Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus je postrachem restaurací. Experiment ukázal, na co všechno při jídle sáhneme

Autor: ČTK - 
17. května 2020
09:35

Na řadě míst světa se začínají uvolňovat opatření zavedená ve snaze zastavit šíření koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Leckde už jsou otevřené i restaurace, japonská televizní síť NHK se proto rozhodla vyzkoušet, jak snadno se v tomto prostředí může infekce šířit, napsal zpravodajský server CNN.

K provedení experimentu stačily dvě pomůcky: fluorescentní látka a černé světlo. Jeden z deseti hostů v bufetu dostal na ruku zmíněnou látku představující koronavirus. Pak se během běžného oběda on i zbytek hostů chovali jako obvykle - přecházeli k bufetu nabrat si jídlo, vzít si příbory, kontrolovali si mobilní telefon a užívali si pokrmů.

Novináři experiment natáčeli a videonahrávka ukazuje, jak se barva rozšířila na celou řadu povrchů, talíře, příbory a ruce i tváře některých lidí v místnosti.

Kdo si myje a dezinfikuje ruce, je na tom lépe

Druhý experiment ve stejném prostředí se zaměřil na výhody dodržování zvýšených hygienických opatření, kdy si „infikovaný“ člověk a ostatní strávníci před jídlem i během něj umyli ruce a častěji se vyměňovaly příbory a další náčiní. V tomto případě se barva šířila méně.

„To video dokazuje, jak se virus velmi účinně roznese na povrchy a lidi kolem,“ řekl CNN John Nicholls, profesor klinické patologie Hongkongské univerzity. „Myslím, že to opravdu podtrhuje nutnost zvýšené hygieny, abychom zastavili šíření této nemoci.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa