Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Koronavirus zasáhl i pětičlennou rodinu ze Zlína: Měsíc žili jen z rodičovského příspěvku!

Autor: Slávka Červená - 
29. května 2020
05:30

Usmívají se a věří v lepší časy. A to i přesto, že manželé Eliška (26) a Roman (28) Holých ze Zlína obracejí každou korunu. Se dvěma syny a nemocnou dcerkou žijí v bytě 1+1 o rozloze 35 m2 . A hlava rodiny kvůli koronaviru dostala padáka.

Usměvavý Roman vyženil Nikolase (8). S Eliškou mají Ellie (2,5), která trpí Downovým syndromem, a osmitýdenního chlapečka Patrička. Se životem se musí rvát dnes a denně. Pětičlenná rodina žije v malém městském bytě. Na každého připadá sedm (!) metrů čtverečních, a to včetně chodby, koupelny a toalety. „I za to jsme ale rádi,“ říkal rozhodně Roman.

Nemoc dcerky

„Že bude Ellie nemocná, nebylo podle testů v těhotenství na sto procent jasné. Rozhodli jsme se, že si ji necháme. Až druhý den po porodu mi sdělili diagnózu, Downův syndrom. Byla jsem zdrcená. Navíc mě lékařka vystrašila, Ellie má špatné srdíčko. Abych dávala pozor, zda nebude modrat. Naštěstí má jen slabý šelest. Od té doby jsem stále ve stresu a v noci sleduji, co kdyby,“ vyprávěla Eliška, která s malou zpočátku čtyřikrát denně cvičila Vojtovu metodu a odsávala pro ni mateřské mléko, protože malá neměla sílu sát z prsu. Manželé chtěli brzy dalšího potomka. „Ellie bude mít v Patričkovi hnací motor, protože on ji dožene,“ míní.

Bez výplaty

Roman byl zaměstnán do prosince jako řidič u zásilkové služby. Domů se pravidelně vracíval i ve 22 hodin. „To se nedalo. Žena byla těhotná, potřebovala pomoc. Našel jsem si náhradu, ale v nouzovém stavu mě ve zkušební době propustili,“ vyprávěl. „Od účetního jsem nebyl s to získat zápočtový list pro pracák. Do toho přišel porod. Žili jsme měsíc jen z rodičovského příspěvku. Jiný nebereme. Na Ellie nám nic nedali. Údajně je zdravá! Přitom potřebuje řadu drahých pomůcek, například logopedický vibrátor na stimulaci svalstva pusinky. Nic nerozkouše, jí jen mixovanou stravu. Pleny i vše ostatní je drahé,“ přiblížil otec.

Když není na jídlo

Koronavirus rodinu neskutečně zasáhl. Najednou nebylo ani na potraviny. „Málem jsem se z té situace složila. Pomáhali nám rodiče. Vozili jídlo. Už dříve jsme žili od výplaty k výplatě, zato se máme moc rádi. V tom je naše štěstí,“ konstatovala Eliška. Snad se rodině blýská ještě na lepší časy, Roman usilovně shání práci, a přestože jistota stále chybí, něco se snad už konečně rýsuje.

Tipy, jak ulehčit rodinnému rozpočtu, najdete už v pondělí ZDARMA V DENÍKU BLESK!

Co najdete ve 3. díle?

Ošetřovné

Vše, co potřebujete vědět o ošetřovném, se dozvíte ve dvaceti nejdůležitějších otázkách a odpovědích. Poradíme i osobám samostatně výdělečně činným, kde, jak a dokdy mohou žádat o příspěvek.

Nájem

Nouzový zákon chrání nájemníky před vyhazovem. A znalost zákonů a práv zas chrání vás před triky majitelů nemovitostí. Zjistíte, co si nesmí dovolit a jak můžete snížit nebo oddálit nájem.

Hypotéky

Trápí vás splátky? Nevíte, jak zaplatíte hypotéku? Nevěšte hlavu! Připravit se musíte na nějaké to papírování, ale odměnou vám může být trochu klidnější spánek bez obav, že přijdete o střechu nad hlavou.

Mimořádná okamžitá pomoc

Finanční injekci od státu nyní dostane mnohem víc rodin. Stačí jen vědět, jak o ni požádat. Dávky mimořádné okamžité pomoci zmírní tvrdý finanční dopad.

A navíc smlouvy zdarma!

Jak sepsat žádost o snížení nájmu? Jak vypadá žádost o odložení nájmu? S Bleskem nemusíte platit právníkovi. Vzory smluv získáte v příručce Nová pravidla pro život ZDARMA!

Petr Novak ( 21. června 2020 19:30 )

KAŽDÝ kdo má zájem o práci najde.v tohle době si pořizovat 3 ditelektromotory je Bláznovství. Co jsi dělal od školy ze se si alespoň castecne než mohl na Vlastni bydlení. Střídám práce jako ponožky.

Tomaszlin ( 7. června 2020 19:31 )

Bily cikan

roman.krupil ( 3. června 2020 12:00 )

Tohoto pána znám z práce. Tady zájem o práci není, zájem o peníze ano. Jenom tlačit prachy ze sociálky. Tím se nikdy netajil. Na jídlo pro děti taky nemá, ale prohání se v octávce...

jetela ( 29. května 2020 19:57 )

Tak za takovy penize, bych taky chtela bydlet a urcite bych platila.

Kacah ( 29. května 2020 18:41 )

Tak to první dítě se jí narodilo v 18ti letech. Na to by měl asi platit otec, pokud teda ví, s kým ho má.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa