Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

O práci přicházejí celé rodiny: Petra dostala padáka jako samoživitelka!

Autor: Zpravodajové Blesku - 
16. května 2020
05:30

Patří mezi skupiny lidí, které nejvíc ohrožuje ekonomická krize vyvolaná pandemií koronaviru. A už ji pocítili na vlastní kůži, přišli o práci.  Manželé-pendleři ztratili možnost jezdit přes hranice a zaměstnavatel na ně nepočkal. Majitel hospody si k pípě může stoupnout sám, číšníka propustil. Školy zavřely a matka samoživitelka neměla kam dát děti. Jako řada dalších lidí v Česku teď řeší, co dál.

Bez peněz a s hypotékou na krku

Každý den do Rakouska za prací a zpět. Tak to měl přes tři roky Pavel Brož (44) z Českých Budějovic, dokud ho o práci nepřipravil koronavirus. Ve firmě u Lince svářel autodíly a vydělával třikrát víc než za stejnou činnost v Česku.

Za prací do čokoládovny v Rakousku navíc dojížděla, a už nedojíždí, i jeho manželka Eva (43). „Je úplně vymalováno,“ řekl Pavel, který skončil na úřadu práce. S Evou, s níž vychovávají dvě děti, jsou bez zaměstnání, bez peněz, zato s hypotékou na krku. A i když vláda pravidla pro pendlery uvolnila, Pavel se ke svému bývalému zaměstnavateli vrátit nemůže. Firma totiž najela na kurzarbeit, který hradí rakouské úřady výhradně pro tamní občany.

Jáchym: Rád bych zůstal v oboru

Mimořádně tvrdě dopadly následky koronavirových opatření na všechny profese v oboru gastronomie. Své o tom ví i Jáchym Wolf (23) z Liberce, který téměř dva roky pracoval jako číšník v Centru Babylon. „Že nás propouští, nám oznámili v kanceláři ředitele během první porady po uzavření komplexu,“ popisuje.

Byť s ním zaměstnavatel ukončil pracovní poměr, Jáchym stále doufá, že se do práce v Babylonu bude moci vrátit. „Teď jsem ale na pracáku a hledám si zaměstnání. Rád bych našel něco v oboru, na práci třeba ve fabrice mám, myslím, ještě dost času.“

Petra: Byla to podpásovka

Vrásky na čele přibyly i čtyřnásobné mamince Petře Graciasové (44) z Přívor na Mělnicku. Ještě v půlce března se těšila z práce v pražském obchoďáku s hračkami. „Práce i kolektiv byly skvělé, moc se mi tam líbilo,“ řekla. Jenže poté, co vláda uzavřela základní a mateřské školy, musela Petra coby samoživitelka zůstat s nejmladšími dcerami Vanesou (8) a Melisou (6) doma.

A dostala padáka! „Zaměstnavateli jsem volala, že nejsem schopná zajistit nikoho na hlídání, mladší syn totiž stále chodí do školy a starší pracuje. A druhý den jsem dostala výpověď,“ uvedla. Zaměstnavatel totiž využil toho, že Petra byla stále ve zkušební době. „Vlastně je chápu, musí to pro ně být těžké. Ale stejně to beru jako podpásovku,“ uzavřela.

Maminka Petra s dcerami  Vanesou a Melisou  doufají, že všechna  omezení brzy skončí. Maminka Petra s dcerami Vanesou a Melisou doufají, že všechna omezení brzy skončí. |  Martin Přibyl

Máte pracovní problémy? Pomůže vám s nimi nová příručka Česko po koronaviru, kterou najdete už v pondělí ZDARMA v deníku Blesk.

Video  Vláda už k důchodcům nebude asi tak štědrá, připustil Babiš. Co vzkázal pracujícím seniorům?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

AliceNovakova3 ( 16. května 2020 15:02 )

A děti má s kým? Ten má snad odpovědnost a ne ostatní pracující, kteří odvádí peníze a z těch se platí podpory. Snad když si pořídí děti, tak k nim musí mít rodiče odpovědnosti jako ostatní. To je jednoduché heslo, nemám, starejte se. To se už úplně zafixovalo.

filip.rozec ( 16. května 2020 14:46 )

kur.y, chlast a chlebíčky, to jsou naše koníčky

Kukat ( 16. května 2020 13:17 )

Souhlasim, matek samozivitelek je mi lito, ale pendleri si nemaji na co stezovat. Za ty roky si muswli vytvorit slusnou reservu.

pisatel13 ( 16. května 2020 11:27 )

Pokud někdo vydělá 3 krát více než u nás, ale žije u nás, tak nechápu za co utrácí. A když to dělá už 3 roky, tak přece musí mít slušnou rezervu. Co by dělal, kdyby vydělal jen peníze u nás, to už by si to asi mohl rovnou hodit. A taky ta manželka tam asi měla mnohem více, než u nás. Tak co řeší, že nemá peníze? Nebo snad zbytek peněz prohrál v kasinu?

verka1 ( 16. května 2020 11:12 )

Kolik zaměstnanců z ČR pracovalo v zahraničí na černo. Teď si musí najít práci doma a za míň peněz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa