Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus možná navštívil Evropu už loni: Členové pěveckého sboru popsali překvapivé příznaky

Autor: ran - 
12. května 2020
05:20

Ve Velké Británii měli koronavirus možná již v prosinci. V jednom velkém britském pěveckém sboru totiž již v lednu ulehlo několik lidí s nemocí, jejíž příznaky nápadně připomínaly covid-19. Ale nejen symptomy naznačují souvislost těchto případů s koronavirem, protože dalším faktem je, že manžel jedné ze sboristek se v polovině prosince vrátil z čínského Wu-chanu.

Podnikatel byl ve Wu-chanu na služební cestě. Virus se pak od byznysmena mohl šířit rychle dál přes jeho manželku, členku pěveckého sboru Voice of Yorkshire (Hlas Yorkshiru). Ideální příležitost pro šíření viru se naskytla ještě před koncem roku na velkém vánočním večírku.

Jane Hallová zpívá ve stejném sboru jako manželka „wuchanského podnikatele“, plus ještě ve druhém, minimálně stejně početném. Ona sama onemocněla až v únoru, ale ví o několika svých přátelích ze sboru, kteří onemocněli již dříve, napsal Daily Mail. „Kanálem“, kudy se virus nepozorovaně rozšířil do britské společnosti, tak možná byly právě tyto dva sbory. 

„Bolelo mě v krku, jako bych spolkla skleněné střepy,“ řekla Hallová. „K tomu se přidala velká bolest hlavy, vysoké horečky. Byla jsem totálně vyčerpaná, prospala jsem dva dny, a to se mi nepodobá. Do toho jsem měla dráždivý kašel a špatně se mi dýchalo. Bylo to, jako bych dýchala přes velmi hustou vatu.“ Kromě toho Hallová také popsala, že přišla o čich a chuť, což jsou další typické příznaky covidu-19.

Další indicií v rozplétání toho, jak se virus do Británie možná dostal, je první únorový potvrzený případ koronaviru v zemi. Byl jím totiž právě příbuzný „wuchanského“ podnikatele. Epidemiologovi Johnu Wrightovi, kterého Hallová přímo oslovila, se hypotéza „sborové“ nákazy jeví jako jedna z možných, ačkoliv se ji coby odborník zdráhá jednoznačně odkývat. „V zimě mezi lidmi kolují různé virové nákazy, nedá se nyní stoprocentně určit původce jejich nemoci. Ale je pravda, že způsob šíření infekce, popsané příznaky a k tomu napojení na Wu-chan přes člena rodiny jsou docela návodné,“ uvedl.

Jasněji o tom, jak se koronavirus dostal do Británie, bude možná až za několik týdnů. To snad již budou k dispozici testy na protilátky, které by měly ukázat, zda třeba zrovna Jane Hallová covid-19 již prodělala, či nikoli. Teprve pak se budou moci vynášet další soudy v tomto hledání „koronavirové brány“ do země.

viho ( 12. května 2020 14:21 )

Pirkovi je to asi už jedno, tomu se ani možná nepostaví. Nicméně dle některých studií virus zůstává až několik let v semeni ve varlatech, protože tam nepůsobí imunitní systém. Takže kdo tuhle nemoc prodělá, bude muset možná dodžovat několik let celibát. To mi jako moc in nepřijde...

zada ( 12. května 2020 06:59 )

Jistě, kdo neměl "coronu" tak není in , najednou to měl kdejaký b.l.b. No tomě fakt podrž..... A vůbec podle Pirka je to jen rýmička , že jo?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa