Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hygienička řekla, kdy sundáme roušky. A promluvila o zátěžové zkoušce

10. června 2020
09:04

Roušky bychom mohli v červenci odložit i uvnitř budov, obchodů a v MHD. V rozhovoru pro Právo to uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ní právě povinnost nosit ochranu nosu a úst v dopravním prostředku potrvá nejdéle. Nechtěla ale tipovat, jak se bude situace vyvíjet, a to i vzhledem k tomu, že nás podle jejích slov čeká zátěžová zkouška v podobě otevírání hranic. Virus je ale podle ní na ústupu a slábne. Nově bychom měli brát v potaz jednotlivá ohniska a nikoliv se epidemií zabývat plošně. 

„Virus tu s námi stále je. Vyskytuje se nicméně v menších ohniscích, kde se daří trasovat kontakty a hlídat, aby nedošlo k dalšímu nekontrolovanému šíření. Byť výskyt viru je nízký a omezený na jednotlivá ohniska jen v některých regionech, opatření je nutné a moudré dodržovat v celé republice. Riziko stále není nulové,“ poznamenala v rozhovoru pro Právo hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reagovala tím na zvyšující se počty záchytů nových pozitivních pacientů k poměru k testům. Jen v úterý bylo potvrzeno 31 nových případů. Podobně jako Rážová, tak i ostatní odborníci ale zdůrazňují, že plošná statistika není úplně relevantní vzhledem k tomu, že jsou lokální ohniska. Mezi se řadí důl Darkov v Karviné nebo domov důchodců v Litovli. „Praha se poslední dny vylepšila,“ dodala Rážová. 

Tisková konference k uvolňování opatření po 25. květnu: Hlavní hygienička Jarmila Rážová, v pozadí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a epidemiolog Rastislav Maďar (15.5.2020) Tisková konference k uvolňování opatření po 25. květnu: Hlavní hygienička Jarmila Rážová, v pozadí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a epidemiolog Rastislav Maďar (15.5.2020) | Blesk: Daniel Černovský

„Roušky sundáme v červenci, v MHD zůstanou nejdéle“ 

Rážová si netroufá „tipovat“, jak se bude virus chovat v dalších měsících. Konstatovala ale, že nyní slábne. „Nemůžu se přidat k prohlášením paní doktorky Pekové nebo panu profesorovi Duškovi, že druhá vlna nepřijde. V mém případě je to v úrovni přání,“ doplnila.

„Navíc nás čeká zátěžová zkouška v podobě volného pohybu přes hranice, byť jde o země, kde je riziko nákazy podobné,“ dodala.

Troufala si ale pro Právo odhadnout, kdy sundáme roušky a respirátory nejen venku, ale také ve vnitřních prostorách. „Za velmi důležité považujeme nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy, kde je velká kumulace lidí, které neznáte, udržení rozestupů není reálné a kontakt může být poměrně dlouhý, takže je zde zvýšené riziko šíření kapénkové nákazy. Tam je nošení roušek velmi užitečné a smysluplné,“ vysvětlila, proč bude vstup do MHD možný pouze s rouškou co nejdelší dobu. „Tedy bez nich by mohli nejpravděpodobněji lidé jezdit v hromadné dopravě na začátku léta, tedy začátkem července.“ 

Povinnost nosit roušky ve venkovních i vnitřních prostorách vyjma domácího prostředí platí v Česku od 18. března. Ochranu nosu a úst jsme pak museli nosit až do první velké vlny rozvolňování všude. Od 25. května pak vláda uvolila sundat roušky, šátek a respirátor u jídla, v bazénu a především pak venku na ulici. 

Odborníci ale doufají, že v lidech povinnost nosit roušky zůstane a ve chvíli, kdy bude kolem nás řádit jiné respirační onemocnění, tak si ji lidé navléknou. Optimistický je v tomto kupříkladu i epidemiolog Rastislav Maďar. Ten v rozhovoru pro Blesk Zprávy poznamenal, že by mohli lidé roušku dobrovolně vytáhnout na podzim a během chřipkové sezóny. „Nebudou chodit do práce nemocní,“ dodal. 

Video  Rastislav Maďar varuje před svatbou. Doufá, že nás krize pouří  - Nikol Forejtová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

narmat ( 10. června 2020 18:41 )

Já také, protože tohle je ŠIKANA jako za komoušů.

wenzel-trousil ( 10. června 2020 18:37 )

Jestli od pristiho tydne nezrusi rousky vsude, tak uz ANO nevolim a volim TOP-09.

Mnau1 ( 10. června 2020 18:21 )

Jo decka do skoly nechodi, ale na tabory mohou. Vsude uz jsou bez rousek, ale v autobuse, v obchode v ni musi lide cele hodiny tvrde makat. Uplne vymyslene na palici. Vsichni mohou jezdit do ***kovic, ale nekteri v rousce budou makat, dokud nezhebnou.

jetuslunicko ( 10. června 2020 18:03 )

haf1haf zalez do boudy a neotravuj a až začneš chcípat, kus hadru na hubu a kuš, kuš Alíku

haf1haf ( 10. června 2020 15:34 )

Přes hadr nedejchám už dávno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa