Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ošetřovatel Dan (24) se nakazil, když držel za ruku umírajícího starce. A naštvala ho mládež

Autor: Darina Jíchová - 
8. srpna 2020
18:00

Australský ošetřovatel Daniel Collins (24) na facebooku sdílel svůj boj s koronavirem, popsal svůj strach i rozhořčení nad mladými Australany, kteří nerespektují restrikce. Collins působí v nemocnici v Melbourne, v metropoli státu Victoria, který je současným epicentrem koronaviru způsobující nemoc covid-19. Za posledních 24 hodin Austrálie zaznamenala 410 nových případů, z toho 398 právě ve Victorii, uvedl list Daily Mail.

„Mám velký strach,“ prohlásil na facebooku Collins, který se nakazil koronavirem v nemocnici od jednoho ze seniorů, s nímž trávil jeho poslední chvilky. Ošetřovatel starého muže držel za ruku. Collins se domnívá, že za druhou vlnou koronaviru stojí nerozvážná australská omladina, která nákazu nebere vážně. „Koronavirus není jen nemoc starých lidí,“ zdůraznil ošetřovatel.

Collins se svěřil, že ho smrt důchodce a jeho utrpení spojené s koronavirem pronásleduje. Ošetřovatel pracoval, jak se seniory z domovů důchodců, tak i s rezidenty bytovek ze čtvrti North Melbourne, která na počátku léta byla jedním z ohnisek koronaviru ve městě. Collins je momentálně v izolaci v hotelu vyčleněném pro karanténu. „Slíbil jsem mu, že všechno bude v pořádku. Nebylo toho moc, co jsem mu mohl říct,“ vypověděl.

Ošetřovatel: Covid-19 není žádná konspirační teorie

„Řekl jsem mu, že má spoustu lidí, kteří ho milují. Příbuzní i známí mu volali, aby se s ním rozloučili,“ dodal ke smrti muže. „Je třeba si uvědomit, že covid-19 není žádná konspirační teorie, nemoc představuje globální krizi veřejného zdraví. Viděl jsem z první ruky, co ta nemoc dělá,“ pokračoval Collins.

„Věřte mi, jsem celkem mladý a mám covid-19 a je to na prd,“ dodal. „Mám kašel, horečku, sucho v krku. Přišel jsem o čich i chuť… a bojím se, jaké chronické následky si z toho odnesu,“ přiznal Collins.

„Společně to porazíme“

„V rámci koronaviru mohou vznikat sraženiny, které se mohou dostat do srdce nebo plic, můžu dostat infarkt nebo mrtvici,“ popsal možné následky. Collins také připomněl, že po celé Austrálii je přes 1500 nakažených zdravotníků, kolem 900 z nich je z Victorie. Premiér státu Daniel Andrews upozornil na to, že lékaři, sestry a ošetřovatelé by neměli být „první ochrannou linií, ale tou poslední“, neboť lidé se v první řadě mohou chránit tím, že budou dodržovat přijatá opatření.

„Rád bych požádal všechny obyvatele státu Victoria, aby se řídili restrikcemi, čímž ochrání sebe, druhé i naše oddané zdravotníky,“ prohlásil Andrews. Stejnou výzvu na svůj facebook přidal i Collins. „Jasně, že je úplně na prd být zavřený doma, nebo nosit roušku, ale tak si navzájem pomůžeme a společně to porazíme,“ apeloval ošetřovatel.

Koronavirus v Austrálii

Jeho domněnku, že za druhou vlnou covidu-19 ve Victorii jsou převážně mladí lidé, potvrzují i některé údaje z nemocnic. Momentálně je hospitalizováno na 20 mladých osob s koronavirem, 3 z toho jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Celkem Austrálie registruje přes 20 tisíc nakažených, 278 osob covidu-19 podlehlo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alumno ( 8. srpna 2020 23:55 )

To se přece říká, i když člověk odchází, že "teď už bude dobře" apod. Spousta lidí věří v posmrtný život nebo je to myšleno prostě tak, že už je nebude nic bolet a trápit. Je to zkrátka o empatii, to je celé. A držet umírajícího za ruku v jeho poslední chvíli, když s ním jeho blízcí být nemohou, je naprosto pochopitelné, ti ošetřovatelé nejsou stroje a umírající taky ne. Nedovedu si představit, že by někdo z rodiny umíral a já se s ním ani nemohla jít rozloučit, nebo naopak, že bych umírala já a neměla možnost nikoho z blízkých vidět. Je to strašlivé. Pokud se někdo nakazí, když se snaží někomu ulehčit umírání, není na tom nic odouzeníhodného. Paka jsou všichni to, co chodí pařit a válejí se jak prasátka na plavečácích a koupalištích.

alumno ( 8. srpna 2020 23:49 )

Wow, krásnej kluk a ještě empatickej, škoda, že u nás je takových minimum.

elega ( 8. srpna 2020 23:06 )

Hamáček to nebude mít nikdy pod kontrolou, pokud se lidi budou chovat jako paka, budou vykřikovat, že se nenechají omezovat, že je to jen chřipečka a mlít cosi o náhubcích... Pokud někdo nemá elementární ohleduplnost k druhým, zejména starším, jak ho donutit jinak než nouzovým stavem? Kvůli takovým lidem je pak ekonomika na kolenou...

Jirik-ta ( 8. srpna 2020 21:19 )

U nás to teď promořujou. To je asi pěkná hovadina. Imunita žádná a následky možné. Hamáček to vůbec nemá pod kontrolou.

trintin ( 8. srpna 2020 19:04 )

Slíbil jsem mu, že všechno bude v pořádku.?? Lže pacientům, nedodržuje při práci hygienecké předpisy a mládeži chce radit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa