Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bez roušek i rozestupů. Úřadům došla trpělivost s bujarými večírky, bary na Mallorce zavřely

Autor: ČTK - 
16. července 2020
18:21

Vedení španělských Baleárských ostrovů nařídilo uzavřít restaurace a bary v částech ostrova Mallorca, aby zamezilo šíření koronaviru. Opatření schválilo ve středu po několika incidentech z posledních dnů, při nichž turisté vedli bujarý noční život v těchto ulicích a nedodržovali při tom bezpečnou vzdálenost, ani neměli roušky. Uzavírka podniků, která podle místních médií platí zatím do 15. září, se týká čtvrtí v Palma de Mallorca a Magalufu, které jsou oblíbenými místy nespoutané zábavy zejména německých a britských turistů.

„Na našich ostrovech nechceme nezpůsobné turisty, ať sem takoví nejezdí,“ řekl novinářům ministr cestovního ruchu baleárské regionální vlády Iago Negueruela. V posledních dnech se na sociálních sítích objevila videa z bujarých pouličních oslav ve zmíněných částech Mallorky, na nichž jsou vidět opilí turisté, z nichž někteří i skáčou na zaparkovaném autě.

Policie v ulicích Mallorky Policie v ulicích Mallorky | Reuters

Nové opatření se týká ulic v oblasti Playa de Palma, oblíbených zejména německými turisty, kteří je přezdívají Bierstrasse (Pivní ulice) a Schinkenstrasse (Šunková ulice), a části Punta Ballena u Magalufu (lokalita nedaleko Palmy de Mallorca), navštěvované hojně hlavně britskými turisty. V těchto částech už úřady také tento týden znásobily policejní kontroly.

Místní média také informovala o případech oslav, které se na Mallorce organizovaly v předchozích dnech v místní chatě kvůli tomu, že jsou tam velké diskotéky zavřené. Vybíralo se na nich i vstupné 35 eur (pro VIP 100 eur), uvedl deník El Mundo. Letošní léto místní úřady kvůli pandemii covidu-19 povolily na Baleárách diskotéky s maximálně 300 lidmi.

Proti opatřením došlo k protestům

Proti uzavření barů a restaurací v části Mallorky protestovalo ve středu v Palma de Mallorce několik stovek lidí, včetně podnikatelů a zaměstnanců těchto podniků. Opatření kritizovala i krajně pravicová strana Vox, která je v prohlášení označila za „diktátorská“.

Vedení Baleárských ostrovů už minulý týden kvůli obavám ze zvýšeného výskytu nákazy covidu-19 schválilo povinnost roušek na veřejnosti. Tato povinnost na Baleárách platí od pondělka. Zakrývat si nos a ústa není nutné na pláži, v bazénech či při jídle a pití v restauracích, kavárnách a barech ani při procházkách v přírodě. Nejsou nutné ani při procházkách na přímořských promenádách či na pracovišti, pokud tam lze dodržet bezpečné odstupy.

Turisté se po otevření hranic pomalu vracejí i do Španělska, omezení ale pořád platí (18. 6. 2020). Turisté se po otevření hranic pomalu vracejí i do Španělska, omezení ale pořád platí (18. 6. 2020). | Reuters

Za velmi vážné porušení pravidel proti šíření koronaviru může hrozit až pokuta 600.000 eur, připomněla baleárská vláda. Tato výjimečná pokuta hrozí v celém Španělsku podle místních médií v opakovaných a výjimečných případech podle zákona o obecném ohrožení.

Roušky na veřejnosti už zavedla velká část autonomních regionů Španělska, konkrétní pravidla pro jejich nošení se mírně liší. Povinné zatím nejsou v jiné velmi oblíbené turistické destinaci – Kanárských ostrovech, kde ale stejně jako jinde platí podle nařízení španělské vlády povinnost roušek na veřejnosti v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost. Některé regiony toto nařízení zpřísnily a požadují ji bez ohledu na možnost dodržení bezpečných odstupů.

Lubomír Babáček ( 16. července 2020 18:42 )

Příznivci NWO přidávají na obrátkách. Brzy přijde doba, že bez dvoumetrového rozestupu bude zakázán pobyt i osobě zcela osamocené a roušky povinné i ve spánku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa