Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pálení čarodějnic za vyhořený dům, nabádají experti. Rada Prymuly zneklidnila hasiče

Autor: Nikola Forejtová - 
29. dubna 2020
21:10

Vedle Velikonoc se lidé v Česku nedočkají ani oblíbeného pálení čarodějnic, tedy většinou. Oslavy jsou kvůli koronavirové epidemii na řadě míst zrušeny. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v minulém týdnu uvedl, že lidé mohou pálení čarodějnic oslavit stejně dobře jako na akci i v úzkém rodinném kruhu. To ale zneklidňuje hasiče. Ti prostřednictvím Blesk Zpráv varují před velkým suchem. Nabádají tak, aby si Češi se zapalováním počkali na svolnější počasí. Za vyhořený dům totiž oslava nestojí. Virolog Rastislav Maďar k tomuto dodává, že oslava také nestojí za život člověka. A ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zmínil, že lidé můžou být letos u ohně vždy nejvýš v desetičlenných skupinách.

Koronavirová epidemie připravila Čechy o možnost pořádně oslavit Velikonoce a nyní i tzv. čarodějnice. Pálení velkých hranic provázené bujarým veselím o velkém počtu lidí totiž nezapadá do dnešní doby

I přesto, že můžeme od 23. dubna podle nařízení vlády vyrazit do přírody i ve větším počtu lidí - do deseti osob - veřejné oslavy typu pálení čarodějnic jsou dál mimo hru. Zrušeny byly všechny akce po Praze včetně klasických čarodějnic na Ladronce. Podobně postupují i další města i obce po Česku, a to i přesto, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že centrální zákaz pálení čarodějnic neplatí. 

„Samozřejmě platí, že během případného pálení čarodějnic nebo akcí na 1. máje je potřeba dodržovat příslušná nařízení vlády. To znamená dodržovat skupinky maximálně deseti osob, příslušné rozestupy a samozřejmě platí to, že je stále potřeba nosit roušky,“ zmínil Hamáček.

Maďar: Kdo zanedbá prevenci, riskuje zdraví

„Když budou lidé dělat něco, co je v rozporu s doporučovanou prevencí před nákazou koronavirem, budou riskovat především svoje zdraví. Koronavirus je velmi zákeřný nepřítel a už potrestal mnoho lidí, kteří ho podcenili,“ dodává Blesk Zprávám virolog Rastislav Maďar.

„Zatím se ty hromadné akce nepovolují, a myslím si, že tato mezi ně spadá,” uvedl k tématu čarodějnic také náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula minulý týden na Frekvenci 1. „Každý bude mít šanci doma v nějakém rodinném kruhu u menšího ohýnku,” dodal. 

„Dům vám může shořet ve vteřině. “ 

Domácí vatry ale děsí hasiče. Lehce totiž může dojít k neuhlídání ohně a k následnému požáru. „Nabádáme lidi, aby vzhledem na vývoj počasí raději nepálili a odložili to. Respektive, aby čarodějnice vynechali,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Obdobná slova řekla Blesku také mluvčí za Středočeský kraj Tereza Fliegerová. „Za náš kraj jsme se k tomu postavili tak, že v souvislosti s nouzovým stavem a především suchem jsme vydali doporučení, aby lidé pálení neslavili. Hlavně jsme zakázali ohlášení pálení, tedy to, že právnická osoba pálení nahlásí. Tuto možnost nyní nemá, a tudíž to nemá povolené,“ uvedla. 

„Nicméně všem osobám pálení na zahrádkách zakázat nemůžeme. Nabádáme tak k opatrnosti, protože je sucho a větrné počasí. Ve vteřině se tak může oheň dostat na dům a způsobit rozsáhlý požár. Je na zvážení každého z nás, jestli chce to riziko postupovat,“ dodala Fliegerová.

Čarodějnice 2018: Na Ladronce bylo živo i přesto, že organizátoři nesmí zapálit čarodějnici. Čarodějnice 2018: Na Ladronce bylo živo i přesto, že organizátoři nesmí zapálit čarodějnici. | Daniel Vitouš

Domácí ohníček v rodinném kruhu tak může stát mnoho pěnez, ale i životů. Dalším nepříznivým faktorem je pak podle Fliegerové i to, že nyní hasiči hlásí podstav. „Každý větší oheň znamená komplikaci. A my nyní sloužíme na minimálním stavu, aby se nemohl nakazit celý sbor. Půlka je tak na stanici a polovina v pohotovosti doma,“ zmiňuje mluvčí.

Pálení? Možné i na suchu, ale zodpovědně

Přesto je možné tradici dodržet a ve skupině do deseti lidí se u ohně sejít. V tomto případě alespoň hasiči radí, jak se na pálení připravit. „Lze se v rodinném kruhu sejít, ale musí se dodržet základní pravidla – ohraničené ohniště, žádné hořlavé látky v okolí ohně apod. Rozhodně nedoporučujeme dělat velké vatry a hranice,“ dodává Kavka.

„Neměli by to pak organizovat nezletilí a lidé pod vlivem návykových látek. Nutné je také mít příjezdovou cestu, po které se mohou k ohni dostat profesionálové,“ dodává Blesk Zprávám mluvčí za Jihomoravský kraj Jaroslav Mikoška.

Mikoška nicméně zmiňuje, že co se týče vlivu počasí, tak ne všude je natolik drastické sucho, aby zde nešlo pálit. „To, že je sucho, neznamená, že to nemusí být zajištěné. Samozřejmě sucho se silným větrem může znamenat nebezpečí. Ale je ještě brzy dělat závěry. Na konci týdne má pršet, tak je otázkou, jak to bude vypadat za týden,“ poznamenal.

Čarodějnice už zastavilo sucho

Není to poprvé, co se oslava pálení čarodějnic zrušila. Zatímco v loňském roce se vatry čile zapalovaly, v předchozím letech byly velké akce stopnuty kvůli suchu. Vzhledem k letošnímu velmi suchému jaru je tak možné, že by se ty největší vatry letos nezapalovaly tak jako tak. 

Pálení čarodějnic je starý pohanský zvyk a právě oheň je klíčovou součástí této tradice. Na zahnání čarodějnic muži práskali na návsi bičem a hlídali velký oheň. Rovněž se zapalovala košťata a přes oheň se často i skákalo. Pokus přeskočit žhnoucí plameny měl zajistit plodnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa