Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prymula si založil uprostřed pandemie speciální živnost. „Roušky vyrábět nehodlám,“ tvrdí

Autor: ČTK - 
10. září 2020
16:32

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vyplývá to z evidence ministerstva průmyslu a obchodu. Prymula uvedl, že si živnost založil, když po neshodách s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) odcházel z ministerstva zdravotnictví, a nic nevyrábí.

Prymula je od jara jedním z hlavních protagonistů státu v boji proti epidemii nového typu koronaviru. Mezi zdravotnické prostředky přitom patří také třeba respirátory, které se používají jako ochrana proti koronaviru. „Ctím presumpci neviny, ale pan Prymula by měl ke vší úctě k jeho osobě vyvrátit podezření, že je ve střetu zájmů,“ napsal na twitteru europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Prymula pro server TN.cz uvedl, že jde o obecnou živnost, jejíž platnost nemusí v případě, že ji nevykonává, ani přerušovat. „Proč bych ji přerušoval? Žádný zdravotnický materiál nevyrábím. Nevyrábím nic. Mám to proto, abych mohl třeba přednášet,“ prohlásil „Dezinfekci ani roušky vyrábět nehodlám. Nepřipadá to v úvahu,“ řekl Prymula serveru iDnes.cz.

Živnostenské oprávnění vzniklo k 17. červnu. Vedle výroby zdravotnických prostředků je také pro poradenskou a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků, pro výzkum a vývoj a pro mimoškolní výchovu a vzdělávání, pořádání kurzů a školení včetně lektorské činnosti.

Prymula po březnovém vypuknutí epidemie koronaviru v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stál v čele Centrálního řídícího týmu covid-19, který měl na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených. Od 25. května spadá chytrá karanténa pod ministerstvo zdravotnictví. Vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví je Prymula od počátku června, na Úřad vlády se přesunul z ministerstva zdravotnictví, kde do konce května působil jako náměstek ministra Vojtěcha.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 10. září 2020 22:55 )

Hlavně nevím, proč Šprýmula se furt vyjadřuje k opatřením. Je zmocněnec pro vědu a výzkum, takže až se něco pod jeho vedením vyzkoumá, tak ať se ozve. Jinak ať mlčí, roušky, karantény, dezinfekce nespadají do jeho kompetence.

Covid_19 ( 10. září 2020 19:57 )

náš stát má z každého prodaného respirátoru, roušky nebo dezinfekce občanovi nebo zdravotníkovi 21% DPH, to je neuvěřitelná lumpárna

fandasever ( 10. září 2020 19:34 )

Co Čech to zakomplexovaný závistivec, nedávno se tady řešilo, že jeho dcera spolupracuje se zahraničními farmaceutickými firmami, nic něž čirá závist, asi něco umí a asi někdo ocenil její vzdělání, znalosti, schopnosti a pracovní nasazení, nebo si myslíte, že nějaká zahraniční firma zaměstná člověka co nic neumí???

Covid_19 ( 10. září 2020 19:21 )

někdo vydává knihy, někdo maluje obrazy a někdo dělá přednášky, vše platí firmy, firmám se dají státní zakázky, tak to funguje u nás

fandasever ( 10. září 2020 17:13 )

Euro poslanec Pospíšil, doktor práv z Plzně se opět ozval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa