Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další naděje pro nakažené: Do Česka dorazil lék z Japonska. Kdo ho dostane?

Aktualizováno -
27. dubna 2020
13:36
Autor: ČTK, pom - 
27. dubna 2020
12:40

Další naděje pro pacienty nakažené koronavirem - do pražské Všeobecné fakultní nemocnice dorazil japonský lék favipiravir! Nemocnice ho bude distribuovat i do dalších zařízení. Odpoledne se navíc očekává i další dávka remdesiviru, který pomohl nakaženému taxikáři (53). 100 balení léku pomůže 15 až 20 paceintům, dostat ho podle primáře Jiřího Votruby z VFN mohou lidé, kteří nemají nemoc dlouho a kteří jsou ohroženi nějakým dalším onemocněním.

Léku na chřipku s látkou favipiravir, prodávaného pod názvem Avigan. Do Česka dorazilo 100 balení léku. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek stát koupí. Lék se bude využívat jako experimentální, protože není v tuzemsku registrovaný. Pacientovi ho bude možné podat na základě jeho informovaného souhlasu, jeho mimořádné použití povolilo ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Favipiravir můžeme podávat ode dneška, což také promptně učiníme. Máme minimálně jednoho pacienta, který je k podání léku vhodný,“ uvedl na tiskové konferenci Jiří Votruba, primář 1. kliniky respiračních onemocnění VFN. Lék podle něj mohou dostat pacienti, kteří jsou na začátku onemocnění a kteří jsou něčím ohroženi – mají jiné onemocnění, které by jim mohlo zkrátit život, pokud by nebyl léčen covid-19. Zájem o léčbu favipiravirem má také pražská Thomayerova nemocnice a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Stovka balení, které do VFN dorazily, bude podle primáře stačit pro 15 až 20 pacientů. „Zatím byly asi tři studie, jedna prokázala docela dobrý efekt, ale měla metodické problémy, stejně jako další. Musíme s ním získat vlastní zkušenost,“ uvedl Votruba. Nemocnice počítá s tím, že první dávka bude 16 tablet léku ráno a stejný počet večer, dalších pět dní pak po šesti tabletách ráno a večer.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, původně měl být používaný proti ebole. Jako první v Česku ho dostával třiapadesátiletý pacient-taxikář ve VFN, a to na přelomu března a dubna.

Léčba taxikáře

Muže do VFN přijali takřka na pokraji smrti, lékařům z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) pod vedením Martina Balíka se ho podařilo udržet při životě, jeho stav se začal lepšit. Po podání remdesiviru ho pak mohli postupně z mimotělního oběhu přepojit na plicní ventilaci, ani tu už nyní nepotřebuje. Dýchá sám, je při vědomí, komunikuje. 

Taxikář v dojemném videu poděkoval lékařům a sestrám, kteří mu zachránili život:

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

První kontrolní test na koronavirus měl dokonce negativní. Nemocnice čekala na výsledky druhého kontrolního testu, aby pacienta pak případně mohla přeložit na standardní lůžko a následně uvažovat o propuštění do domácí péče. „Druhý test byl ale pozitivní. Pacient doléčuje infekci, minimálně ještě přes víkend zůstane na KARIM. Máme naštěstí prostor, tak je možné ho tam nechat, i když jeho stav už není natolik vážný,“ řekla Blesk.cz v pátek ráno mluvčí VFN Marie Heřmánková. Nemocnice má i další pacientku, které chce lék remdesivir podávat.

Plazma

Do testování remdesiviru je v Praze zapojena také Nemocnice Na Bulovce, kde však žádný pacient s potřebnou indikací zatím není, a motolská nemocnice, kde s léčbou jednoho pacienta začali. Lék budou používat také ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Další experimentální léčba, která se používá u pacientů i v Česku, je účinná látka hydroxychlorochin obsažená v antimalarikách. Tento týden chtějí české nemocnice zahájit i léčbu krevní plazmou s protilátkami, kterou získávají od uzdravených pacientů s covid-19.

Jaroslav Barto ( 27. dubna 2020 13:58 )

Hele proc nikdo nenapise, ze ten lek domluvil Okamura? Kdyby neumel japonsky a nemel tam kontakty, tak by nikdo ted tenhle lek nemel a japonsko to dali klidne nekomu jinemu nez cesku. Cesko neni prvni na seznamu pro japonsko. To si klidne vsichni uvedomme. A ted prosim velky dik pro okamuru a vsem lidem, co se o to zaslouzili. Lekari, Okamuro a dalsi - Děkuji vám, ze delate pro nas tu spravnou vec, jsem fakt rad, ze tu s nami jste a myslite na nas!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa