Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli koronaviru chtěl nakažený ředitel berňák v Praze 10 zavřít, pak zemřel. Policie případ odložila

Autor: red - 
11. září 2020
11:48

V „jeho“ úřadě se objevila nákaza koronavirem. Ředitel Finančního úřadu Prahy 10 chtěl budovu uzavřít, od nadřízených ale dostal pokyn budovu nechat otevřenou. 7. dubna muž, který se sám covidem nakazil, zemřel. Kriminalisté se následně začali zabývat tím, kdo příkaz řediteli dal a jestli tak nedošlo ke spáchání přečinu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Případ teď ale definitivně uzavřeli – kdo za příkazem stojí, nezjistili.

„Nebylo zjištěno, na čí popud tak bylo učiněno,“ uvedl státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož žalobci tuto kauzu dozorovali, pro server Seznam Zprávy s tím, že policie případ v srpnu odložila. „Nebylo zjištěno podezření z trestného činu a nebylo namístě věc vyřídit jinak. Dozorový státní zástupce odložení věci akceptoval,“ uvedl. Zavření úřadu by prý podle vyšetřovatelů nemělo na šíření koronaviru vliv.

Policie se případem začala zabývat poté, co 7. dubna ředitel Finančního úřadu pro Prahu 10 zemřel. V neděli 8. března se u jedné ze zaměstnankyň jeho úřadu potvrdila nákaza koronavirem, žena se celý týden od 2. března pohybovala po celém úřadě, ač do přímého kontaktu s klienty nepřišla. V úterý byl pak proveden pozitivní nález u dalšího zaměstnance. Úřad přesto fungoval dál v běžném režimu.

Ve středu ráno se na dveřích úřadu nečekaně objevila cedule, že je Finanční úřad z technických důvodů uzavřen. Zamčení budovy pro veřejnost inicioval podle zaměstnance, s nímž Blesk.cz hovořil, sám ředitel, u nějž se později nákaza také potvrdila. „Byl to on, který nechal hned po zjištění nákazy koronavirem úřad uzavřít,“ uvedl zaměstnanec. Cedulka tam vydržela ale jen krátce. „Poté údajně dostal přes prsty a ještě týž den odpoledne se úřad znovu otevřel. Celá situace ho velmi trápila a chtěl chránit svoje lidi na úřadě i lidi zvenčí,“ prozradil zaměstnanec. Přes prsty měl podle výpovědí zaměstnanců dostat právě od vedení.

Pozdní a nedostatečná reakce?

Další zaměstnanci se shodli také na tom, že ředitel právě opakovaně apeloval na vedení z Generálního finančního ředitelství, aby úřad mohl zavřít. Podle březnového vyjádření jeho mluvčí Zuzany Mašátové přijaly všechny finanční úřady v Česku hygienická opatření ještě před prvním výskytem koronaviru na našem území. Co se týče berňáku v Praze 10, tak se nově nastalá situace prý začala podle ní řešit již v neděli 8. března, kdy byla potvrzena nákaza u zaměstnankyně.

Bylo ihned zkontaktováno pracoviště Hygienické stanice pro hlavní město Prahu, v jejíž spolupráci došlo k vytrasování všech epidemiologicky-významných kontaktů, kterým byla ihned nařízena domácí karanténa,“ uvedla Mašátová. Podle zaměstnanců Finančního úřadu však hygiena a vedení nezareagovalo včas a dostatečně, podle serveru Seznam Zprávy budovu například dezinfikovali až v pátek 13. března a karanténa nebyla hned nařízena všem zaměstnancům, kteří s první nakaženou přišli do přímého kontaktu.

bullshit ( 11. září 2020 15:36 )

Já bych zase chtěl žít v zemi bez udavačů a poctivě zbohatnuvších stbáků.
Jako soused by mi Kalous vadil asi nejméně.

panda82 ( 11. září 2020 12:08 )

Nu na Novinkách někdo prohlásil, že nechce žít v okroužkované zemi, měl by říct, která to je, ?Doufám, že to bude Zem bez Kalouska, Fialy a Vystrčila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa