Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Cestovkám končí doba hájení. Za rušené zájezdy máte od září nárok na peníze místo voucherů

Autor: Nikola Forejtová - 
9. srpna 2020
05:30

S koncem léta se blíží i konec tzv. ochranné lhůty pro cestovní kanceláře. A to může být i pro vás důležitá informace. Zatímco za zrušené zájezdy, které měly být uskutečněné do 31. srpna, má cestovka ze zákona možnost dát vám místo peněz jen voucher, od 1. září už to bez vašeho souhlasu udělat nesmí. A vy si u zájezdů rušených například kvůli nově zavedené karanténě v příslušném státu můžete nárokovat hned peníze.

Ochranná doba, po kterou mohou cestovní kanceláře nabízet za zrušený zájezd poukaz, se blíží ke konci. Zákon lex Voucher se totiž vztahuje jen na pobyty, které jsou realizovány do konce srpna. Pokud tak budou zrušeny zájezdy od 1. září dále, bude muset cestovní kancelář vracet podle občanského zákoníku celou částku zaplacenou klientem.

Prodloužení zákona pak ministerstvo pro místní rozvoj neplánuje, jak Blesk Zprávám řekla mluvčí resortu Veronika Vároši. „Nyní je naprosto odlišná situace než na jaře. Cestovním kancelářím jsme tímto dali prostor, aby se v situaci zorientovaly. Ten okruh zemí je navíc nyní znatelně užší,“ uvedla.

Pozor na jiné vouchery a vysoké storno

Cestovky se musí řídit epidemiologickou situací - z pohledu Česka i cílové destinace. Je tak možné, že i po zákonné lhůtě nebude možné do některé konkrétní země vyrazit. Smůlu mají například dál zájemci o Egypt nebo Turecko. Zde i nyní nadále platí povinnost prokazovat se negativním testem na covid-19 či podstoupit karanténu. 

Slovinsko pak v pátek obnovilo povinnost karantény. To představuje problém pro ty, kteří si zde chtěli užít dovolenou. Některé cestovní kanceláře pak zuří, protože nabízí výlety na kole a do přírody. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ale k tomuto případu konstatoval, že se Slovinci zachovali korektně. Ti, kteří si před 6. srpnem zakoupili dovolenou ve Slovinsku, totiž nemusí podstoupit karanténu a volná je i cesta pro dovolenkáře, kteří míří do Chorvatska. Ti mohou zemí projet, pokud se nezdrží déle jak 12 hodin.

Video  Dlouhé kolony na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem.  - Blesk Zprávy: Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Až do konce srpna platí, že vám v případě změny nabídne CK voucher za zrušený zájezd. Ten pak, pokud nepatříte k rizikové skupině, musíte přijmout. Některé cestovní kanceláře ale začaly používat nový trik. Za zájezdy zrušené během pandemie klientům nabízejí poukazy vlastní, které neodpovídají podmínkám zákona. Zákazník s takovým poukazem nemusí mít nárok na vrácení peněz, pokud ho nevyužije nebo mu propadne.

„Lidé by si měli zkontrolovat, jestli je na poukaze napsáno, že je podle zákona 185/2020,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich v rozhovoru pro Radiožurnál. Dodává, že v opačném případě se můžete právně bránit a případně i podat podnět na ČOI, jelikož se jedná o nezákonné jednání. 

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Pozor byste si měli dát i na situaci, kdy se rozhodnete zájezd z důvodu bezpečnosti raději zrušit, a to podle občanského zákoníku a Všeobecných obchodních podmínek. „Je-li ujednáno odstupné, musí být jeho výše přiměřená. Přiměřenost odstupného se odvíjí od doby mezi okamžikem odstoupení od smlouvy a okamžikem zahájení zájezdu s ohledem na očekávané úspory nákladů,“ uvádí se v občanském zákoníku.

U řady cestovních kanceláří vás tak může zrušení zájezdu dva týdny před odletem vyjít hodně draho. Standardem bývá, že se v tomto termínu strhne 80 procent ceny. 

Lex Voucher se týká i dovolené po Česku

Zrušený zájezd se nemusí týkat jen cest do zahraničí. V ČR každým dnem stoupá počet nakažených v průměru o 200 lidí denně. Vláda proto vedle vládního semaforu pro zahraničí připravila i semafor po krajích. Prozatím je situace v ČR stabilní, méně bezpečné ale může být, pokud se budete potulovat na frekventovaných místech v Praze a v Moravskoslezském kraji. 

„Záleží, co tam budou dělat. Pokud se budou procházet  po Šumavě a jezdit zde na kole, tak tolik možných zdrojů nákazy nepotkají, pokud si ale vyrazí na diskotéku, tak je ta možnost samozřejmě vyšší,“ konstatovala pražská hygienička Zdeňka Jágrová pro Blesk Zprávy.

V extrémním případě se ale může stát, že se zruší i česká dovolená. „Musí být splněna podmínka, že v místě určení cesty nebo pobytu nebo v jeho bezprostředním okolí nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob od místa určení cesty nebo pobytu. Zákon Lex Voucher přitom nerozlišuje, zda zájezd měl být realizován v tuzemsku nebo v zahraničí,“ vysvětlil Blesk Zprávám mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. 

Musí se ale pořád jednat o zájezd organizovaný cestovní kanceláří. Pokud tak vyrážíte na vlastní pěst, zákon se na vás nevztahuje. 

Koronavirové prázdniy v Česku. Turisté vyrazili na hrad Hasištejn na Chomutovsku. (4. 7. 2020) Koronavirové prázdniy v Česku. Turisté vyrazili na hrad Hasištejn na Chomutovsku. (4. 7. 2020) | Blesk:Helena Lacinová

Blesk Zprávy se zeptaly i na další poukazy, které vláda poskytla lidem ke zmírnění dopadů na cestovní ruch. Jedná se o lázeňské vouchery v hodnotě čtyř tisíc korun. „Pokud zákazník z nějakého důvodu daný voucher neuplatní, lázně ho mohou označit jako ‚Stornovaný‘. Takový voucher je možné ve stejném, nebo jiném lázeňském zařízení znovu rezervovat,“ uvádí Frček.

O možnost voucher znovu využít tak dovolenkáři nepřijdou. Co se ale týče jiných záloh, záleží na obchodních podmínkách daného lázeňského zařízení. 

elega ( 10. srpna 2020 00:53 )

No, já zase vidím řadu podnikatelů, kteří hodně příjmů nepřiznávají. Naposledy předevčírem jsem dostala na vybranou zaplatit s DPH nebo bez. Většina OSVČ si platí minimální zdravotní a sociální. A pak se diví, že nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo nemocenskou?Nešlape po nich šéf, mají volnou pracovní dobu, stres si dávkují sami. Není nic snazšího, než jít dělat zaměstnance? Jenže to chce mít dosažené vzdělání, vyhrát třeba ve výběrovém řízení, umět jazyky. Jak říkám, když si někdo stěžuje, jak to má těžké a ti druzí lehké, tak jdi a ukaž se, že to umíš jako ti druzí.

elega ( 9. srpna 2020 11:36 )

25 tis měsíčně za nicnedělání vám přijde málo? Teď už se jim snad nic neděje, navíc řada z nich zdražila a vybírá si tak peníze zpětně. A cestovky, pokud se jim to podnikání nevyplácí, mohou jít dělat něco jiného, užitečnějšího.

kurna1 ( 9. srpna 2020 08:33 )

Už aby to bylo a ty cestovní kanceláře postupně zanikali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa