle na Slovensko na čtyři dny, do čtyřhvězdičkových hotelů s polopenzí, momentálně má zájezdy na Slovensko sjednána asi stovka našich klientů. 22 % z nich má nakoupený zájezd od Vysokých Tater, následuje jižní Slovensko a Liptov. Přesto prodej zájezdů na Slovensko poklesl o 60 %, ale jiné země EU mají pokles ještě vyšší,“ řekla Blesk Zprávám Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia.

Petříček zmínil starost o pendlery

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) novinářům už dříve řekl, že pokud Slovensko zpřísní podmínky pro ČR, bude se diplomacie snažit, aby zohlednilo situaci takzvaných pendlerů. „A aby opatření nemělo zásadní dopad na ty, kteří žijí v okolí hranice, lidi ve smíšených manželstvích či studenty,“ uvedl.

Další opatření s cílem zpomalit šíření koronaviru se ale chystají rovněž v samém Slovensku. I tam v poslední době výrazně přibylo množství případů nákazy potvrzovaných každý den testy.

Tempo šíření nového koronaviru SARS-CoV-2 je však vysoké i v dalších zemích, a to v Evropě, ale i jinde ve světě. Tomuto tématu se budou odpoledne věnovat na pravidelné tiskové konferenci představitelé Světové zdravotnické organizace.

V Británii se sejde maximálně šest osob

S určitými obavami se očekává začátek školního roku ve většině škol Itálie, v Řecku a ve španělském regionu Katalánsko, tedy v zemích, kde infikovaných v poslední době rychle přibývá. Školní rok jako v poslední německé spolkové zemi začíná také v Bádensku-Württembersku.

Těžkou hlavu ze zvyšování každodenního přírůstku nakažených má mimo jiné i britská vláda. Ministerský předseda Boris Johnson proto už ve středu oznámil, že od pondělí začne v Anglii platit takzvané „pravidlo šesti“, to znamená, že se bude moci scházet nanejvýš šest osob.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

CEKIS ( 15. září 2020 13:23 )

Možná ty koště jedno. Ty budeš taky asi slovák, který na místo aby byl v ,,ráji,, na východě, obsírá tady.

kinki ( 14. září 2020 21:22 )

Podakuj sa za ten stav dovolenkárom,ktorí to svinstvo opäť rozvírili. Už kôli tým obetiam a takmer skolabovanej ekonomike si mohli tento rok dovolenku odpustit.

jajas ( 14. září 2020 20:12 )

Naštěstí nás (i lidi v jiných zemích) zachrání dodržovat hygienická opatření a možná(?) nějaká vakcína? Pokud jsem četl, tak se o to sní na celém světě. Ale na to moc nespoléhám, také protože tuto nemoc neznám, nevím co na ni platí (na rozdíl tady od ostatních chytráčků) tak se budu řídit opatřeními. Prozatím mi to neublížilo a žiju. Trasovat mně nikdo nenutí, není to povinné a chytrá karanténa mi také neubližuje, protože ji nesleduju. Takže co řešíš?

slovan1954 ( 14. září 2020 19:53 )

Nikoho nestěhuj ,bez nich sme v prd@li!!!

slovan1954 ( 14. září 2020 19:51 )

Že ten,čo tě splodil,nepožádal maminu o kaďák! Co to mohlo ušetřit problémú,že ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa