Od iniciativy Spolu silnější jsme dostali dar 25 440 Kč, což nám umožní pokrýt náklady na obědy celý další měsíc a to je opravdu velká pomoc,“ vysvětlila ředitelka Motýlka Hana Urbanová.

Obědy vydávali od počátku krize

Děti a dospívající ze sociálně slabých rodin většinou jediné teplé jídlo, které dostaly, bylo ve škole. To teď ale z důvodu pandemie není možné. Proto se komunitní centrum Motýlek tuto službu rozhodlo nahradit a každý den vydává těmto dětem obědy. „Obědy jsme vydávali od začátku koronavirové krize. Ale postupně nám vyčleněné finance začaly docházet a já jsem si popravdě vůbec neuměla představit situaci, kdy bychom ze dne na den museli říct našim klientům, že obědy nebudou,“ popisuje situaci ředitelka Motýlka Hana Urbanová

I z tohoto důvodu jsem se obrátila na iniciativu Spolu silnější a jsem moc ráda, že nám vyšli vstříc a dostali jsme dar 25 440 Kč. To nám umožní pokrýt náklady na obědy na několik dalších týdnů, což je opravdu skvělá zpráva,“ doplnila ředitelka.

Pomoc pro puberťáky

Komunitní centrum Motýlek funguje na sídlišti kousek od metra Rajská zahrada na Černé Mostě už 20 let. „Zpočátku jsme se zaměřovali především na začlenění dětí a dospívajících se zdravotním postižením. To samozřejmě funguje i v současné době, ale snažíme se naši pomoc rozšiřovat a hlavně přizpůsobovat potřebám místní komunity,“ vysvětluje Urbanová. „Sídliště Černý most je v posledních letech považováno skoro až za vyloučenou lokalitu. Žije tu mnoho sociálně slabých rodin a bohužel se to s nimi táhne i několik generací a právě těmto lidem se snažíme aktivně pomáhat a pokusit se zpřetrhat tyto špatné návyky,“ dodává.

Kromě zmínených služeb nabízí Motýlek také útočiště v nízkoprahovém klubu Pacifik starším dětem, které žijí v okolí. „Děti z okolí jsou hodně problémové, některé jsou týrané, nemají žádné kamarády a nevědí, komu by se mohli svěřit. Od toho jsme tady my a naši skvělí sociální pracovníci, kteří s dětmi pracují,“ říká ředitelka.

Komunikace místo násilí

Ty děti nemají kolikrát základní sociální návyky. Když je něco naštve nebo se jim nelíbí, všechno řeší konfliktem, který kolikrát vede až k fyzickým útokům. S tím se snažíme pracovat. Hlavně se snažíme, aby si byli vědomi následků svého chování, takže zkoušíme i třeba různé modelové situace, aby si zvykli řešit problémy s klidem,“ popisuje svoji práci s dětmi sociální pracovník Kamil Brett.

„Ke každému dítěti se snažíme přistupovat individuálně. Někdo na vás svoje problémy hned vychrlí, někomu to trvá déle. To je přirozené. Snažíme se také starší děti zapojovat do chodu komunitního centra. V tom je skvělé, že se věnujeme různým aktivitám. Tyto děti se tak dostanou no úzkého kontaktu právě třeba s postiženými dětmi, což hodně pomáhá rozvíjet jejich sociální sítění,“ dodal Brett.

Další obědy pro potřebné

Iniciativu Spolu silnější zaštiťuje generál Petr Pavel. Tato iniciativa se zaměřuje na pomoc hrdinům dneška – jednotlivcům a organizacím, kteří se snaží pomáhat potřebným se zvládnutím dopadu koronavirové krize. „V následujících dnech a týdnech se budeme snažit propojit restaurace a jídelny, které jsou schopné vařit za provozní náklady s lidmi, které tuto pomoc potřebují, a teplé jídlo jim velmi pomůže. Zaměříme se především na rodiče samoživitele a sociálně slabé rodiny,“ uzavřel generál Petr Pavel.

 

Video
Video se připravuje ...

Generál předává oběd Veronika Foltová

Fotogalerie
13 fotografií