Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kauza kolem nakažené rodiny pražského strážníka: Postup lékařů a hygieny šetřilo ministerstvo. Co zjistilo?

Ministerstvo zdravotnictví k případu nákazy koronavirem v rodině pražského strážníka uvedlo, co měli lékaři a hygienici udělat jinak.
Ministerstvo zdravotnictví k případu nákazy koronavirem v rodině pražského strážníka uvedlo, co měli lékaři a hygienici udělat jinak.  (Autor: koláž Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
3. srpna 2020
21:57

Případem nákazy koronavirem v rodině pražského strážníka se zabývalo ministerstvo zdravotnictví. To uvedlo, co měli lékaři a hygienici udělat jinak. Podle všeho lékaři špatně zhodnotili zdravotní stav dotyčného, píše se ve sdělení na webu ministerstva. Nedostatky podle úřadu nejsou systémové. Středočeská hygienická stanice, která měla případ na starosti, v pondělí uvedla, že ve svém postupu nevidí pochybení. Svědectví strážníka o problémech při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, který se v červenci nakazil v pražském klubu, pražská městská policie o víkendu zveřejnila na svém webu.

Strážník, jehož identitu městská policie nezveřejnila, popsal, že příznaky koronaviru se u jeho syna projevily po návštěvě klubu Techtle Mechtle, který byl jedním z ohnisek nákazy v Praze. Praktický lékař a lékař na ORL synovi diagnostikovali chřipku. Žádanku na test na koronavirus později vypsali jen synovi, výsledek měl být do dvou dnů a testování zbytku rodiny mohlo následovat po dalších dvou dnech. Nemoc u syna tak potvrdil test v soukromé laboratoři, jehož výsledek byl do několika hodin. Pracovnice středočeské hygienické stanice podle strážníka v pátek odpoledne k informaci o nákaze uvedla, že věc bude řešit v pondělí a potenciálně nakažené má rodina obvolat sama.

Podle pondělního vyjádření ministerstva zdravotnictví měli praktický lékař i lékař ORL ihned dotyčného poslat na test na covid a na základě výsledku testu, pokud vyšel pozitivní, měla krajská hygienická stanice začít epidemiologické šetření a poslat i zbylé členy rodiny na testy.

Špatná „práce“ lékařů

„Podle všeho tak došlo ke špatnému zhodnocení zdravotního stavu dotyčného ze strany lékařů. Systém je nastaven, praktičtí lékaři mají od ministerstva zdravotnictví jasně dané metodiky a algoritmy a skrze odborné společnosti probíhá jejich kontinuální informování o tom, jak by měli postupovat,“ doplnilo ministerstvo. Připomnělo, že praktičtí lékaři rozhodují o podezření na covid-19 u svých pacientů od začátku epidemie.

Hygiena nepochybila

Středočeská krajská hygienická stanice odmítá, že by udělala chybu. Uvedla, že postupovala v souladu se stanovenou metodikou a její pracovnice prováděla epidemiologické šetření i nad rámec své pracovní doby. Matce pozitivního muže hygienička nabídla ověření výsledku, i když už byla na cestě z práce domů, uvedli hygienici. Matka to však prý odmítla, a tak jí pracovnice poslala textovou zprávu s informacemi o dalším postupu. „Pak celý víkend, ačkoli neměla službu, řešila kontakty pozitivního muže, jeho matky a přítelkyně,“ uvedla ředitelka odboru protiepidemického středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Rodina se měla podle Rumlové v době, kdy nákazu předpokládala, sama zachovat zodpovědně a zajistit izolaci pro seniora, který s nimi sdílel domácnost. „Pokud členové domácnosti tušili, a posléze věděli, že se jedná o covid, sami se měli chovat tak zodpovědně, aby nikoho dalšího nenakazili. Z uvedeného článku (na webu pražské městské policie) jasně vyplývá naprostá neinformovanost veřejnosti o tom, že za své zdraví jsou lidé zodpovědní hlavně sami, nikoliv epidemiologové, hygienici a ošetřující lékaři," napsala hygienička.

Je podle ní škoda, že strážník věc zveřejnil na webu, místo aby podal stížnost na hygienické stanici. Neposkytl tak hygienické stanici možnost se bránit, uvedla. „Navíc neuvedl veškeré údaje objektivně,“ doplnila Rumlová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Walter ( 3. srpna 2020 23:16 )

Vyhodnocení testu za dva dny ? Soukroumě do dvou hodin ? Tady je něco v nepořádku. A když přichází víkend, máte smůlu !?! Pokud máte dvoupokojový byt, jak chcete dodržovat karanténu ? Měšťák, neměšťák, pacient se má vyléčit sám, nebo se má počkat na havrany ?

karlos107 ( 3. srpna 2020 22:46 )

Novodobípříslušníci pomocné stráže VB !!! Žádná škoda těchto ***ů !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa