Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus bez příznaků? I tak „drasticky“ poškodí plíce, odhalili experti

Autor: Darina Jíchová - 
21. června 2020
10:33

Vědci z kalifornského výzkumného ústavu Scripps Research zkoumali 16 různých skupin lidí nakažených novým koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Zahrnuli všechny od vězňů přes pasažéry výletních lodí až po seniory z domovů důchodců. Jejich výzkum přinesl překvapivé zjištění, téměř u poloviny nakažených se neprojeví tradiční symptomy nemoci jako kašel, dušnost nebo horečka, nicméně i asymptomatičtí pacienti mohou během koronaviru utrpět „drastické“ poškození plic, uvedl list Daily Mail.

Experti své závěry shrnuli v odborném časopisu Annals of Internal Medicine, ve své studii uvedli, že na 45 procent pacientů během covidu-19 nemá klasické příznaky, i tak si z boje s virem mohou odnést výrazné poškození plic, aniž by to tušili. Američané zkoumali 16 skupin lidí, u kterých se nemoc projevovala nejčastěji.

Například mezi pasažéry výletních lodí: u 54 procent ze 76 nakažených bez příznaků rentgen odhalil poškození plic. Konkrétně pak bílé skvrny, které svědčí o tom, že orgán je plný tekutiny, bakterií nebo buněk imunitního systému.

Důležitost plošného testování

Vědci se domnívají, že asymptomatičtí pacienti hráli a hrají důležitou roli v šíření koronaviru, jejich studie dokazuje, proč je plošné testování a trasování pacientů tak důležité. „Tiché šíření viru, tedy fakt, že lidé bez symptomů ani nepřemýšlejí nad tím, že by mohli být nakažení, je to, co dělá koronavirus tak nebezpečným. Je to to, co nám ztížilo dostat situaci pod kontrolu,“ vysvětlil lídr výzkumu, profesor molekulární medicíny Eric Topol.

„Naše analýza vyzdvihla důležitost testování. S tak velkým procentem asymptomatických pacientů potřebujeme rozšířit počet testovaných, jinak nám virus bude neustále unikat a nedostaneme ho pod kontrolu,“ prohlásil Topol. Dodal, že při zpracování výzkumu vycházeli již z ukončených studií publikovaných na webech bioRxiv a meRxiv, které jsou určené pro odbornou veřejnost.

Vědec: Noste roušku

„Jeden z výzkumů se týkal vězňů, na 3 tisíce z nich ve 4 amerických státech byly pozitivní na koronavirus. Co je šokující, je fakt, že u 96 procent z nich se neprojevily žádné příznaky,“ objasnil Daniel Oran, který se podílel na studii. Vědci se shodli na tom, že i u asymptomatických pacientů vzniká poškození plic vlivem koronaviru, při čemž pacienti si toho ani nejsou vědomi.

„Na ochranu vlastních i druhých doporučujeme nošení roušek a sociální distancování. Nošení roušek dává smysl, je to jednoduchý způsob, jak ochránit sebe i ostatní,“ uvedl Oran. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí, nakazilo se zde přes 2,1 milionu lidí, na 117 tisíc osob nemoci podlehlo.

hasickajana ( 21. června 2020 11:44 )

při čemž pacienti si toho ani nejsou vědomi...

jak jako "při čemž"...?!

ráčila slečna slyšet o příslovcích...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa