Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Virus z ciziny si přivezlo nově 52 Čechů. Statistikám vévodí Chorvatsko

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
19:05

Za poslední týden bylo pozitivně testováno 24 Čechů, kteří se pravděpodobně nakazili covidem-19 v Chorvatsku. Z Rakouska si jich nákazu přivezlo pět, ze Srbska čtyři. Celkem se za týden na přelomu července a srpna nakazilo v zahraničí 52 osob. Počty importovaných nákaz sdělila ČTK Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Za stejný týden bylo pozitivně testováno celkem 1 755 lidí. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v pondělí řekla, že v počtu nakažených jsou importy ze zahraničí naprosto zanedbatelné.

„Inkubační doba onemocnění covid-19 se pohybuje v rozmezí dva až 14 dní, průměrně pět až šest dní, ale setkáváme se i s případy, kdy se první příznaky objevily až na konci inkubační doby. Z tohoto důvodu nelze s jistotou určit místo a čas nákazy, zejména v situaci, kdy neznáme zdroj, tedy nevíme, zdali byla osoba v kontaktu s potvrzeným případem,“ upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Chorvatsko patří dlouhodobě k nejoblíbenějším letním cílům českých turistů. Loni jich tam vícedenní pobyt podle Českého statistického úřadu strávilo 740 000. Podle dnešních dat Chorvatského turistického svazu je v zemi aktuálně asi 46 000 Čechů, za celý červenec jich bylo více než 107 000.

Češi se k Jadranu vypravují většinou samostatně a i ti, kteří využijí služeb cestovní kanceláře, volí převážně vlastní dopravu. Do země se dá z ČR i letět, letos nově jsou vypravené přímé vlaky. V zemi se koronavirem doposud nakazilo 5 318 lidí, 154 z nich zemřelo.

Český epidemiolog Rastislav Maďar v pondělí na twitteru napsal, že Češi, kteří se minulý měsíc vypravili do Zrče na ostrově Pag, kde se konají obrovské taneční party, se tam infikovali koronavirem a po návratu domů infikovali další lidi.

Češi, u kterých se nákaza prokázala za minulý týden, se podle dat ministerstva zdravotnictví pravděpodobně nakazili také v Rakousku (5), Srbsku (4), Španělsku či na Slovensku (po 3). Dva nakažené eviduje resort z Bulharska, Maďarska nebo Švýcarska, po jednom z Běloruska, Velké Británie, Indie, Filipín, Rumunska, Švédska či Turecka.

Za první tři týdny v červenci onemocnělo po cestě do zahraničí 65 osob, v dalším týdnu ministerstvo tabulku na webu neaktualizovalo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 6. srpna 2020 22:09 )

Vtipálku. Za týden přibylo 1755 pozitivních, z toho jenom 52 z ciziny, tedy 2,9%. Větší riziko je tedy spiše necestovat a zůstat v Česku.

jajanene ( 6. srpna 2020 11:08 )

Naprosto přesně

Manowar ( 6. srpna 2020 05:11 )

Ten kdo dovezl virus udělit aspoň stotisícovou pokutu,plus zaplatit náklady na léčbu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa