Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do karantény po návratu z Řecka muselo celé letadlo. Nákaza se objevila u sedmi pasažérů

Autor: sova - 
30. srpna 2020
19:20

Všichni pasažéři letu z řeckého ostrova Zakynthos do velšského Cardiffu museli do karantény poté, co se u sedmi z nich objevila nákaza koronavirem. Jejich spolucestující byli úřady vytrasováni jako „blízké kontakty“, což vyústilo v jejich izolaci. Prozatím celkem sedm nakažených v letadle údajně pocházelo ze tří různých skupin. Informovala o tom britská stanice Sky News.

Případ se týká letu TUI 6215, který provozuje stejnojmenná britská letecká společnost (dříve známá pod názvem Thomson Airways).

„Cestující budou brzy kontaktováni úřady, prozatím se musí izolovat doma, protože by mohli nákazu šířit dál, a to i bez rozvoje příznaků. Každý, kdo má příznaky, by si pak měl neprodleně objednat test,“ informoval Giri Shankar, šéf velšského úřadu veřejného zdraví.

Navrátilci z Řecka do povinné izolace nemusí

„Naše vyšetřování dalších případů ukázalo, že nedbalost během sociálního distancování má – zejména u lidí ve věku 20 až 30 let – za následek šíření viru mezi další skupiny lidí,“ dodal lékař.

Koronavirus v Řecku. Koronavirus v Řecku. | ČTK / AP / Thanassis Stavrakis

Řecko není na seznamu zemí, ze kterých musí cestující po svém návratu do Velké Británie do dvoutýdenní karantény. V Cardiffu mezitím došlo k nárůstu počtu ohnisek případů covidu-19, které ale nesouvisí s letem TUI, uvedl Úřad veřejného zdraví ve Walesu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa