Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ošetřovatel (†32) nevydržel nápor koronaviru, našli ho mrtvého v autě. Předávkoval se?

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2020
17:27

Ošetřovatel z jižní Floridy William Coddington (†32) neustál stres a tlak, kterému čelí zdravotníci bojující s koronavirem, a s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu. Muž byl nalezen mrtvý a jeho rodiče a přátelé přiznali, že v minulosti zápasil s drogovou závislostí. Doplnili také, že těžce snášel nařízené sociální distancování. Coddington se bohužel přiřadil k několika dalším zdravotníkům, kteří podlehli strachu a stresu a vzali si život, uvedl deník The Guardian.

Coddington pracoval v nemocnici ve West Palm Beach, v době pandemie působil v týmu dobrovolníků starající se výhradně o pacienty s koronavirem. Jeho rodina sdělila tisku, že ošetřovatel těžko snášel izolaci, práce s nakaženými a jejich utrpení ho silně traumatizovaly. Jeho známí o něj měli velký strach, nyní pátrají po tom, jestli záměrně spáchal sebevraždu, nebo zda znovu podlehl drogám a neodhadl dávku.

Tělo syna objevila jeho matka Carolyn Coddingtonová, která ho vystopovala pomocí aplikace v telefonu. Našla ho v autě na parkovišti nedaleko nemocnice, kde pracoval. Místní policie vyšetřuje jeho úmrtí, zatím všechno ukazuje na předávkování. Rodiče vyšetřovatelům sdělili, že před deseti lety bojoval s těžkou závislostí na drogách. Stále ještě navštěvoval odvykací schůzky.

Strach, stres a noční můry

Drogy začal brát jako teenager po vážném zranění nohy, nejdřív nadužíval léky proti bolesti, později i další opioidy, v 21 letech se Coddington sám přihlásil do odvykacího centra. Drogové závislosti se mu podařilo zbavit, jeho matka se ale obávala, co s ním udělá pandemie koronaviru.

Ošetřovatel z jižní Floridy William Coddington (†32) neustál nátlak koronaviru. Ošetřovatel z jižní Floridy William Coddington (†32) neustál nátlak koronaviru. | Reuters

„Virtuální setkání považoval za nedostačující. Nemohl se osobně setkat se svým sponzorem, který mu pomáhal se závislostí, ani se svými přáteli, ti ho nechtěli vidět, protože pracoval v nemocnici. Báli se, nesvolili ani k setkání z bezpečné vzdálenosti,“ vypověděla Coddingtonová, odtajnila také, že syna trápily noční můry. „Viděl zemřít mnoho svých pacientů,“ objasnila.

Záznamy z Coddingtonova telefonu vypovídají o tom, že poslední týdny pro něj byly nesmírně psychicky náročné, ve zprávách popisoval strach, který panuje v nemocnici. Jeho kolegové uvedli, že se obával, že nemají dostatek ochranných prostředků. Přiznali, že nebyl zdaleka jediný. „Dostáváme jednu roušku na směnu, docházejí nám obleky. Nosíme po domácku vyrobené štíty, které se rychle rozbíjí,“ napsal Coddington v jedné ze svých zpráv.

Kamarád: Nechtěl se zabít

Ošetřovatelův otec Ronald řekl novinářům, že mu syn vyprávěl, jak mu jednou praskl a spadl štít během intubace pacienta. Coddington začal pracovat jako ošetřovatel v roce 2018, k dobrovolné jednotce starající se o nakažené koronavirem se podle rodiny přidal, protože mnoho jeho kolegů je starší než on a mají děti.

„Nemyslím si, že se chtěl zabít, podle mě hledal jen nějaký únik před realitou a úlevu od stresu. Byla to nehoda,“ domnívá se Coddingtonův blízký kamarád Robert Marks. Coddington není jediným zdravotníkem, který neustál nápor koronaviru. Nespočet lékařů a zdravotních sester z různých zemí čelících pandemii spáchalo sebevraždu.

Coddington byl nalezen mrtvý 25. dubna po noční směně v nemocnici, tento týden proběhlo poslední rozloučení s ošetřovatelem. Pohřbu se účastnila nejbližší rodina, přátelé a širší kruh příbuzných ho mohl sledovat online.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa