Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hospody zavřené ve 21 hodin a zákaz shromažďování? Srbové stupňují odbor proti vládě

Autor: ČTK - 
11. července 2020
14:10

Slzný plyn nasadila srbská policie proti demonstrantům, kteří se v pátek večer pokusili proniknout do budovy parlamentu v Bělehradě. Už čtvrtou noc za sebou protestovali demonstranti v metropoli proti vládě prezidenta Aleksandara Vučiče. Demonstrace se konaly navzdory rozhodnutí krizového štábu, že v metropoli zavede zákaz veřejného shromažďování více než deseti osob kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Jejich účastníci protestovali i proti způsobu, jakým vláda postupuje v boji proti koronaviru.

Demonstranti házeli na policisty střežící budovu parlamentu lahve, kameny a světlice a snažili se odstranit ochranné kovové zábrany. Po opakovaných útocích policisté nasadili k rozehnání davu slzný plyn, incident nakonec vyvrcholil střetem obou skupin. Několik lidí bylo zatčeno a řada reportérů zraněna, informovala agentura AP.

Protesty odstartoval sám prezident Vučić, když v úterý kvůli zhoršené epidemiologické situaci oznámil, že v Bělehradě bude o víkendu platit zákaz vycházení. Další den připustil, že vláda nakonec toto opatření neuplatní, což následně potvrdila po jednání krizového štábu premiérka Ana Brnabičová. Omezeno je ale veřejné shromažďování a restaurace musí zavřít nejpozději do 21:00 hodin.

„Je nezodpovědné vyzývat lidi, aby se shromažďovali“

Vučić popírá rozšířené tvrzení, že násilnosti při protestech rozpoutaly skupiny krajně pravicových extremistů, které tak údajně měly zdiskreditovat opozici a její obraz u veřejnosti. Zdůraznil zároveň, že se neobává ztráty politické moci, má ale strach ze šíření koronaviru mezi demonstranty.

„Je to tak nezodpovědné vyzývat lidi, aby se shromažďovali a demonstrovali, když čelíme nejstrašlivějším číslům nákazy koronavirem,“ řekl novinářům během státní návštěvy ve Francii.

Naléhavě žádám lidi, abychom zachovali své zdraví v bezpečí. Budou moci protestovat, kolik budou chtít, až bude epidemie zažehnána,“ prohlásil.

Protesty v Bělehradě. Protesty v Bělehradě. | Reuters

Podle vlády je na vině nekázeň lidí

Sedmimilionové Srbsko dosud oznámilo přes 17 300 případů nákazy koronavirem a 352 úmrtí. V pátek premiérka Brnabičová ohlásila 386 nových potvrzených případů nákazy a 18 úmrtí, což představuje nejvyšší denní přírůstek obětí nemoci covid-19 od březnového vypuknutí epidemie v zemi.

Podle kritiků může za nárůst počtu infikovaných rozhodnutí vlády umožnit i nadále konání fotbalových zápasů, náboženských obřadů, oslav i dalších soukromých shromáždění a rovněž i parlamentních voleb, které se uskutečnily 21. června. Vláda naopak tvrdí, že na vině je nekázeň veřejnosti a nedodržování hygienických zásad, zejména v nočních klubech.

Buď jak buď, pro Čechy je Srbsko červenou zemí, kdo tam nemusí, ať tam podle ministerstva zahraničí raději ani nevyjíždí. Při cestě zpět bude potřebovat negativní test nebo ho čeká karanténa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lubomír Babáček ( 11. července 2020 15:09 )

V drtivé většině, ne-li úplně ve všech nepokojných demonstracích jsou vedle skutečných a pokojných demonstrantů hlavními aktéry většinou pouze běsnící živly nejrůznějších vandalů, násilnických týpků a gaunerů, kteří pouze zneužívají situaci k anonymnímu páchání protizákonných akcí a skutečná podstata původního záměru demonstrace je vůbec nezajímá, hlavně, že se něco velkýho děje. Beru tyto záběry, kde ukazují řádění bandy tupounů poněkud s rezervou.

trintin ( 11. července 2020 15:06 )

šíření koronaviru mezi demonstranty.?? Plukovník, co nezískal bezpečnostní prověrku, od počátku radil promořovat.

frantacizek ( 11. července 2020 14:39 )

pěkně se to tam rozjelo, dnes jsme to s kamarády tady od nás, a těmi, co jsou ze Srbska a žijí už u nás v Praze přes skype u oběda sledovali. Oni jsou jiný naturel, to vidím i na těch z Prahy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa