Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku už je opět přes 2000 lidí v domácí izolaci. A muž z Olomoucka „zatopil“ hygienikům

Autor: ČTK - 
24. června 2020
15:05

Počet lidí, kteří jsou v karanténě, se po zhruba třech týdnech znovu dostal nad 2000. Za poslední den poslali lékaři s e-neschopenkou do izolace 233 osob. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce. Nejvyšší přírůstek počtu byl podle údajů České správy sociálního zabezpečení v Libereckém kraji.

V úterý sociální správa evidovala 2009 lidí v karanténě. Nad dvoutisícovou hranicí byl počet naposledy 5. června. Proti období před koncem března, kdy bylo v izolaci nejvíc osob, je ale množství jedenáctkrát nižší.

Počet rostl za poslední den v osmi krajích. V Libereckém kraji bylo v úterý v karanténě 137 lidí, tedy o 56 víc než v pondělí a o 112 víc než o víkendu. Na Liberecku se nákaza objevila u výrobce autodílů Magna Exteriors (Bohemia), který tam patří s 1800 pracovníky k největším zaměstnavatelům. Nový koronavirus testy zatím prokázaly u dvou desítek lidí. Další nemocní jsou mezi jejich příbuznými a také na ubytovnách, kde bydlí zahraniční dělníci.

V červnu šlo zatím do karantény 2342 lidí. V květnu karanténní e-neschopenku dostalo 3987 osob, v dubnu 13.614 a v březnu 35.998. Celkem v nařízené izolaci bylo od začátku března zatím 55.941 lidí.

Na Pardubicku šířil nákazu zřejmě muž z Olomoucka

V Pardubickém kraji stoupl počet nákaz koronavirem od pátku o 14 na 307. Nové případy jsou převážně z Chrudimska, kde se před časem konala rodinná oslava. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

„Během víkendu jsme zjistili osm pozitivních osob na Chrudimsku. Byla tam rodinná sešlost začátkem června, jeden z účastníků byl z Olomouckého kraje, kde se covid vyskytuje. Účastníci oslavy se tak nejspíš od něj nakazili,“ řekla Hégrová.

Hygienici nyní posílají na odběry další lidi, kteří se s nakaženými setkali. Na testy například musejí jít lidé z jejich pracoviště. Účastníci oslavy nebyli z jedné vesnice, ale z více obcí či měst. „Je to velký záběr lidí, musíme je kontaktovat a domluvit odběry. Informovali jsme i kolegy z Olomouckého kraje,“ řekla Hégrová.

Podle epidemiologů se v Česku objevují už jen lokální ohniska nákazy novým koronavirem. Ve většině regionů žádné případy nejsou. Nikdo v nařízené izolaci není v okresech Jeseník, Svitavy a Písek. V řadě okresů po republice zůstává v karanténě pár lidí. Na mnoha místech jich dál ubývá.

Množství těch, kteří se do karantény dostali, rostlo postupně každý den do 26. března. Tehdy na vrcholu epidemie bylo doma s karanténní e-neschopenkou zhruba 22 400 osob. Od té doby celkový počet klesá. Zvedne se mírně vždy jen těsně po víkendu či volných dnech.

Pracovníkům v karanténě má zaměstnavatel platit 60 procent základu jejich příjmu. Stát mu případně proplatí 80 procent této náhrady do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvky z programu Antivirus se budou poskytovat do konce srpna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa