Žena, která je nyní s respiračním onemocněním hospitalizovaná v plzeňské fakultní nemocnici, se před tím v obci účastnila rodinné oslavy své o šest let starší sestry. „Rodinné kontakty i účastníci byli podchyceni, indikováni k odběrům,“ uvedl za krajskou hygienu Petr Pazdiora.

Testy zatím odhalily devět dalších covid-19 pozitivních. „U většiny dosud infikovaných osob se objevuje jen bezpříznakový průběh infekce, nikdo další nebyl hospitalizován,“ sdělil Pazdiora. Situaci ale zkomplikovalo, že šest lidí z oslavy se krátce poté účastnilo i autobusového zájezdu. Testy tak projdou i všichni účastníci.

Žádné akce, ani soukromé

V obci jsou doporučená zvýšená hygienická opatření, vyřizování neodkladných záležitostí s obecním úřadem se řeší telefonicky. „Do odvolání jsou zrušeny veřejné akce, je doporučeno to samé u akcí soukromých,“ uvedl starosta Tatiné Jaroslav Beneš.

Hygienici vytrasovali k testům na 120 lidí z 250 obyvatel obce. „S hygienou jsme se ale dohodli, protože jsme malá obec, že proběhne plošné testování všech obyvatel. Nyní k tomu zpracováváme podklady,“ dodal starosta.

Fotogalerie
23 fotografií