Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Povinnost nosit roušky v metru řada lidí ignoruje. Strážníci načapají denně desítky lidí bez nich

Autor: ČTK - 
21. července 2020
09:13

V průměru 55 případů, kdy lidé v metru a jeho prostorech nemají zakryté dýchací cesty, eviduje denně v Praze městská policie. Podle její mluvčí Ireny Seifertové hrozí za porušení tohoto nařízení, které vláda vydala v souvislosti s opatřeními proti koronaviru, pokuta až 10 000 korun, většinu případů však policisté řeší domluvou.

Podle zjištění redaktorky ČTK projelo v pondělí na eskalátorech ve stanici Muzeum před čtvrtou hodinou odpolední za jednu minutu téměř dvacet lidí bez roušky. Ti si buď roušku sundávali už na eskalátorech, nebo ji neměli vůbec.

Podle Seifertové se nejedná o neznalost, lidé o vládních nařízení vědí. „Jedná se spíše o případy, kdy si lidé neuvědomí, že v metru musí roušku mít, nebo případy ignorace tohoto opatření. Denně hlídky městské policie zjistí v průměru 55 případů tohoto porušení,“ upřesnila Seifertová. Policisté kontrolují nošení roušek v metru pravidelně. „Není však reálně ani personálně možné, aby strážníci byli trvale ve všech stanicích metra,“ dodala Seifertová. To, že by lidé hlásili nenošení roušek na tísňovou linku městské policie, je ojedinělé.

Policie zjistila v Praze od začátku zavedení opatření v souvislosti s koronavirem přes 41 000 přestupků souvisejících s těmito opatřeními. Z toho nejvíce porušení, téměř 33 000, se týkalo právě nenošení roušek, asi 4700 těchto případů bylo v městské hromadné dopravě.

Větší riziko přenosu

Od 1. července, kdy vláda rozvolnila opatření proti koronaviru, nemusí lidé ve většině míst v Česku nosit roušku v tramvajích a autobusech. Povinnost zakrýt si dýchací cesty v metru však stále platí. Podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové epidemiologové zvažovali, zda roušky ponechat v MHD. „Více než třetina lidí se každý den přepraví právě v metru. Jsou to klimatizované prostory, u autobusů a tramvají není klimatizace v 60 procentech vozů,“ uvedla v červnu Rážová. Je to podle ní kompromis, jak zabránit kolapsům z horka u lidí, kteří by v těch neklimatizovaných museli mít roušku.

To potvrzuje i epidemiolog Rastislava Maďar. Kromě toho je podle něj v metru také například větší riziko přenosu viru kvůli uzavřenému prostoru, větší koncentraci lidí nebo rychle se pohybujícímu vzduchu. „Je to vzduch, který před sebou tlačí souprava metra, to může způsobit přenos viru na větší vzdálenost,“ řekl Maďar.

V současné době jsou roušky povinné jen v pražském metru a v MHD v regionech, kde je více nakažených jako v Moravskoslezském kraji. Dál se musí nosit také v lůžkových zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory a také při akcích ve vnitřních prostorách pro více než 100 lidí.

Povinnost používat mimo domov roušku či jiné zakrytí nosu a úst zavedla česká vláda kvůli pandemii koronaviru od 19. března. K prvnímu zmírnění tohoto opatření přistoupil kabinet 25. května, odkdy mohli lidé venku odložit roušky, pokud zachovají od ostatních aspoň dvoumetrový odstup.

anonymus ( 21. července 2020 10:44 )

Souhlas

anonymus ( 21. července 2020 10:43 )

Ať si roušku nosí ten, kdo se bojí. Ostatní jsou svéprávní a o svém zdraví se rozhodují sami. Já si nehodlám dva roky, než najdou lék či vakcínu přikrývat ksicht nějakým hadrem plným bacilů. Za chvíli by nám mohli zakázat vycházet na ulici, protože zde hrozí riziko, že nás srazí auto...

anonymus ( 21. července 2020 10:41 )

Taková pí*ovina! V metru rouška povinně, všude jinde včetně přeplněných tramvají, obchoďáků, hospod, posiloven, kanceláří atd. ne. Klimatizace je totiž pouze v metru, nikde jinde ji nenajdete. A pokud se v metru vyskytuje koronavirus, měl by dopravní podnik zakročit a revizoři by ho měli pokutovat, protože na 100% jezdí na černo

karlos107 ( 21. července 2020 10:31 )

Nikdo není povinný sledovat, co ta banda politických zoufalců zase změní.Nehodlám čumět denně na zprávy, nebo číst internet. Dělají z lidí jen blbce čuuuuuuráci.

illyria ( 21. července 2020 09:46 )

Viděla jsem paní, co měla roušku (asi) uháčkovanou, s oky cca 1 centimetr.D Zákon splnila.D

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa