Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Veterán Tom (100) vybral chůzí miliony. Královna Alžběta II. ho pasovala na rytíře

Autor: Darina Jíchová - 
17. července 2020
17:47

Válečnému veteránovi Tomu Mooreovi (100) se dostalo velké cti, britská královna Alžběta II. (94) ho dnes během soukromého ceremoniálu na hradu Windsor uvedla do rytířského stavu. Sir Moore během pandemie koronaviru vybral téměř miliardu korun pro zdravotníky. K pasování došlo na hradním nádvoří, veterána doprovázela rodina, pro královnu to bylo vůbec první veřejné vystoupení od počátku pandemie. Dnes se mimo jiné účastnila i tajné svatby své vnučky, princezny Beatrice, uvedl list Daily Mail.

Jednalo se o speciální událost, veškerá další pasování naplánovaná na červen a červenec byla totiž kvůli koronaviru odložená. O Mooreovi se mluví jako o „národním hrdinovi“, premiér Boris Johnson ho označil za „světlo našich životů“ a poděkoval mu za to, že „dokázal sjednotit národ“. Moore byl pasován mečem, který patřil královnině otci, králi Jiřímu VI.

Poděkování od královny

„Moc vám děkuji za to neuvěřitelné množství peněz, které jste vybral,“ poděkovala veteránovi královna. Moore pro zdravotníky „vychodil“ přes 966 milionů korun, před svými 100. narozeninami letos v dubnu si dal totiž za úkol, že stokrát přejde zahradu. Společně se svou výzvou spustil i sbírku, jeho akce spustila řetězovou reakci a Moore se opět stal hrdinou Británie.

Královna Alžběta II. se po pasování krátce zúčastnila i následné oslavy, se sirem Moorem mluvila přes 5 minut. „Sto let, to je skvělý věk,“ řekla se smíchem veteránovi. „Taky vás zavřeli doma? Do izolace?“ dotazovala se, narážela tím na fakt, že ona s manželem, princem Filipem, je už několik měsíců na panství v Berkshiru.

Na veterána je pyšná celá rodina i Británie

S Moorem do Windsoru dorazila jeho dcera Hannah Ingramová-Mooreová, zeť Colin Ingram a vnoučata Benjie a Georgia. Celá rodina byla královniným rozhodnutím provést unikátní soukromý ceremoniál nadšená. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás podporovali,“ vzkázal Benjie. „Jsme na dědu neuvěřitelně pyšní,“ dodala Georgie.

frantacizek ( 17. července 2020 22:29 )

klobouk dolů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa