Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček o pálení čarodějnic: U vatry ve skupinách po deseti. Zmínil i prominutí přestupků

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. dubna 2020
16:05
Autor: ČTK, sova - 
29. dubna 2020
14:35

Pálení čarodějnic ve čtvrtek nebude ani v době koronaviru zakázané. Ale účastnit se ho bude moci v jedné skupině vždy nejvýš deset lidí, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. Takových skupin bude moci být u jedné vatry víc, pokud dodrží mezi sebou rozestupy. Hamáček zároveň uvedl, že podle názoru právníků nebude možné trestat delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna kvůli tomu, že původní omezení podle zákona o veřejném zdraví zrušil Městský soud v Praze.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví materiál pro vládu, podle kterého by měla po skončení stavu nouze nakupovat ochranné pomůcky místo ministerstva vnitra Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Jednotlivá ministerstva jí dodají požadavky na pohotovostní zásoby materiálu.

„Hasiči nebudou vyhlašovat centrální zákaz pálení čarodějnic na celém území ČR a je to v kompetenci krajů,“ uvedl ministr vnitra a dodal, že samozřejmě platí potřeba dodržování nařízení vlády včetně maximálního počtu deseti osob ve skupině.

„Stále také platí příslušné rozestupy a potřeba nosit roušky,“ připomněl Hamáček.

Video  Jan Hamáček o smlouvách s českými firmami na dodávky ochranných pomůcek  - abl
Video se připravuje ...

Co bude až nebude nouzový stav?

Podle Hamáčka ministerstvo vnitra také uzavřelo osm smluv s českými firmami na dodávky ochranných pomůcek v hodnotě 76 milionů korun. Dodají nanoroušky, štíty a brýle.

Ústřední krizový štáb se na středečním dopoledním jednání zabýval dodávkou ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu. Zatím má trvat do 17. května, s prodloužením do tohoto data v úterý souhlasila Sněmovna. Vláda navrhovala prodloužení krizového stavu do 25. května.

Hamáček vysvětlil nový mechanismus nákupů

Po skončení nouzového stavu by podle Hamáčka měla být klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu právě SSHR. Podle Hamáčka jde o jedinou možnost, jak po skončení stavu nouze postupovat v souladu se zákonem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví materiál na jednání vlády tak, aby byla SSHR pověřená tím nakupováním rezerv. Jednotlivé rezorty podají požadavky na zásoby a ministerstvo financí poté vyčlení finanční prostředky na jejich nákup,“ řekl Hamáček.

„Pokud to vláda schválí, SSHR může připravit výběrová řízení a ty zakázky vypsat. Věřím, že přechod do standardního režimu zvládneme,“ dodal ministr.

Řízení kvůli přestupkům za zrušená opatření se zastaví

Správní orgány budou podle názoru právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupků proti opatřením kvůli šíření nákazy novým koronavirem, která později zrušil soud.

Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle ministra vnitra Hamáčka možné trestat.

Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle soudu je měla vydávat vláda podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu znovu učinil.

Tendr na pomůcky pro vlastní složky

Ministerstvo vnitra také vypíše podle zákona o veřejných zakázkách tendr na rámcovou smlouvu za 1,4 miliardy na ochranné pomůcky pro své složky, tedy policii nebo hasiče. Do tendru se podle Hamáčka mohou přihlásit české i zahraniční firmy, vypsat zakázku pouze pro české dodavatele podle ministra možné není.

Ministerstvo vnitra podle údajů na svých stránkách do pondělka centrálně nakoupilo skoro devět milionů respirátorů, 59 milionů roušek a přes milion rychlotestů, brýlí, ochranných obleků či návleků. Podle posledních informací dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

Vnitro skončí s nákupy už ve čtvrtek

Ministerstvo vnitra zásobuje pomůckami páteřní síť nemocnic, záchrannou službu a přes kraje rozesílá roušky a respirátory dalším institucím včetně domovů seniorů.

Ministerstvo zdravotnictví pak fakultní nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý uvedl že jeho ministerstvo má objednáno zboží za 4,9 miliardy korun, zatím ale zaplatilo jen zhruba 2,3 miliardy za dodané zboží. Zopakoval také, že jeho úřad s centrálními nákupy skončí k 30. dubnu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

soorry ( 29. dubna 2020 20:58 )

Roušky mám, čarodějnické, po dnešní povolovací zprávě je využiji. Hurá!!!!!!!!

soorry ( 29. dubna 2020 20:55 )

Výsledky hovoří o chování lidí a respektování nařízení, bu´dme rádi. Neumím si představit, že by nemocných bylo mnohem více, zdravotníci na pokraji sil, nemocnice, márnice plné..........

krissx ( 29. dubna 2020 18:47 )

Jestli dobře vidíme je konec dubna. Nejprve byla prognóza 15.000 nakažených, pak 10.000 a teď je realita cca 7.500. A z toho 3.000 uzdravených. Není náhodou potřeba něco přehodnotit? Nebo počkáme až se úplně vše pos....??? Nebudu tvrdit, že to není situace k omezování, ale asi to je trošku moc.

HledacPravdy ( 29. dubna 2020 18:36 )

Ať hoří pořádné vatry.. Nejsme v Austrálii..

HledacPravdy ( 29. dubna 2020 18:35 )

Pořád zakazování, chce to pořádnou vatru a basta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa