Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

107 Čechů se vrátilo s koronavirem z Chorvatska. Rakušané vydali nejvyšší varování

Aktualizováno -
14. srpna 2020
12:55
Autor: ČTK, kso - 
13. srpna 2020
18:08

Nákaza covidem-19 se za týden do středy 12. srpna prokázala u 71 Čechů, kteří pobývali v Chorvatsku. Od začátku prázdnin jich je 107, v zahraničí se celkem pravděpodobně nakazilo kolem 250 lidí. Problém s nákazou v Chorvatsku řeší i u sousedů. Kvůli rostoucímu počtu případů vydalo Rakousko nejvyšší stupeň varování před cestami právě do Chorvatska. Platit začne od pondělí.

Chorvatsko patří dlouhodobě k nejoblíbenějším letním cílům českých turistů. Loni jich tam vícedenní pobyt podle Českého statistického úřadu strávilo 740 000. Podle dat Chorvatského turistického svazu bylo v zemi více než 107 000 Čechů. V zemi se koronavirem doposud nakazilo 5 870 lidí, 160 z nich zemřelo. Nejvíc nakažených je v hlavním městě Záhřebu, turisté ale směřují spíš na pobřeží.

Ministerstvo upozorňuje, že přesné místo nakažení je nejisté. „Inkubační doba onemocnění covid-19 se pohybuje v rozmezí dva až 14 dní, průměrně pět až šest dní, ale setkáváme se i s případy, kdy se první příznaky objevily až na konci inkubační doby. Z tohoto důvodu nelze s jistotou určit místo a čas nákazy, zejména v situaci, kdy neznáme zdroj, tedy nevíme, zdali byla osoba v kontaktu s potvrzeným případem,“ upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Nákaza se šíří i z dalších zemí

Češi, u kterých se nákaza prokázala za minulý týden, se podle dat ministerstva zdravotnictví pravděpodobně nakazili také na Slovensku (10), v Polsku (6), ve Španělsku (4) nebo na Maltě (4).

Od začátku prázdnin nejvíce lidí onemocnělo po návratu z Chorvatska (107), Rakouska (23), Slovenska (20) a Srbska (10). Podle dat ministerstva zahraničních věcí ČR považuje za rizikové země jen Egypt a Rumunsko. V Egyptě se nakazil jeden Čech, v Rumunsku čtyři.

Rakušané se nakazili v Makarské

V Rakousku úřady evidují 23 lidí, kteří se nakazili koronavirem o dovolené v oblíbeném chorvatském letovisku Makarská. Rakouští hygienici proto všem, kteří se z Makarské vracejí, doporučují bedlivě sledovat případné symptomy onemocnění a případně kontaktovat zdravotníky. 

Podle agentury APA šlo ve všech případech o turisty, kteří k moři cestovali individuálně autem. Infikovali se jak lidé, kteří k moři vyjeli s rodinou, tak členové menších skupin přátel, dokonce i ti, kteří vyjeli na dovolenou sami.

Nejvyšší stupeň varování

Rakousko proto dnes vyhlásilo nejvyšší stupeň varování před cestami do Chorvatska. Platit začne od pondělí. „Vzhledem k epidemickému vývoji v Chorvatsku vydáváme nejvyšší stupeň varování pro celou zemi,“ uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí. Rakouské občany vyzvalo, aby do Chorvatska nejezdili, pokud to není bezpodmínečně nutné.

Turisty, kteří již v zemi jsou, úřad podle agentury APA „důrazně“ vyzval, aby se vrátili do Rakouska. Podle agentury APA vydalo ministerstvo zahraničí varování před cestami do Chorvatska kvůli zhoršující se situaci v této zemi, ale i kvůli rostoucímu počtu rakouských turistů, u nichž se nákaza potvrdila po návratu z dovolené na Jadranu.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemie koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Itálie nařizuje navrátilcům z Chorvatska testy

Itálie od čtvrtka požaduje u cestovatelů při návratů z Chorvatska, Řecka, Španělska a Malty, aby se nechali otestovat na koronavirus. Příslušný dekret podepsal ministr zdravotnictví Roberto Speranza a nařízení platí zatím do 7. září, uvedla agentura ANSA. Úřady chtějí díky novému pravidlu snížit počet importovaných případů nákazy ze zemí, které nyní považují za rizikové.

Povinnost nechat se otestovat během 48 hodin po překročení italských hranic platí pro všechny, kdo v daných zemích delší dobu pobývali, ale i pro ty, kdo jimi jen projížděli. Dokud nebudou mít v ruce negativní výsledek, musejí zůstat v karanténě. Další možností je předložit po příjezdu potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, které nebude starší než 72 hodin.

Italské ministerstvo zdravotnictví už ve středu doporučilo regionům, aby lidem při návratu z cest ze čtyřech zmíněných zemí testy na koronavirus prováděly. Ode dneška je to již povinné.

V Itálii poslední dobou opět mírně roste počet nově odhalených případů nákazy. Ve středu bylo nově infikovaných 481, o den dříve 412. Člen vládní komise odborníků Agostino Miozzo proto varoval, že na některých místech možná bude nutné kvůli vzestupu počtu nových případů obnovit některá karanténní opatření. Odborníci nyní sledují situaci v jihoitalských regionech Apulie a Kalábrie. Kalábrijský guvernér kvůli šířící se nákaze nařídil uzavření diskoték a tančíren.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tara-Tara ( 14. srpna 2020 13:32 )

hlavně že byli v Chorvatsku...je to marný, něco říkat nebo varovat

Jirik-ta ( 13. srpna 2020 21:06 )

no právě

krapotkin ( 13. srpna 2020 20:21 )

Může ublížit i ta od Amíků. Já na ni vládě eštébáka kakám a hodně zvysoka.

Jirik-ta ( 13. srpna 2020 19:56 )

Řekl bych že ta opatření v březnu to byly vyhozené peníze. Teď se to promořuje a až se to promoří tak na nás budou zkoušet vakcínu z USA(vždy v první linii) z Ruska nikdy ta by nám mohla ublížit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa