Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pražští záchranáři hlásí: Je více zraněných dětí! Kvůli koronaviru jsou hlavně doma, přibylo popálenin

Autor: ČTK - 
25. dubna 2020
18:29

Zhruba o desetinu oproti předchozím letům přibylo letos v Praze úrazů dětí za březen, kdy byla zavedena omezení kvůli koronaviru. Výrazně vzrostl třeba počet popálených dětí, což podle záchranářů souvisí s tím, že děti kvůli omezením tráví víc času doma a lidé také doma více vaří. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová. Vláda 11. března uzavřela kvůli šíření koronaviru školy a následně třeba sportoviště či zoologické zahrady.

Pražští záchranáři letos v březnu zaznamenali 151 úrazů dětí a mládeže ve věku od tří do 18 let. Za předchozí tři roky přitom průměr za březen činil 135 úrazů dětí. Sice letos v březnu klesl oproti předchozím rokům asi o polovinu počet dětí zraněných při autonehodách, ale značně přibylo popálenin. Zatímco v minulých letech se v březnu popálilo v průměru deset dětí, letos jich bylo 17.

„Osobně jsem krátce po sobě zasahoval u tří případů, ve kterých hrály roli sporák, vroucí voda nebo olej a popálené dítě. Něco podobného nepamatuji,“ uvedl pražský záchranář Martin Siegl.

Podstatná část popálených dětí se podle záchranné služby zranila v kuchyni. „Při vaření by měli rodiče dbát zvýšené opatrnosti a s dětmi si jasně nastavit pravidla. Okolí sporáku není hrací zóna, na sporák se nesahá a nic se z něho nebere. Praktické je vařit na zadních plotýnkách, které jsou mimo dosah dítěte,“ doporučil Siegl. Lidé také mohou podle záchranářů zvážit pořízení zábran, které nejmenším dětem zamezí v přístupu ke sporáku.

Velké a menší popáleniny: Co dělat?

Při zranění horkou vodou či olejem je podle mluvčí záchranné služby potřeba v případě rozsáhlejších popálenin urychleně zavolat na tísňovou linku 155. U drobnějších popálenin by měli lidé ze zasaženého místa na těle hned sundat oblečení či šperky a chladit ho aspoň deset až 20 minut proudem studené vody, dokud bolest neustoupí. U dětí se ale chladí maximálně dvě minuty, aby nebylo dítě podchlazené. „Nepoužívejte ke chlazení led, ten může pokožku poškodit vznikem omrzliny. Poraněné místo opatrně zbavte nečistot, případně dezinfikujte a přiložte na něj sterilní obklad,“ uvedla Poštová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa