Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová Ves na Plzeňsku: Mimořádná opatření kvůli koronaviru! Roušky, zavřená hospoda i úřad

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, rum - 
8. září 2020
15:48

V Nové Vsi na jižním Plzeňsku vyhlásili hygienici kvůli koronaviru mimořádná opatření. Z 280 obyvatel je 20 pozitivních na covid-19.

„V Nové Vsi jsem po schválení ministerstvem zdravotnictví vydal mimořádné opatření pro celou obec. Budeme tam provádět hromadné odběry všech obyvatel na území obce,“ ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Část lidí už testy podstoupila v minulých dnech. Hygienici hledali zejména lidi, kteří se 29. srpna zúčastnili pouťové zábavy.

Lidé tu od středy musejí povinně nosit na veřejných prostranstvích přes ústa a nos roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

Hledají se kontakty na Dobřany

„Koncem tohoto pracovního týdne by měl do obce přijet mobilní odběrový tým a plošně odebrat vzorky všem dosud netestovaným lidem. Je jich kolem 200,“ řekl Tomašuk.

Na jižním Plzeňsku se objevila nákaza také v Psychiatrické nemocnici v pět kilometrů vzdálených Dobřanech, v níž testy zatím prokázaly koronavirus u čtyř zaměstnanců. Nemocnice okamžitě zastavila příjem pacientů a zakázala návštěvy. Hygienici zjišťují, zda měli nakažení z Nové Vsi případně kontakty na někoho z nemocnice.

Podobný scénář nastal v polovině srpna v podobně velké Tatiné. Nákaza se tam rozšířila ze soukromé oslavy. Hygienici plošně testovali víc než 200 lidí. Celkem se v obci zhruba s 250 obyvateli nakazilo 28 lidí. Mimořádná opatření už v Tatiné hygienici odvolali.

V Plzeňském kraji se podle dnešních údajů krajské hygienické stanice od začátku pandemie nakazilo koronavirem 1272 lidí, 21 jich zemřelo. Aktuálně pozitivních je 293 lidí.

VIDEO: Krajská debata Blesku 2020: Koronavirus a pohostinství.

Video  Krajská debata Blesku 2020: Koronavirus a pohostinství  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa