Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nemocných rychle přibývá. Vedle koronaviru řádí další záhadná nemoc v Kazachstánu

Autor: fry, sova - 
10. července 2020
20:30

Dosud neznámá nemoc způsobující zápal plic už letos v Kazachstánu zabila více než 1700 lidí. Vyplývá to z varování, které vydala čínská ambasáda v Nur-Sultanu (dříve Astaně). Onemocnění má být potenciálně nebezpečnější než nový typ koronaviru, způsobující onemocnění covid-19, uvádí americká televizní stanice CNN. V českých kruzích o tom informoval web deníku E15.

Od poloviny června se počet nových případů prozatím neidentifikované pneumonie rapidně zvýšil. Některé oblasti země hlásí stovky nových případů denně, uvádí velvyslanectví. „Kazašské ministerstvo zdravotnictví a další úřady provádějí výzkum, ale prozatím nedefinovaly povahu tohoto viru,“ píše ambasáda.

Zároveň vyzvala čínské občany, kteří v zemi žijí, aby omezili vycházení a vyhýbali se frekventovaným veřejným prostranstvím. Doporučila také používání roušek či respirátorů, pravidelné mytí rukou a dezinfikování interiérů.

Denně 300 lidí se zápalem plic

Nemoci dosud podlehlo 1772 lidí, mezi nimi i Číňané. Jen v červnu zemřelo 628 osob, tvrdí čínský zastupitelský úřad v Kazachstánu.

V metropoli Nur-Sultanu se v červnu meziročně více než zdvojnásobil počet případů zápalu plic, uvedla tisková agentura Kazinform. „Každý den je do nemocnic přijato až 200 lidí. V posledních dnech nemocnice přijímají kolem 300 lidí s diagnostikovaným zápalem plic. Vedle toho další lidé zůstávají v domácí péči," citovala agentura představitele ministerstva zdravotnictví.

Kromě neprobádané nemoci se Kazachstán stále potýká i s onemocněním covid-19. Doposud se chorobou nakazilo 54 474 obyvatel a 264 z nich zemřelo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa