Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ricin je projímadlo, tvrdí Zeman. U Hřiba a Novotného zmínil „bezvýznamné politiky“

Aktualizováno -
5. května 2020
20:20
Autor: ČTK, sova - 
5. května 2020
18:50

Pokud by do Česka přijel ruský agent s ricinem, musely by to české tajné služby podle prezidenta Miloše Zemana potvrdit. To se ale nestalo, žádnou zprávu od nich nedostal, řekl dnes prezident v Českém rozhlasu Radiožurnálu. Ricin zároveň označil za projímadlo. Prezident také zkritizoval dvě tajné služby, Bezpečnostní informační službu (BIS) a Úřad pro zahraniční styky a informace, považuje je za naprosto zbytečné. Ruskou pohrůžku trestním stíháním lidí, kteří stáli za odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva Zeman považuje za přemrštěnou reakci. Je to ale podle něj reakce na hloupost dotyčných politiků.

Podle týdeníku Respekt přijel do Česka pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin, policie to údajně vyhodnotila jako riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Dostali proto policejní ochranu.

Zeman v souvislosti s česko-ruskými spory o výklad dějin, a to nejen druhé světové války, ale i okupace z roku 1968, řekl, že by si přál, aby nikdo nemluvil do českých vnitřních záležitostí. Týká se to podle něj i amerického velvyslance Stephena Kinga, který zaslal členům rozpočtového výboru české Poslanecké sněmovny dopis, ve kterém označil zvažovanou digitální daň za diskriminační. Poslance zároveň varoval před možným zavedením odvetných opatření ze strany USA.

Zeman: Agent s ricinem? Nevěřím ani slovo

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté. Jedním z důvodů je spor o odstranění sochy sovětského maršála Koněva. Rusko pohrozilo osobám, které jsou za sejmutí sochy odpovědné, trestním stíháním. Týkalo by se to i Koláře. Zeman to označil za přemrštěnou reakci, která je ale reakcí na hloupost, kterou udělali „naši jinak bezvýznamní politici“. Když je podle něj politik bezvýznamný, snaží se něčím upoutat, ať už sexuálním skandálem, krádeží peněz nebo zviditelněním tímto způsobem. „Já si myslím, že Praha 6, Praha i Řeporyje se mají starat o své osídlení a politiku, která je, řekl bych, celostátní, ponechat na politicích,“ řekl Zeman.

Starostové Ondřej Kolář (TOP 09) a Pavel Novotný (ODS) a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na sebe podle něj jen upozorňují a mají se věnovat svým záležitostem v rámci vedení samospráv. Podle Zemana je otázka, zda v rámci svého zviditelňování tito politici sami o policejní ochranu nepožádali.

Kdyby do Česka přijel ruský agent s ricinem, musely by to české tajné služby podle prezidenta Zemana potvrdit, což se podle něj nestalo. „Pobavilo mě, že ten údajný ruský agent měl přijet s ricinem, protože moje malé znalosti chemie říkají, že ricin je jakési projímadlo, a italští fašisté ho dokonce používali k trestání politických odpůrců zajímavým způsobem, alespoň to nebyla ta poprava, ta smrt. Ale v každém případě, kdyby k tomu opravdu došlo, tak by asi naše zpravodajské služby to musely potvrdit, což se zatím nestalo,“ řekl Zeman.

Prezident zároveň řekl, že ČR má tři tajné služby, dvě z nich považuje za "naprosto zbytečné". Nejvíce věří Vojenskému zpravodajství, které žádnou informaci o ruském agentovi podle něj nepřineslo. Česká republika dále zřizuje kontrarozvědku BIS a Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který má vnější působnost. Zeman již v minulosti mnohokrát kritizoval BIS a jejího ředitele Michala Koudelku, kterého opakovaně odmítl jmenovat do generálské hodnosti. BIS ve své výročních zprávách varovala před vlivem Ruska a Číny a před jejími tajnými službami.

„Evropská komise je institucí pro dobré počasí“

Prezident se nevyhnul ani kritice evropských institucí, konkrétně Evropské komise a její předsedkyně Ursuly von der Leyenové.

„Předsedkyně Evropské komise nejdříve vyzvala k otevření hranic. Poté se omluvila, že není odbornice, a poté k otevření hranic opět vyzvala. Není třeba být epidemiolog, aby člověku došlo, že by otevření hranic pandemii ještě zhoršilo. Pozitivní roli sehrály národní státy, zatímco Evropská komise je institucí pro dobré počasí,“ řekl prezident republiky Miloš Zeman na stanici Radiožurnál Českého rozhlasu.

„Ječení“ médií a „poštěkávání“ z řad opozice

Hlava státu naopak ocenila, jak krizi zvládla vláda ANO a ČSSD.

„Já pozoruju česká média, která ječí, že vláda jedná chaoticky. Vláda vyvedla tuto zemi bez předchozích zkušeností z asi největší krize, kterou měla v moderní historii, a za to jí je třeba poděkovat. Selhala opozice a selhala média. Obojí se omezilo pouze na poštěkávání a obviňování z chaotičnosti,“ řekl Zeman.

Zeman v dubnu podepsal zákon, kterým se zvyšuje letošní schodek státního rozpočtu na 300 miliard korun. Vláda původně počítala se 40 miliardami, před posledním návrhem ho navýšila na 200 miliard.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rulesss ( 6. května 2020 19:02 )

nejvic me potesi kdyz nejvetsi blbec v diskusi je volic Zemana

horaIysa ( 6. května 2020 17:08 )

No tak hlavně, že v to máš jasno.

donypan ( 6. května 2020 09:57 )

K tomu co řekl pan president není co dodat,je prostě boží.

jaro20 ( 6. května 2020 07:34 )

Nikdy jsi tam nebyl, tak nemel.

horaIysa ( 6. května 2020 00:52 )

Tak ono mě to zase tak moc nebere. Jde hlavně o to, že z toho dělá hlava státu prošlou přesnídávku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa