Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polsko kvůli koronaviru počítá každou korunu: Města vypínají lampy a omezují autobusy

Autor: ČTK - 
23. července 2020
21:22

Polská města kvůli dopadům pandemie covidu-19 šetří, kde se dá: v Toruni je každá třetí pouliční lampa vypnutá, ani nejezdí všechny autobusy a tramvaje, v Legionowě u Varšavy omezili investice, a tak nová sportovní hala existuje jen na papíře, a v Krakově se chystají zdražit městskou dopravu, uvedla televize TVN 24.

„Virus pouhým okem vidět není, ale jeho dopady ano. Samosprávy osekávají náklady, protože je pandemie připravila o hodně příjmů, a tak jsou rozpočty polských měst chudší, než se předpokládalo,“ uvedla televize. „Klesají příjmy, ale rostou výdaje, a tak musíme šetřit,“ uvedl starosta Legionowa Roman Smogorzewski o osudu zmíněné sportovní haly, jejíž stavba se odkládá.

Příjmy obecních rozpočtů podle stanice oslabilo například snížení nájmů podnikatelům, postiženým pandemií. Výrazný je výpadek daňových příjmů kvůli zmrazení ekonomiky během pandemie, například Katovice jej vyčíslily na 26 milionů zlotých (asi 155 milionů Kč) jen za duben, Gdaňsk škody z pandemie spočítal na 300 milionů zlotých (asi 1,78 miliardy Kč), uvedl portál spidersweb. Samosprávy si podle listu Rzeczpospolita stěžují, že od vlády a parlamentu se místo pomoci dočkaly jen změny zákonů, dovolující městům a obcím se více zadlužit.

Dopady pocítí také obyvatelé, pro které šetření může nakonec znamenat zdražování. V Krakově se chystají zvýšit ceny jízdného v městské dopravě. „Musíme si zodpovědět otázku, zda chceme, aby veřejná doprava fungovala každých pět-sedm minut, anebo aby jezdila s intervaly 20 až 30 minut,“ řekl TVN Sebastian Kowal z vedení dopravního podniku. Město nechce rušit spoje, a tak dopravní podnik navrhuje jízdné zdražit. Například hodinová jízdenka má stát šest zlotých (asi 36 Kč), zatímco dosud vyšla na 4,60 (asi 27 Kč), platila ale 50 minut.

Ve městě Jastrzębie-Zdrój, které leží přímo u hranic s Českem, také šetří. „Do konce července bude pouliční osvětlení vypnuté od půlnoci do rána, protože už od tří je vidět,“ vysvětlila primátorka Anna Hetmanová.

„Situace je taková, že nehrozí bankroty, ale musíme šetřit,“ shrnul výsledek analýzy rozpočtů 130 velkých a malých měst Andrzej Porawski ze sdružení samospráv.

mikima2 ( 24. července 2020 10:31 )

Kdyby se tohle dělo v Česku, tak se opozice p....e.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa