Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První cestovky to balí kvůli koronaviru. Hrozí to stovkám dalších, Dostálová chystá úlevu

Autor: Jakub Veinlich - 
5. srpna 2020
06:05

Ministerstvo pro místní rozvoj po voucherech za zrušené zájezdy plánuje další pomoc pro české cestovní kanceláře. Chce jim vyhláškou zastavit platby do takzvaného garančního fondu. Z něj jsou placené výdaje na případné úpadky kanceláří, na které nestačí peníze pojišťoven. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež tvrdí, že nejde o žádný ústupek, ale povinnost. Letos navíc očekává, že činnost přeruší až 300 cestovek.

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje v příštím roce odpustit českým cestovním kancelářím, které už tak přichází kvůli koronoviru o nemalé částky, platby do takzvaného garančního fondu. Do připomínkového řízení proto poslalo potřebnou vyhlášku. Zatímco pro letošní rok měly cestovní kanceláře do fondu přispět 0,05 % z prodaných zájezdů, v příštím roce by to měla být čistá nula.

„Z úhrady příspěvků do garančního fondu lze dovodit, že cestovní kanceláře očekávaly pro letošní rok rekordní tržby z prodeje zájezdů a spojených cestovních služeb ve výši 33,8 miliardy korun. Těchto tržeb však nebude v důsledku opatření přijatých v souvislosti s onemocněním covid-19, které je způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, zcela jistě dosaženo,“ píše ministerstvo pro místní rozvoj vedené Klárou Dostálovou (za ANO) v důvodové zprávě, kterou mají Blesk Zprávy k dispozici.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ale Blesk Zprávám řekl, že kanceláře sice vítají každou úlevu, ale ministerstvo je povinné platby do zmíněného fondu stejně stopnout.

„Ono to moc nepomůže, ale samozřejmě každá koruna, kterou nebudeme muset vydat, je dobrá. Letos se zájezdů prodá 30 % oproti minulosti a příští rok to může být podobné, takže by do fondu tolik peněz nepřiteklo. Když fond vznikal, bylo řečeno, že až tam doteče z cestovních kanceláří 50 milionů, tak se platby zastaví,“ nyní je totiž podle ministerstva i Papeže v garančním fondu přes 61 622 832,66 Kč.

Podle Papeže tak ministerstvo jen plní to, co bylo při vzniku fondu slíbeno. „Ono ministerstvo jaksi zapomnělo na ten slib, který nám dalo, takže tam přiteklo opravdu zhruba 61 milionů, předpokládá se, že do konce letošního roku přitečou ještě nějaké peníze, takže by tam mohlo být okolo 65 milionů korun, což je víc, než ministerstvo předpokládalo. A proto jsme trvali na tom, že se musí povinné platby zastavit, dokud se neukáže, zda je to málo nebo moc,“ tvrdí Papež.

Video  Cestovky bojují o přežití, varuje expert. Zmínil „zavření v kleci“ a přidal bezpečné ráje Čechů.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na druhou stranu se podle místopředsedy asociace může stát, že se v průběhu příštích měsíců ocitne v úpadku několik cestovních kanceláří a peníze z garančních fondů tak budou potřeba. A platby se znovu budou muset obnovit.

Papež ale předpokládá, že malý počet zájezdů prodají cestovky i v příštím roce, a tak se nebude do fondu platit ani napřesrok. „Pokud bude fond naplněný, tak by měl pokračovat tento postup v příštích letech. A měla by se i nadále platit nula. Pokud fond neklesne pod stanovených 50 milionů korun,“ říká Papež. Vyhláška o nulové sazbě plateb do garančního fondu na příští rok by měla vejít v platnost na konci září.

Prvních pět cestovek zkrachovalo, další si pozastavují činnost

Podle ministerstva pro místní rozvoj k prvnímu červenci vyhlásily úpadek čtyři cestovní kanceláře, podle Papeže je to už o jednu kancelář víc. Další prý přerušily svou činnost. A u dalších předpovídá podobný osud.

„Očekávám, že těch kanceláří, které pozastaví činnost, bude mnohem víc, může jich být do konce roku 200 až 300,“ odhaduje Papež v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Video  Dostálová promluvila o voucherech a dovolené v Česku. Řekla i zásadní životní novinu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K oživování turistických cest sice postupně podle ministerstva pro místní rozvoj dochází, ale oživení trhu na úroveň před koronavirovou krizí prý očekávat v dohledné době nelze.

„Pro letošní rok jsou tržby z prodeje zájezdů a spojených cestovních služeb nově očekávány v rozpětí maximálně sedmi až deseti miliard Kč,“ odhaduje úřad Kláry Dostálové. „Jedná se tedy o propad tržeb z prodeje zájezdů a spojených cestovních služeb o 23,8 až 26,8 miliardy Kč oproti plánům cestovních kanceláří,“ píše resort ve svém materiálu, který poslal do připomínkového řízení.

Po konzultaci s Českou asociací pojišťoven má pak ministerstvo za to, že tržby z prodeje zájezdů a spojených cestovních služeb dosáhnou v roce 2021 maximálně 15 miliard korun, záležet ale bude na vývoji šíření nákazy.

Rozhovor s místopředsedou Asociace cestovních kanceláří Janem Papežem pro Blesk Zprávy 

Pomůže nová vyhláška ministerstva pro místní rozvoj českým cestovním kancelářím?

Ono to moc nepomůže, ale samozřejmě každá koruna, kterou nebudeme muset vydat, je dobrá. Letos se zájezdů prodá 30 procent oproti minulosti a příští rok to může být podobné, takže by do fondu tolik peněz nepřiteklo. Když fond vznikal, bylo řečeno, že až tam doteče z cestovních kanceláří 50 milionů, tak se platby zastaví.

Teď je tam přes 61 milionů...

Ono ministerstvo jaksi zapomnělo na ten slib, který nám dalo, takže tam přiteklo opravdu zhruba 61 milionů, předpokládá se, že do konce letošního roku přitečou ještě nějaké peníze, takže by tam mohlo být okolo 65 milionů korun, což je víc, než ministerstvo předpokládalo, a proto jsme trvali na tom, že se musí povinné platby zastavit, dokud se neukáže, zda je to málo nebo moc.

Na druhou stranu se může stát, že na podzim začnou některé cestovní kanceláře krachovat a že pojišťovnám nemusejí peníze stačit a může se do fondu začít sahat. To nebezpečí tady opravdu je. Ale v tuto chvíli je fond naplněný a není tedy třeba nutit cestovní kanceláře, aby do něj přispívaly.

Půjde se stejným směrem i v příštím roce, tedy že cestovní kanceláře nebudou platit dál?

Pokud bude fond naplněný, tak by měl pokračovat tento postup v příštích letech. A měla by se i nadále platit nula. Pokud fond neklesne pod stanovených 50 milionů korun.

Proč podobný fond vůbec vznikl a proč do něj jednotlivé cestovní kanceláře přispívají?

Protože může nastat situace, že cestovní kancelář prodá více zájezdů, než bude pojišťovna ochotna a schopna v případě krachu kanceláře uhradit. V takovém případě by se z fondu klientům vyplácely peníze, které pojišťovně budou chybět.  

V důvodové zprávě ministerstva pro místní rozvoj se také píše, že k letošnímu 1. 7. vyhlásily úpadek čtyři cestovní kanceláře. Platí to číslo, nebo se za tu dobu ještě počet zkrachovalých kanceláří zvýšil?

Myslím, že se to číslo zvýšilo o jednu cestovní kancelář. Ale samozřejmě přibývají cestovní kanceláře, které pozastavují svou činnost. Těch je v tuto chvíli cirka sto. Což je v důsledku koronaviru.

Jak očekáváte, že se ten trh bude vyvíjet?

Očekávám, že těch kanceláří, které pozastaví činnost, bude mnohem víc, může jich být do konce roku 200 až 300.

Cestovní kanceláře mohou svou činnost pozastavit na nějakou dobu a až bude příhodná doba, tak ji opět obnovit?

Ano. Po nějakou dobu mohou činnost přerušit. Kdyby to bylo na delší dobu, než dovoluje zákon, tak by si musely znovu požádat o licenci.

Jak moc do této chvíle pomohlo cestovním kancelářím, že nemusely peníze za neuskutečněné zájezdy vracet a mohou je lidem kompenzovat až do srpna příštího roku?

Samozřejmě pomohlo, ne proto, že by si je nechaly, ale nemusely je vyplácet klientům, protože je předaly už dřív svým dodavatelům. Některé cestovní kanceláře to doslova zachránilo před zkázou.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

nakobyl ( 5. srpna 2020 06:45 )

Pořád nechápu všechny ty úlevy pro CK. Je jich zbytečně moc a "ruka trhu" je reguluje.

Matos7 ( 5. srpna 2020 06:42 )

Krysa a podvodník Papež, a pořád má málo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa