Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch o novinkách v testování Čechů. Zmínil podzimní hrozbu a 15 tisíc testů denně

Aktualizováno -
30. července 2020
11:33
Autor: ČTK - 
30. července 2020
09:57

Laboratoře v Česku jsou dnes schopny provést asi 17 000 testů na koronavirus denně. Cílem je počet ještě navýšit přes páteřní síť laboratoří, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V každém kraji by podle něj měla být minimálně jedna laboratoř, jež bude páteřní - netýká se to tedy pouze státních přímo řízených nemocnic, ale též některých krajských. Laboratoře páteřní sítě by de něj měly být schopny provést 15 000 testů denně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrteční tiskovce uvedl, že v podzimní době vyššího počtu respiračních onemocnění budou muset být při testování upřednostněni rizikoví lidé, například s chronickými chorobami či ti, kteří prodělali vážnou nemoc.

Povolení testovat na nový koronavirus má v Česku 106 laboratoří, kromě nemocnic a zdravotních ústavů jde většinou o soukromá zařízení.

„Nemůžeme vycházet pouze z páteřní sítě, ale jsou tam definovány i další záložní laboratorní kapacity, které budou taktéž využívány, pokud to bude nezbytně nutné. V první fázi ale chceme, aby byla jasná páteřní síť, kdy v každém kraji musí být minimálně jedna laboratoř, která bude páteřní. Nejde pouze o státní nemocnice přímo řízené, byť tvoří základ, ale i o krajské nemocnice tam, kde nemáme jako ministerstvo zdravotnictví svoji kapacitu, státní organizaci - zdravotní ústav nebo nemocnici,“ uvedl Vojtěch.

„Je nutné, aby tyto páteřní laboratoře byly připraveny testovat od pondělí do neděle, nebyly žádné prodlevy. Aby pokud vzorek doputuje, byla dodržena maximální lhůta nastavená od 17. dubna, a to 48 hodin pro vyšetření daného vzorku. V některých laboratořích se toto ne vždy děje, proto tvoříme onu páteřní síť, aby tam byla daná garance,“ dodal ministr.

Vojtěch také uvedl, že v době respiračních chorob bude nutné, aby praktičtí lékaři věděli, koho indikovat k vyšetření nemoci covid-19. „Je jasné, že pokud budeme mít milion lidí, kteří budou vykazovat dané symptomy, budou muset být prioritizováni ti, kteří jsou rizikoví - pacienti, kteří mají komorbidity, chronické choroby,“ poznamenal Vojtěch.

„Není to pouze o věku, je to právě zejména o komorbiditách, nemocích, které jsou přidružené. Pacienti, kteří trpí buď nějakou chronickou chorobou, nebo jsou po nějaké vážné chorobě na imunosupresivní terapii a podobně,“ doplnil.

Podle ministra je také potřeba pokračovat ve studiích kolektivní imunity a sledovat na pravidelné bázi, jak a zda se vytváří imunita na covid-19 ve společnosti.

Do systému testování je nyní zapojeno 105 laboratoří, které jsou nyní schopny udělat až 17.000 testů. Nově by měly být schopny 15.000 testů denně provést laboratoře páteřní sítě. „To myslím, že je reálné,“ podotkl Vojtěch.

Za středu 278 případů

Počet případů nemoci covid-19 přitom v Česku od začátku epidemie k dnešku přesáhl 16 000. Za středu přibylo 278 potvrzených případů na celkových 16 093. Jednalo se opět o druhý nejvyšší denní nárůst od června. Nových případů nákazy bylo o tři více než v úterý a jen o jeden méně než při rekordním růstu minulý pátek. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Poslední zhruba dva týdny vytrvale roste také počet lidí aktuálně trpících covidem-19. Ve středu se dostal na 4290, což je nejvíce od poloviny dubna. Nejvyšší počet aktivních případů nemoci, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, byl podle údajů ministerstva 11. dubna, kdy jich bylo 4684.

Nejvíce nových případů za uplynulý týden bylo zaznamenáno na Prachaticku, a to zhruba 57 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. V Prachaticích ve středu začalo testování na koronavirus u zaměstnanců společnosti Intica Systems a dalších lidí na firmu navázaných. Testy už absolvovalo 333 lidí a byly zatím potvrzeny asi tři desítky nakažených. Prachaticko překonalo Jihlavsko, kde byla dosud situace nejvážnější. Na Jihlavsku bylo podle aktuálních údajů za posledních sedm dní asi 45 nových případů na 100 000 obyvatel.

Počet zemřelých lidí s covidem-19 se ve středu nezměnil, zůstává na 374. V nemocnicích je kvůli této nemoci podle posledních údajů ministerstva ze středečního večera 120 lidí, z nichž 21 je ve vážném stavu.

kaonkl ( 30. července 2020 15:37 )

.. že školy by měly zůstat zavřené. Protože děti mohou donést nákazu domů a způsobit vážné problémy rodičům a prarodičům.
Není to prostě sranda.
Je to boj, kde je jedno, na jakém kontinentě jste, jsme v tom všichni společně. A všichni se musíme snažit, abychom toho společného nepřítele porazili.
Chraňte se, nejednejte sobecky.
Já vím, že je snazší říkat si, že covid je nafouknutá bublina, hoax, fake, že se to přehání. Jenže ono to tak není. Jsme přímými účastníky něčeho, co tady naposledy bylo po první světoví, v době španělské chřipky. Svět je jiný, než byl před půl rokem. Změnil se a nikdo neví, kdy tohle skončí. Zda za několik měsíců, rok, dva .. až bude vakcina ...
Vydržme to. A dělejme do té doby vše, co můžeme, abychom ochránili sebe a své nejbližší.
Nezodpovědným jednáním se tohoto problému ještě roky nezbavíme.

My jsme aktuálně v karanténě, protože hlídáme její dcerku, kterou jsme si dva dny před vypuknutím nemoci přebírali na pravidelné hlídání, aby dcera měla klid na učení. Takže možná nás to ještě čeká, jsme v inkubační době, stojíme právě na té druhé straně. Snažte se, abyste se na téhle straně neocitli i vy, nikdo z vás. Protože nikdy nevíte, jestli právě vy si nevytáhnete toho pomyslného Černého Petra.

kaonkl ( 30. července 2020 15:30 )

Všem, kdo bere covid na lehkou váhu. Také jsem do téhle kategorie patřila ještě před 2 týdny. Už to tak ale nevnímám.

Žijeme v zahraničí. Má dcera (24 let) se pravděpodobně nakazila před týdnem a půl. V neděli měla první příznaky. Dnes je to 5. den nemoci a každý den se přidávají další a další symptomy. Nikdy dřív jí tak zle nebylo a pravděpodobně skončí v nemocnici. Je to přitom mladá a jinak relativně zdravá holka, matka malé holčičky.
Je strašné vidět vlastní dítě v takovém stavu. Začalo to jen mírným pokašláváním, bolením v krku a pocitem natlakovaného nosu. Druhý den již horečka, bolest svalů, kloubů, nateklé uzliny v celém těle a extrémní silná pulzující bolest hlavy. Průjem a jednou zvracení. Ten den podstoupila test na covid. Další den ještě vyšší horečka, absces v ústech, výsledek testu pozitivní. Včera se přidala bolest kolene, že ani nemůže chodit, silně kulhá, na nohu se nemůže ani postavit. V hrůze čekáme, co přinese dnešek (máme tu zatím ráno). Samozřejmě od počátku silná únava, fungovat ani částečně nemůže. Dnes jí bude zřejmě nasazen Hydroxychloroquine či jak se jmenuje ten lék na malárii.
7. den navíc může přijít náhlý zlom, život ohrožující stav. http­s://ww­w.no­vinky­.cz/ko­rona­virus­/cla­nek/u-nakazenych-koronavirem-prijde-sedmy-den-zlom-vedci-netusi-proc-4032­3352?f­bclid=­IwAR­2U6Fu8­1rFtDD­KInyl­cDL7OB­1KvOf­qAca­EokMzOn­MT0uR4­vKIH­G5H6cC­6E

Snad to dcera zvládne. Zatím je doma, ale v kontaktu s lékařem, kdyby cokoliv, bude muset do nemocnice.

Co jsem tím chtěla říct. Jakkoliv se nikomu z nás nelíbí omezování vlastních svobod a práv, měli bychom všichni vzít na vědomí, že i když u většiny nakažených nemoc proběhne skrytě, s žádnými či minimálními příznaky, stále je tu určité procento těch, pro které tohle onemocnění může být fatální. Jeden asymptomatický pacient může způsobit fatální následky až smrt několika jiným.
Začínám chápat politiky, kteří bubnují na poplach a raději by stát nechali zavřený.
A začínám rozumět i těm, kdo říkají, že školy by m

brano34 ( 30. července 2020 15:02 )

Vojtěchovi hrozí podzimní salmonela, měl by si nakoupit plínky na půl roku

MAMKA2316 ( 30. července 2020 13:15 )

A CO TO ??Tato trojkombinace léků likviduje viry Sars-Cov-2 v těle bez vedlejších účinků, léčba je stoprocentní, bezpečná a funguje i na velmi staré lidi v kritickém stavu, kteří přichází do ordinace ve stavu, kdy už nemohou dýchat a plíce selhávají. Doktorka Stella Immanuel má v Houstonu kliniku a jezdí za ní lidé z celého Texasu a dokonce i z dalších států USA, protože obvodní lékaři těchto lidí se bojí svým pacientům HCQ (hydro­xychlo­roqu­ine), Zinc a Zithromax předepisovat, protože zdravotní poradce amerického prezidenta Dr. Anthony Fauci nařídil americké FDA, tedy federální agentuře pro léčiva, aby tyto léky byly staženy z oběhu po dobu covidové pandemie v USA, protože HCQ prý může vyvolávat onemocnění srdce.

Doktoři čelí vydírání od amerických zdravotních pojišťoven, pacienti jezdí do Houstonu za černošskou doktorkou, aby jim zachránila život generickými lacinými léky, které donedávna byly všude
Američtí lékaři dostali varování a de facto výstražné dopisy od zdravotních pojišťoven, že pokud předepíší pacientovi HCQ v indikaci s Covidem-19, pojišťovna s nimi ukončí smlouvu a navíc jim bude hrozit, že takové lékaře pojišťovna nahlásí na lékařskou komoru a lékaři by tak mohli přijít o licenci k vykonávání lékařské profese. Za těmito mafiánskými praktikami stojí v USA farmaceutická lobby, která do výroby vakcinačního programu pro celou populaci zainvestovala miliardy dolarů a ty se musí prostě vrátit a vygenerovat mamutí zisk.

Dr. Stella Immanuel dostává výhrůžky od anonymů, že ji zabijí, že s tím musí přestat, že nesmí lidi léčit hydro­xychlo­roqu­inem, Zincem a Zithromaxem, jenže ono to funguje. Vyléčila již 350 lidí a další přicházejí. NIkdo jí ještě nezemřel, což rozhodně nemohou prohlásit ti vědci a lékaři, kteří odmítají HCQ a místo toho používají jiné léčebné a obvykle extrémně předražené léky, jako je např. Remdesivir.


Hydroxychloroquine
Hydroxychloroquine má jednu zásadní vadu z pohledu farmaceutických společností. Je to generické léčivo bez paten

krapotkin ( 30. července 2020 12:31 )

On se svlíkat nebude (nikdo není na to zvědavý), ale třeba ti zazpívá (musíš si ale při tom zacpat uši).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa