Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Petříček: Slovinci nás vrátili mezi bezpečné země. Je dle něj Chorvatsko nebezpečné?

Autor: ČTK - 
17. července 2020
13:35

Slovinsko ode dneška vrátilo celou Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Zrušilo tak omezení, které dosud platilo pro obyvatele Moravskoslezského kraje. Ti už nebudou muset v případě cesty do Slovinska do karantény. Uvedlo to ministerstvo zahraničí v Mapě cestovatele zveřejněné na svém webu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom vyhlásil ode dneška kvůli epidemii koronaviru zpřísněná hygienická opatření v celém Moravskoslezském kraji.

„Od dnešních brzkých ranních hodin nás Slovinsko vrátilo na seznam bezpečných zemí. Je to krok, který jsme očekávali delší dobu, a jsem rád, že omezení pro obyvatele Moravskoslezského kraje tímto odpadla a cestování do Slovinska je bez jakýchkoliv omezení,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček pro server Novinky.

Slovinsko na počátku července kvůli růstu počtu případů nákazy koronavirem v Česku zařadilo celou zemi mezi středně rizikové státy. Na počátku minulého týdne pak Lublaň toto omezení zmírnila, když za středně rizikový označila jen Moravskoslezský kraj. A nyní již mohou všichni Češi bez ohledu na místo bydliště do Slovinska opět cestovat bez omezení. Nadále ale platí povinnost vstupovat do země pouze na vybraných hraničních přechodech.

České velvyslanectví v Lublani upozorňuje také na to, že na slovinském seznamu středně rizikových zemí zůstává Chorvatsko. Češi tak při návratu z Chorvatska nemohou pokračovat v dovolené ve Slovinsku, ale mohou zemí pouze projet. Tranzit nesmí přesáhnout 12 hodin a na slovinském území jsou přípustné pouze nezbytné zastávky.

Chorvatsko jako bezpečná země

Ministr Petříček vedle toho promluvil i o situaci v Chorvatsku. „Chorvatsko je na našem seznamu vedené jako bezpečná země. Naši experti zatím nevidí přílišné riziko i s ohledem na to, že se jedná o lokální problémy, které nejsou přímo v těch turistických oblastech, kam míří nejvíce českých turistů,“ řekl Novinkám.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A dodal: „Doufám, že se situace měnit nebude a že, stejně jako my děláme maximum proti šíření nákazy, tak i chorvatská vláda podniká celou řadu opatření. Ale je pravdou, že v dnešní době je velmi složité předvídat události více než několik dnů dopředu.“

Politická situace v Chorvatsku je složitější v tom, že tam vzniká vláda nová - ve čtvrtek pověřil prezident Zoran Milanovič sestavením dosavadního premiéra Andreje Plenkoviče, jehož strana předminulou neděli vyhrála volby.

Co dělat s nakaženými turisty v Chorvatsku?

Chorvati vedle toho řeší aktuálně otázku, co dělat s turistou, u kterého se prokáže nákaza koronavirem - tíží to chorvatské majitelé hotelů, apartmánů a kempů i hygieniky a představitele turistického průmyslu. Podle webu Slobodna Dalmacija (SD) je už více než jasné, že se takové případy mohou objevit.

Obecný plán existuje, a to jak na celostátní úrovni, tak třeba ve Splitsko-dalmatské župě (ekvivalent českého kraje; leží zde i Makarska, oblíbený cíl Čechů). Pokud se u někoho objeví symptomy covidu-19, musí jeho domácí informovat epidemiologa nebo rodinného lékaře, případně záchrannou službu. Ovšem třeba v případě hotelových hostů se má rovnou volat záchranka. O dalším postupu pak podle závažnosti případu rozhodne epidemiolog.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Více o cestě do Chorvatska čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa