Bazény se sice otevřely, ale stále je nutné dodržovat platná vládní nařízení. Mezi ty patří, kromě povinnosti nosit v uzavřeném prostoru roušky, také omezený počet osob. Od 25. května může být ve vnitřních prostorách nanejvýše 300 osob. Pokud bude poté příznivá epidemiologická situace, limit se bude zvyšovat ještě více, a to na 500 osob od 8. června a tisíc účastníků od 22. června.

V Podolí rezervace neplánují

Třeba v pražském Podolí už od rána do bazénu proudili lidé. „Pár měsíců před vypuknutím pandemie jsem začala pravidelně plavat. Asi 3–4x týdně. A musím říct, že jsem byla až překvapená, jak mi to neuvěřitelně chybělo. Šla jsem opravdu brzo ráno, asi na půl sedmou, takže jsem doufala, že nepotkám ani moc lidí a vyplatilo se,“ řekla Blesku Jitka S.

Kdo chce do Podolí, musí počítat s tím, že má bazén omezenou kapacitu. Pokladní v interním systému vidí, kolik je v areálu lidí a další zkrátka nepustí. „Žádný rezervační systém neplánujeme. Pokud lidé chtějí přijít, musejí počítat s tím, že budou muset případně chvíli počkat,“ vysvětlil Jan Bezděk, ředitel plaveckého stadionu v Podolí. Prozatím zůstávají zavřené také sauny a pára.

Do vody bez roušky, pro jídlo s ní

A jak je to tedy s těmi rouškami? Nikoho asi nepřekvapí, že při kupování lístků je nutné mít roušku na ústech. To samé platí i v šatně. Tam je třeba myslet i na rozestupy a vybrat si prázdnou skříňku alespoň dva metry od obsazené. Výjimku mají lidé, kteří přišli spolu. Ti mohou mít skříňku vedle sebe. Při cestě do sprchy je nutné zase roušku nasadit, ve sprše lze rouška sundat. Pak si ji opět nasadit a sundat až na lehátku v prostorách bazénu. Tam je také nutné myslet na rozestupy a od cizích lidí dodržovat nařízené dva metry rozestup.

Jakmile lidé půjdou do bazénu, smí zůstat rouška odložená na lehátku. Pokud ale půjdou třeba na WC nebo pro občerstvení, měli by si roušku opět nasadit,“ vysvětluje generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Trochu paradoxní je, že když návštěvník půjde přes celý areál k toboganům, roušku mít nemusí. „Při skluzu by si ji člověk do plavek logicky neschoval. Takže rouška se používá v suché části aquaparku a potom pro pohyb, když jdete na toaletu, do šaten nebo se občerstvit k nějakému gastrostánku,“ vysvětluje Horáková.

Na Strahově bude i teploměr

Na bezpečí svých návštěvníků myslí i v bazénu na Strahově, který je ve správě hlavního města Prahy. „Na pokladně v bazénu na Strahově bude k dispozici bezkontaktní teploměr, jímž se bude měřit teplota jednotlivým návštěvníkům. Stejně tak personálu, a to vždy před začátkem směny. Do vstupní haly i do jednotlivých šaten bude umístěn stolek s dezinfekcí. Ve všech dávkovačích mýdla je k dispozici mýdlo s dezinfekčním účinkem nebo dezinfekčním prostředkem,“ dodává k pravidlům předseda představenstva Trade Centre Praha a.s. Filip Veselý.

V areálu bude také více koordinátorů než normálně. „Bude jím pokladní u vstupu, plavčík pro bazénovou halu a strojník pro sprchy, šatny. Kapacita v bazénu bude průběžně hlídána plavčíky a bude zajištěna každodenní dezinfekce plaveckých pomůcek,“ řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

U bazénu budou průběžně dekontaminována místa, kudy klienti procházejí. V souvislosti s dezinfekcí byl upraven dezinfekční plán objektu s využitím virucidních (likvidujících vir, pozn. red.) přípravků na průběžnou dezinfekci a dezinfekci po skončení provozu. Rovněž bude navýšena výměna vzduchu a během provozu budou průběžně otevírány i boční dveře u bazénu k přirozenému větrání,“ uzavřel Chabr.

Fotogalerie
14 fotografií