Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kina otevřela, ale budou mít filmy? Distributor promluvil o premiérách při pandemii

Autor: Markéta Mikešová - 
14. května 2020
06:00

V rámci pondělní vlny uvolňování koronavirových opatření mohla v Česku opět otevřít své brány i kina. Stále je jejich provoz do určité míry omezen, především musí zajistit rozestupy mezi návštěvníky, ale promítat opět mohou. Jenže budou mít co? Mnoho premiér bylo kvůli pandemii odsunuto na později, takže prozatím uvádějí snímky z března. Zástupce společnosti Bontonfilm pro Blesk Zprávy popsal, jak se budou filmy postupně vracet do kin.

Svůj provoz v pondělí zahájila mimo jiné síť multikin CineStar. Hned v úvodu svých stránek avizuje, že to s novými filmy příliš „horké“ nebude. „Programově nazujeme tam, kde jsme skončili, tedy filmy jako V síti, Blooshot, Neviditelný… a přidáváme i starší filmy. Na premiéry se můžete těšit už od června, kdy to odstartuje Bourák Ondřeje Trojana,“ píše ve svém prohlášení.

Nic nového nepřináší například ani program pražských komornějších kin Světozor, Bio Oko a Aero. Ve většině případů jde o tituly, které byly promítány již před dvěma měsíci. Síť CinemaCity pak rovnou vyhodnotila, že otevřít zatím nemá cenu, i když v tomto rozhodnutí bude mít podíl i zákaz prodeje nápojů a potravin do sálů.

Není to chyba kin, premiéry byly kvůli pandemii odloženy, a to po celém světě. V dubnu například mělo přijít na velká plátna poslední pokračování série James Bond s podtitulem Není čas zemřít, ale nový termín má v listopadu. Tento týden se lidé těšili na nový film s komiksovou hrdinkou Wonder Woman a také nakonec přijde až v srpnu. Uvádět filmy v době, kdy byl celý svět v karanténě, prostě nemělo smysl.

Postupně se ovšem vše vrací do normálu a přijdou i premiéry nových titulů, slibuje Ondřej Kulhánek, ředitel distribuce společnosti Bontonfilm. Ta patří mezi největší distributory filmů do kin v Česku. „Pandemie ovlivnila snad všechny činnosti a distribuci filmů celkem výrazně, to je samozřejmé. My ale věříme v rychlý návrat diváků do kin, protože budou mít na co chodit. Filmy v kině se nebudou počítat na jednotky, ale na desítky,“ nastínil Kulhánek pro Blesk Zprávy.

Potvrdil nicméně, že uvést film do kina vyžaduje určitý čas. Nejde to tak rychle, na rozdíl od otevření samotných sálů. Většina novinek tak přijde v červnu a dalších týdnech léta. „V době nejistoty odsunuly některé blockbustery svou premiéru, to je pravda, řada jiných ale v létě do kin půjde, a to včetně velkých a výpravných hollywoodských produkcí,“ řekl Kulhánek a přidal nástřel toho, na co se Češi mohou těšit: „My sami chystáme na léto například animované dobrodružství Vzhůru za sny, rodinný Lassie se vrací, komedii Téměř dokonalá tajemství, dokument o Mekym Žbirkovi a jeden z očekávaných filmů Havel.“

Měsíční škody až 218 milionů

O komplikované situaci mluvila v dubnu i Unie filmových distributorů. Podle ní mohla v mezičase obor zachraňovat alespoň digitální distribuce, ale nakonec to nešlo kvůli pirátství. Šíření nelegálních kopií filmů se podle ní v poslední době zvýšilo až o 50 procent. Výsledkem bylo, že distributoři, producenti ani provozovatelé kin neměli během pandemie příliš mnoho možností, jak generovat tržby.

Škody jsou ohromné, i když jejich přesná výše zatím není známa. „Ztráty tržeb při uzavření provozu kin představují podle analýzy 218 milionů Kč za jeden měsíc. Z toho více než 28 milionů Kč představuje státem nevybranou DPH,“ odhaduje Unie. Samotná kina přišla měsíčně odhadem o 100 milionů korun, distributoři o 85 milionů a bez značných částek se musely obejít například i Státní fond kinematografie či Ochranný svaz autorský.

„Ztráta distributorů zabývajících se kinodistribucí je srovnatelná s kiny. Výrazně vyšší podíl vůči kinům zde představují právě mzdové náklady, které mohou činit 50–75 % provozních nákladů. Druhou složkou újmy jsou investice do akvizic a vydání filmů, které jsou odloženy nebo zcela zrušeny. Při zrušení premiéry je ztráta v úrovni 100 % vydaných nákladů, při posunu bude částečná, protože část připravených materiálů lze použít v budoucnosti,“ popisovala Unie.

Klíčové proto podle ní bude, jak se lidé budou do kin vracet a jakou přízeň zachovají. Jako dobré řešení by viděla mimo jiné podporu návštěv, například zrušení DPH na lístky do kin. Po stejném opatření volají i jiné kulturní obory, například hudebníci.

Návrat lidí nicméně zatím nelze vyhodnotit. V pondělí, kdy došlo k otevření, například síť CineStar hlásila skromné počty. Tento den byl ale pracovní a navíc pršelo, ochota k návratu se tak naplno ukáže až o víkendu. Zájem o autokina, kterých se během pandemie v Česku objevilo několik, ovšem ukazuje, že Čechům se po kinozážitku stýská.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

laskava ( 14. května 2020 11:42 )

Budou mít lidí na mastné vstupné do kina?

bre-burda ( 14. května 2020 09:55 )

Kina nebudou mít filmy? Ať vysílají porno produkci. Posílí to populaci a mezilidské vztahy. Lepší než ty střílečky, horory a krváky, v pornu se lidi alespoň mají rádi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa