Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evropa zavírá Čechům dveře: Turisté nesmí do Dánska ani na Kypr, Švýcaři zavedli karanténu

Aktualizováno -
11. září 2020
16:40
Autor: ČTK, trm - 
11. září 2020
12:15

Dánsko zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli vysokému nárůstu případů nákazy koronavirem. Od půlnoci z pátku na sobotu budou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí a dánský tisk. Švýcarsko zařadilo kvůli šíření koronaviru Česko na seznam rizikových zemí. Rozhodlo, že od pondělí bude po příjezdu z ČR povinná karanténa. A stopka pro Čechy přijde pravděpodobně i z Kypru, který je oblíbenou dovolenkovou destinací, oznámilo ministerstvo. Naopak při návratu z Rumunska nebude od pondělí nutná karanténa či test na covid. Máme pro vás i přehled zemí, kam budete mít s cestou problémy.

Dánské úřady aktualizují svá doporučení týkající se cestování vždy ve čtvrtek odpoledne. Dánská rozhlasová a televizní stanice DR dnes uvedla, že Česko bylo přeřazeno ze žluté do oranžové kategorie zemí, které Kodaň nedoporučuje svým občanům navštěvovat, pokud to není nutné. Z ČR budou na dánské území vpuštěni jen ti, kteří svou cestu mohou náležitě zdůvodnit.

Za odůvodněné dánské úřady považují cesty za prací, k pracovnímu pohovoru, z důvodu přepravy či dodávky zboží a podobně. Do Dánska mohou přicestovat i studenti za účelem vysokoškolského a středoškolského studia, či za účelem studijní stáže, uvedl na twitteru Černínský palác.

Vstup je povolen také rodinným příslušníkům s přímou rodinnou vazbou, jako je rodič, dítě či sourozenec, a nesezdaným partnerům osob, které žijí v Dánsku. Za dostatečný důvod se považuje i účast při porodu či na pohřbu.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí mělo Česko v posledních dvou týdnech v průměru 38 nových nákaz denně na 100 000 obyvatel, uvedla stanice DR. Dánské úřady řadí mezi rizikové takové země, které mají v průběhu jednoho týdne denní přírůstek infekcí vyšší než 30 na 100 000 obyvatel.

Kromě množství nově nakažených berou dánské úřady v úvahu také například míru testování v dané zemi, aby zjistily, jak velké procento testovaných lidí bylo pozitivních. Kromě Česka řadí Kodaň mezi rizikové země rovněž například Francii, Belgii či Španělsko.

Přes Švýcarsko jen tranzit

Švýcarsko zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Dnešní informaci švýcarských zdravotnických úřadů ČTK potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová.

Podle Valentové se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

Stopka pro turisty od Kypru

A Češi zřejmě přijdou o možnost dovolené v další oblíbené destinaci. Kypr s největší pravděpodobností zařadí Česko od 19. září do kategorie C, což znamená, že Češi se na ostrov nedostanou, řekl Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Praha zčervenala i v Německu a Belgii

Už od čtvrtka kvůli nepříznivé epidemické situaci zařadilo region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí Německo. Oznámil to německý národní Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Na rizikovém označení Prahy se dohodly německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Hranice se zavírat nebudou, pro cesty z Prahy do Německa ale bude nutný negativní test na koronavirus, nebo dvoutýdenní karanténa. Mimopražských pendlerů se situace nemá dotknout. 

Na koronavirovém semaforu zařadila Prahu do červené také Belgie. Po návratu z ní budou muset lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid-19. Informovalo o tom české velvyslanectví v Bruselu, podle něhož o opatření rozhodli v úterý belgičtí epidemiologové. Zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii, kde jsou karanténa a test doporučené.

Kde všude vás čekají v Evropě cestovní omezení?

  • Belgie - Belgie se ve středu 9. září rozhodla s platností ode dneška zařadit na svém koronavirovém semaforu Prahu do červené kategorie. Po cestě z Prahy budou muset lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid-19. Česko kromě Prahy zůstává nadále v oranžové kategorii. Všichni cestující tak musí před cestou do Belgie dál vyplňovat formulář, který se používá pro kontaktování cestovatele, pokud je zjištěna infekce, a pro případné vystopování jeho kontaktů.
  • Británie - Země od 29. srpna zařadila ČR spolu s dalšími zeměmi na svůj karanténní seznam. Lidé, kteří do Británie přicestují z Česka, musí podstoupit karanténu v délce 14 dní. Až na výjimky musí před cestou do Spojeného království všichni cestující vyplnit tzv. kontaktní formulář.
  • Dánsko - Dánsko zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli vysokému nárůstu případů nákazy koronavirem. Od dnešních 24:00 budou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv.
  • Estonsko - Země naposledy vyřadila ČR ze seznamu bezpečných států 24. července. Estonsko seznam každý týden aktualizuje, podle poslední aktualizace Češi nyní musí při cestě do tohoto státu v týdnu 7.-13. září do čtrnáctidenní karantény. Od 1. září je možné ji zkrátit na sedm dnů dvěma negativními testy. Podobná opatření zavedly vůči český občanům i Lotyšsko a Litva.
  • Finsko - Česko je již od srpna ve skupině zemí, ze kterých nelze do Finska volně cestovat. Pro cestující z Česka platí, že mohou do Finska přicestovat pouze v odůvodněných případech (práce, rodina, škola). Tyto důvody musí český občan doložit. po příjezdu je doporučena 14-denní karanténa.
  • Irsko - Lidé z ČR musí před cestou vyplnit online formulář, v němž uvedou důvod své cesty do země a po jeho odeslání obdrží e-mail, který předloží na hranicích Irska. Čeští občané se poté musí podrobit karanténě, která může být v závislosti na délce pobytu v Irsku dlouhá až 14 dní.
  • Maďarsko - Maďarsko zakázalo od 1. září do 1. října až na výjimky vstup cizincům kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem. Výjimku Maďarsko udělilo občanům zemí visegrádské čtyřky (V4), kteří mohou vstoupit do Maďarska, pokud předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší než pět dnů. Toto mimořádné opatření se nelíbí Evropské komisi, podle které diskriminuje lidi z jiných států Evropské unie.
  • Německo - Ve středu 9. září kvůli nepříznivé epidemické situaci Německo zařadilo od čtvrtka 10. září region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Německé rozhodnutí neznamená uzavření hranic, pro cesty z Prahy do Německa ale bude vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Kdo ho mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se otestovat v Německu.
  • Norsko - Lidé přijíždějící z ČR do země musí s platností od 8. srpna strávit deset dní v karanténě. Po dobu karantény je třeba setrvat na jedné pevné adrese, ubytování v kempech, pod stanem ani turistika obytným vozem nesplňuje podmínky pobytu v karanténě. Negativní test na covid-19 se nevyžaduje a nelze jím nahradit nástup do karantény po příjezdu do země.
  • Slovensko - Země bude kvůli šíření koronaviru v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země. Vyplývá to z prohlášení slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího po jednání pandemické komise vlády. Zmíněné návrhy projedná ústřední krizový štáb. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování. „Na konziliu jsme jako odborníci jednoznačně konstatovali, že Česká republika v plném rozsahu splňuje kritéria červené, tedy rizikové země. Rakousko se rovněž dostává do červené zóny,“ uvedl Krajčí.
  • Slovinsko - Česko je od 6. srpna na slovinském seznamu zemí, pro jejichž občany je při vstupu do země až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Osoby, které mají rezervaci ubytování ve Slovinsku potvrzenou nejpozději do 6. srpna 2020 mohou vstoupit do země bez následné karantény, pokud společně s rezervací předloží při vstupu i potvrzení o negativním testu na koronavirus. Od 13. září se doba trvání karantény zkracuje ze 14 na deset dní a prodlužuje se platnost potvrzení o testování na SARS-CoV-2 ze 36 hodin na 48 hodin od vystavení tohoto potvrzení, současně se doplňuje podmínka, že test nesmí být pořízen ve Slovinsku.
  • Švýcarsko - Země zařadilo Českou republiku kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Informaci švýcarských zdravotnických úřadů potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle Valentové se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

marmat ( 11. září 2020 22:46 )

brano34: OK pane Šmucler......jste to Vy ???
A ten,co prošel různé TECHTLE i MECHTLE bez úhony, a sosal I.A.ligu
je nepochybně daleko zakalenější, i když kalil jako Dán....
Je víc, než fit že ???
Takovej "promořenej"!

brano34 ( 11. září 2020 18:44 )

Pravá chřipková začíná v říjnu a končí v dubnu.
Kdo nenosil roušku je v pohodě a má velkou šanci že bude fit a nepromarodí ani jeden den.
Neoslabuje si imunitu!

Covid_19 ( 11. září 2020 16:34 )

však si Britové, Němci i Rakušáci odvezli z Prahy z barů často jako prémii Covida, doma mají bary velmi omezené, u nás se jim to chlastalo a promořovalo

Covid_19 ( 11. září 2020 16:32 )

jsem promořený, to jsem rád, že mně nebude nikdo nutit ruskou vakcínu . Za pár týdnu se zahojí plíce, mimo rtg plic vše OK, po ruské vakcíně na tom bude spousta lidí hůř než po Covidu

krat5 ( 11. září 2020 15:10 )

umírají i mladí po různých léčbách, ale o tom se nemluví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa